שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    איך הפך גן העדן הטרופי למדינה השמנה בעולם עם 93% שמנים?

    נאורו הוא אי קטן באוקיינוס השקט שתושביו סובלים מבעיה גדולה - 93% מהם בעלי משקל עודף, 70% מתושבי האי סובלים מהשמנת יתר קיצונית. איך הפך האי הטרופי לגן עדן לבעלי עודף משקל?

    ארגון הבריאות העולמי פרסם החודש נתונים מטרידים ביותר על אודות מגפת ההשמנה העולמית. בארבעת העשורים האחרונים זינק מספר הילדים הסובלים מעודף משקל מ-11 מיליון ל-124 מיליון. בניגוד למצופה, בראש מדד ההשמנה העולמי שפרסם הארגון לא ניצבת מדינה מערבית שבעה. את הרשימה מובילה דווקא רפובליקת נאורו, אי קטנטן במיקרונזיה שבאוקיינוס השקט, שהפך לגן עדן לבעלי עודף משקל.

     

    קראו עוד בנושא:

    ארה"ב: שיא של כל הזמנים בשיעור השמנת היתר

    נתונים מדאיגים: עלייה של פי 10 בהשמנת ילדים בעשורים האחרונים

    איזו עיר בישראל מובילה בהשמנה?

     

    הנתונים שפורסמו על נאורו הם לא פחות ממדהימים – 93% מתוך עשרת אלפי תושבי האי סובלים מעודף משקל. שיעור הסובלים מהשמנת יתר קיצונית (אוביסיטי) באוכלוסיית המדינה עומד על יותר מ-71%. בנוסף, 40% מאזרחי נאורו סובלים מסוכרת מסוג 2. תוחלת החיים הממוצעת לנשים באי עומדת על 70 שנים, והגברים בנאורו חיים בממוצע עד גיל 63.

     

    כיצד הפך האי, שממשלתו תומכת נלהבת של מדינת ישראל בהצבעות באו"ם, למדינה הכי שמנה בעולם?

     

    תוחלת חיים ממוצעת של 63 בקרב הגברים (צילום: ויקיפדיה) (צילום: ויקיפדיה)
    תוחלת חיים ממוצעת של 63 בקרב הגברים(צילום: ויקיפדיה)

     

    אשמת המערב

    בראשית המאה הקודמת התגלו בנאורו, מדינת האי הקטנה בעולם, מרבצי פוספט רבים. המינרל הפך למנוע בפריחה הכלכלית של המדינה, ובתחילת שנות ה-80 היא דורגה במקום השני ברשימת הארצות העשירות בעולם לנפש.

     

    לקראת סוף המאה החל המינרל לאזול ונאורו נכנסה למיתון כלכלי קשה. בשל חציבת המינרל הפכו שטחים נרחבים במדינה הזעירה לבלתי ראויים לחקלאות. תושבי נאורו, שתפריטם היה מורכב רובו ככולו מתוצרי חקלאות ודיג, הפכו לתלויים כמעט לחלוטין במזון מיובא.

     

    חציבת פוספט בנאורו ( ) ( )
    חציבת פוספט בנאורו

     

    הנתונים מעידים כי רק 5% מהמזון המיובא למדינה הם ירקות ומוצרי ירקות. מאז חדירת המערב החלו תושבי האי לצרוך מזון מעובד באופן כמעט בלעדי. האנתרופולוגית איימי מקלינאן מאוניברסיטת אוקספורד, ששהתה באי במשך 11 חודשים, אמרה לרשת NPR: "היה לי מזל אם מצאתי ירק אחד בשבוע".  האנתרופולוגית גם מצאה במחקרה כי ילידי האי איבדו ידע מסורתי רב בתחומי עיבוד, הכנת מזון ושימורו בעקבות השפעת המערב על האזור.

     

    נשיא המדינה עם נשיא נאורו, בארון ואקה (צילום: מארק ניימן/ לע"מ) (צילום: מארק ניימן/ לע
    נשיא המדינה עם נשיא נאורו, בארון ואקה(צילום: מארק ניימן/ לע"מ)

     

    ד"ר אורלי טמיר, מנהלת התוכנית הלאומית למלחמה בסוכרת ומנהלת מיזם עוצמ"ה, ביקרה במדינות האוקיינוס השקט במסגרת שליחות של משרד החוץ. "במילים פשוטת מאוד, הסיבה לנתונים החריגים הללו היא חדירת אורח החיים המערבי, שנחת על התושבים בבת אחת", מסבירה ד"ר טמיר.

     

    "עד לפני 70 שנה האזרחים של המדינות הללו היו, באופן מילולי, חוטבי עצים ושואבי מים. התזונה שלהם התבססה כמעט לחלוטין על תוצרת מקומית. נדהמתי לראות את התמונות מאותה עת. הם היו אנשים רזים מאוד וניכר שהם היו בכושר גופני גבוה. התיעוש והסחר המערביים נחתו עליהם באחת ושינו את המצב מקצה לקצה".

     

    חוקרת בריאות הציבור מתארת כי "השפע והעושר שהוא מסמל בלבלו אותם. הזמינות של מזון עתיר בקלוריות מצד אחד והיעדר המודעות לתזונה נכונה ואורח חיים בריא מנגד יצרו את המצב הקיצוני שאליו הם הגיעו".

     

    "תושבי האזור צורכים הרבה ג'אנק פוד", מעיד דוד בן בסט, שמשמש קונסול הכבוד של המדינה בישראל, "זה נפוץ בכל מדינות האוקיינוס השקט". סיבה נוספת שמציין איש התקשורת היא שחלק גדול מהתזונה של תושבי האי מבוססת על אגוז הקוקוס עתיר השומן.

     

    שטח של 21 קמ"ר. צילום לוויין של האי (צילום לווין) (צילום לווין)
    שטח של 21 קמ"ר. צילום לוויין של האי

     

    חוסר בפעילות גופנית

    אורח החיים נעדר הפעילות הגופנית של תושבי האי הוא סיבה נוספת לשיעור ההשמנה הגבוה בקרב תושביו. "בעבר נעשה חלק ניכר מהפעילות הגופנית במסגרת העבודה", מסביר טמו וואקאניואלו, מנהל התוכנית למניעת מחלות לא מידבקות של ארגון הבריאות העולמי. "המושג של פעילות גופנית בשעות הפנאי הוא חידוש עבור רובם".

     

    גנטיקה

    חלק מהחוקרים סבורים כי הגנטיקה של תושבי האיים אחראית גם היא למגפת ההשמנה שפשתה באזור. על פי תיאוריה זו, מפני שבעבר נאלצו תושבי האזור לעבור מסעות ארוכים בים, גופם הסתגל לשמור את האנרגיה בצורת שומן בצורה טובה יותר.

     

    אישוש לתיאוריה זו מוצאים החוקרים בעובדה שמתוך עשר המדינות בעלות שיעור ההשמנה הגבוה בעולם - תשע מהן שוכנות באוקיינוס השקט. באיי פיג'י, שם האוכלוסייה הטרוגנית יותר מבחינה אתנית, שיעור ההשמנה הוא מהנמוכים שבארצות האזור.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים