שתף קטע נבחר

ממרכז אסיה לניו יורק: המדינה שמגדלת טרוריסטים

משטר רודני, מצב כלכלי קשה ושחיתות ציבורית הובילו אלפי צעירים אוזבקים לברוח מארצם ולחפש הזדמנויות בחו"ל. רבים מהם ניסו להתיישב ברוסיה ובמערב אך לא תמיד הצליחו, ורבים אחרים הצטרפו לדאעש ולאל-קאעידה בסוריה ובעיראק וחתומים על פיגועים באירופה ובארה"ב. אחד מהם הוא סייפולו סייפוב, שרצח 8 בני אדם אתמול בפיגוע הדריסה בניו יורק

 

אוזבקיסטן תסייע לרשויות האמריקניות בחקירת פיגוע הדריסה בניו יורק, שבו נרצחו שמונה בני אדם. כך הודיע היום (יום ד') נשיא המדינה המרכז-אסייתית שבקט מירזייאיב לאחר שאזרח המדינה, סייפולו סייפוב, זוהה כמחבל שביצע את פיגוע הטרור וקודם לכן נשבע אמונים לארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש). "אוזבקיסטן, מצידה, מוכנה להשתמש בכל הכוחות והאמצעים לעזור לחקירת מעשה הטרור הזה", אמר דוברו של הנשיא האוזבקי. "אין שום הצדקה לפשע האכזרי הזה. אנו מגנים בתוקף כל סוג של הפגנות קיצוניות וטרור", אמר דוברו של מירזייאיב לסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"הטרגדיה ששוב קרתה מחזקת את הצורך לאחד את המאמצים של הקהילה הבינלאומית כולה בהתמודדות עם אתגרים כה לא אנושיים בימינו", אמר דובר הנשיא האוזבקי והוסיף שמירזייאיב שלח תנחומים לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וביקש ממנו "למסור מילות אהדה ותמיכה למשפחות ולחברים של הקורבנות וברכות החלמה מהירה לפצועים".

 

המחבל מניו יורק שנמלט, נורה ונעצר. סייפולו סייפוב, מהגר מאוזבקיסטן (צילום: AFP/משטרת מחוז סיינט צ'רלס) (צילום: AFP/משטרת מחוז סיינט צ'רלס)
המחבל מניו יורק שנמלט, נורה ונעצר. סייפולו סייפוב, מהגר מאוזבקיסטן(צילום: AFP/משטרת מחוז סיינט צ'רלס)
מדרסה באוזבקיסטן (צילום: רונן רז , אקו טיולי שטח) (צילום: רונן רז , אקו טיולי שטח)
מדרסה באוזבקיסטן(צילום: רונן רז , אקו טיולי שטח)

המצב הכלכלי הבריח צעירים מהמדינה המרכז אסייתית (צילום: AP) (צילום: AP)
המצב הכלכלי הבריח צעירים מהמדינה המרכז אסייתית(צילום: AP)

סייפולו סייפוב בן ה-29 הסיע את הטנדר ששכר לעבר שביל אופניים בדרום מנהטן ודרס רוכבים והולכי רגל. שמונה בני אדם נרצחו בפיגוע הדריסה. סייפוב נורה על ידי שוטרים ומאושפז במצב קשה בבית החולים. ראש העיר ניו יורק ביל דה בלאזיו אמר שמדובר ב"אירוע טרור". כלי התקשורת בארה"ב זיהו את סייפוב כאזרח אוזבקיסטן שהיגר לארה"ב ב-2010 בצורה חוקית. סייפוב איננו המהגר היחיד מאוזבקיסטן ששמו נקשר לטרור בארה"ב בשנים האחרונות.

 

כ-90% מתושבי אוזבקיסטן מוסלמים

באוזבקיסטן חיים יותר מ-26 מיליון תושבים ורובם הגדול (כ-90 אחוזים) מוסלמים. המדינה המרכז-אסייתית קיבלה עצמאות מברית המועצות בשנת 1991 ומאז נשלטה ביד רמה על ידי הרודן איסלאם קרימוב, שהלך לעולמו בספטמבר 2016. ראש ממשלתו מירזייאיב ירש אותו בתפקיד הנשיא.

 

תחת שלטונו של קרימוב הלך והתעצם כוחם של שירותי הביטחון באוזבקיסטן. במשך השנים זכה קרימוב לשבחים על הדיכוי המוצלח של קיצוניות איסלאמית בארצו, אך גם לביקורת על שלטונו הרודני וההגבלות שהחיל על זכויות דמוקרטיות.  

 


הטנדר השכור שאיתו דרס המחבל רוכבי אופניים והולכי הרגל (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הטנדר השכור שאיתו דרס המחבל רוכבי אופניים והולכי הרגל(צילום: MCT)
אוזבקיסטן היא המדינה המאוכלסת ביותר במרכז אסיה והיא עשירה במאגרי נפט, גז וזהב. היא הייתה השחקן הדומיננטי באזור בזמן העידן הסובייטי ומילאה תפקיד קריטי בהתנגדות לשליטת הטליבאן באפגניסטן, בעיקר בתמיכתה במיעוט האוזבקי באפגניסטן ובייחוד במנהיגו - עבדול ראשיד דוסטום.

 

"אחת המדינות המדכאות ביותר בעולם"

מאז שאוזבקיסטן הפכה למדינה עצמאית ב-1991 עם קריסת ברית המועצות, קרימוב הצליח לשמור על קשרים טובים, כלכליים ופוליטיים, עם כולם - עם המערב מצד אחד, אך גם עם רוסיה וסין מצד שני. עם זאת, כלי תקשורת מערביים לא מורשים לסקר מתוך אוזבקיסטן מאז שהממשלה דיכאה ב-2005 בברוטליות מפגינים בעיר אנדיג'אן שבעמק פרגנה, והרגה על פי הדיווחים קרוב ל-500 מפגינים ופצעה כ-2,000.

 

יחס המשטר הרודני, המצב הכלכלי הקשה והשחיתות הציבורית גרמו לצעירים אוזבקים רבים לברוח מארצם ולחפש אחר הזדמנויות בחו"ל. רבים מהם הגיעו לרוסיה, אבל רבים נסעו למערב. מומחים טוענים כי לא מעטו אוזבקים נסעו לסוריה והצטרפו לשורות ארגון הטרור הסוני דאעש. "אוזבקיסטן היא מדינה גדולה והכלכלה שלה איננה תוססת מאוד. היא גם אחת המדינות המדכאות ביותר בעולם, אז אנשים צעירים בורחים מהרודנות ובאותו זמן לא מצליחים להסתגל בחברות המערביות", אמרה לעיתון "ניוזוויק" אריקה מאראט, מומחית למרכז אסיה במכללה הבינלאומית לענייני ביטחון בארה"ב.

 

תיעוד מעצר המחבל האוזבקי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תיעוד מעצר המחבל האוזבקי(צילום: AFP)
"דפוסים של הקצנה של אוזבקים מזכירים את אלה של מהגרים שלא מצליחים להשתלב בחברה שבה הם חיים, חוסר יכולת לחיות את החלום האמריקני. אז הם מחפשים אחר דרכים להשתייך ונראה שנרטיבים קיצוניים מושכים אותם מאוד", אמרה מאראט.

 

אפריל 2017: אוזבקי דרס למוות 4 בני אדם בשטוקהולם

במהלך השנים האחרונות הפכה אוזבקיסטן לחממה לגידול איסלאמיסטים קיצונים ששמם נקשר לפיגועי טרור שונים ולארגוני טרור ברחבי העולם. בחודש אפריל 2017 נעצר אזרח אוזבקי בשבדיה אחרי שדרס קהל אנשים בשטוקהולם והרג ארבעה בני אדם. המחבל לא קיבל אישור תושב בשבדיה והזדהה עם "המדינה האיסלאמית". בשנת 2015 נעצרו שני אוזבקים ואזרח קזחסטן בברוקלין והואשמו במזימה לתמוך בדאעש.

 

הנוכחות של אזרחים אוזבקים קיצוניים ברחבי העולם מדאיגה רבים, אולם חשוב לזכור שאוזבקיסטן עצמה משתפת פעולה עם ארה"ב במלחמה בטרור. בשנים 2005-2001 הפעילה ארה"ב בסיס חיל אוויר באוזבקיסטן והיא ממשיכה להשתמש במדינה המרכז אסייתית כיעד אסטרטגי שבו עוברות סחורות וציוד צבאי לתותך אפגניסטן.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
"צעירים אזבקים פוגשים את הנרטיבים של דאעש בארה"ב דרך התקשורת ופלטפורמות אחרות שגורמות להקצנה", אמרה המומחית למרכז אסיה.

 

המחבל מניו יורק סייפוב היגר, כאמור, לארה"ב בשנת 2010 והתגורר בטמפה, פלורידה. חברו של המחבל מטמפה, קובילג'ון מטקרוב, אמר כי לא היו סימנים המעידים על כך שיבצע פיגוע שכזה. הוא אמר כי פגש את סייפוב לאחרונה לפני כחצי שנה בניו יורק. "הוא היה בחור שמח מאוד. הוא אהב את ארה"ב. הוא לא טרוריסט. הוא תמיד שמח וחייך", אמר מטקרוב.  

 

העמק שהפך כר גידול לאיסלאמיסטים קיצוניים

בשנת 1991, אז קיבלה המדינה עצמאות, קמה באוזבקיסטן "התנועה האיסלאמית" (IMU) הקיצונית. התנועה פעלה בעמק פרגנה שבמזרח המדינה, שנחשב למרכז לאיסלאם קיצוני ומתגוררים בו תושבים ממגוון מוצאים אתניים שאינם מסתדרים ביניהם, והיו חברים בה טרוריסטים אוזבקים, קירגיזים וטג'יקים.

 

בשנים 1997-1992 הואשמה "התנועה האיסלאמית" בשורה של מקרי רצח בעמק פרגנה. התנועה הקיצונית ניסתה לאכוף את החוק האיסלאמי (שריעה) באזור פעולתה ובשנת 2000 ביצעה תקיפה נגד כוחות הביטחון המקומיים בדרום אוזבקיסטן. החל משנת 1998 הצטרפו חברי תנועת IMU לטליבאן באפגניסטן וב-2015 נשבעה התנועה הקיצונית אמונים לדאעש. כמה מאנשי התנועה גם מילאו תפקידים מרכזיים בארגון הטרור אל-קאעידה.

 

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

"התנועה האיסלאמית" מאוזבקיסטן השתתפה בתקיפה נגד נמל התעופה קראצ'י בפקיסטן ביוני 2014, תקיפה שבה נהרגו 37 בני אדם.

 

לפי שירותי הביטחון הרוסיים, בין 2,000 ל-4,000 אזרחי מדינות ממרכז אסיה הצטרפו לשורות דאעש ואל-קאעידה בעיראק ובסוריה. ממשלת אוזבקיסטן מעולם לא מסרה את הנתונים הרשמיים, אבל מומחים מעריכים ש-500 עד יותר מ-1,500 מהג'יהאדיסטים הם אוזבקים. אחד ה"מפורסמים" שבהם הוא עבד אל-קאדר משאריפוב. האזרח האוזבקי רצח 39 בני אדם ופצע כ-70 במועדון "ריינה" באיסטנבול במהלך חגיגות השנה האזרחית החדשה ועדיין לא נתפס. ארגון דאעש קיבל אחריות על הפיגוע.

 

בחודש אפריל ביצע אכברזון ג'אלילוב, יליד קירגיזסטן ממוצא אוזבקי פיגוע בתחנת הרכבת התחתית של סנט פטרבורג ורצח 14 בני אדם. כמה ימים לאחר הפיגוע ברוסיה עצרה, כאמור, משטרת שבדיה אזרח אוזבקי שנשבע נאמנות לדאעש לאחר שדרס הולכי רגל בשטוקהולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP/משטרת מחוז סיינט צ'רלס
היגר לארה"ב ב-2010. המחבל מניו יורק סייפולו סייפוב
צילום: AFP/משטרת מחוז סיינט צ'רלס
הציע לאמריקנים סיוע בחקירת הפיגוע. נשיא אוזבקיסטן שבקט מירזייאיב
מומלצים