שתף קטע נבחר

משפחת שנקמן, עיטור הגבורה ע"ש לנין מחכה לכם

בעיצומה של מלחמת העולם השנייה נהרג גיבור המלחמה הרוסי-יהודי תת־אלוף מטבאי (מרדכי) בוריסוביץ' שנקמן בהתרסקות מטוס בהרי אורל. לפני כחודשיים, 75 שנה אחרי ההתרסקות, אותרו שרידי גופתו ועליהם עיטור הגבורה שקיבל. כעת מחפשים ברוסיה את קרובי משפחתו, שעלו לישראל, כדי להעניק להם את העיטור

 

תת אלוף שנקמן ועיטור לנין שנמצא בין שרידי המטוס  (צילום: באדיבות עמותת סוקול) (צילום: באדיבות עמותת סוקול)
תת אלוף שנקמן ועיטור לנין שנמצא בין שרידי המטוס (צילום: באדיבות עמותת סוקול)

 

75 שנה אחרי שגיבור המלחמה הרוסי־יהודי תת-אלוף מטבאי (מרדכי) בוריסוביץ' שנקמן נהרג בהתרסקות מטוס, נמצאו שרידי גופתו בהרי אורל, ועליהם עיטור לנין שקיבל על אומץ ליבו ותרומתו למלחמה בנאצים. כעת מחפשים ברוסיה את צאצאיו, שייתכן שנמצאים בישראל, על מנת להעניק להם את עיטור הגבורה.

 

הפרק האחרון בסיפור יוצא הדופן הזה נפתח ב-2015, כשתייר שטייל בסביבות העיר ניז'ניי טאגיל שבמחוז סוורדלובסק ברוסיה מצא שרידים של מטוס ישן. בעקבות הגילוי הוציאה עמותת סוקול הרוסית, שמתמחה באיתור שרידים ממלחמת העולם השנייה והנצחת גיבורי מלחמה, שלוש משלחות חיפוש לאזור.

 

המשלחת השלישית, שיצאה למקום באוגוסט האחרון, הצליחה לאתר את חלקי המטוס העיקריים, ובהם המנוע, וכן שרידים של ארבע גופות. על אחת הגופות נמצא אות מסדר לנין מספר 7319 - עיטור הגבורה הגבוה ביותר בברית המועצות - שהוענק לשנקמן ב-1941, בעיצומה של מלחמת העולם השנייה.

 

שנקמן, מהנדס במקצועו, היה מהקצינים היהודים המוכרים ביותר בברית המועצות בתקופת המלחמה. זאת מכיוון שהוא היה אחד ממפתחי השריון של מטוס האיליושין Il-2, שהיה מטוס התקיפה העיקרי של חיל האוויר הסובייטי וכונה "הטנק המעופף" בגלל שריונו העבה. ב-12 במאי 1942 עלה שנקמן על מטוס מדגם ליסונוב בדרכו למפעל המטוסים שהוקם בהרי אורל.

 

אבל המטוס נעלם בדרך ובמוסקבה הבינו שהוא התרסק בגלל תנאי מזג האוויר הקשים, למרות שהשברים לא נמצאו. בהתרסקות נהרגו גם סגנו של שנקמן ועוד ארבעה אנשי צוות. ההערכה לשנקמן היתה כה גדולה, עד ששליט בריה"מ סטאלין בכבודו ובעצמו הורה להציב פסל של הגיבור היהודי במפעל המטוסים.

משלחת החיפוש הרוסית בוחנת את השרידים שמצאה בהרי אורל  (צילום: באדיבות עמותת סוקול) (צילום: באדיבות עמותת סוקול)
משלחת החיפוש הרוסית בוחנת את השרידים שמצאה בהרי אורל (צילום: באדיבות עמותת סוקול)

משלחת החיפושים של עמותת סוקול (צילום: באדיבות עמותת סוקול) (צילום: באדיבות עמותת סוקול)
משלחת החיפושים של עמותת סוקול(צילום: באדיבות עמותת סוקול)

 (צילום: באדיבות עמותת סוקול) (צילום: באדיבות עמותת סוקול)
(צילום: באדיבות עמותת סוקול)

מטוס מדגם ליסונוב של חיל־האוויר הסובייטי (צילום: באדיבות עמותת סוקול) (צילום: באדיבות עמותת סוקול)
מטוס מדגם ליסונוב של חיל־האוויר הסובייטי(צילום: באדיבות עמותת סוקול)

ובחזרה לימינו: אחרי מציאת השרידים, פתחה עמותת סוקול במבצע לאיתור קרובי המשפחה של תת־אלוף שנקמן על מנת להעניק להם את עיטור הגבורה וחפצים נוספים שנמצאו במקום ההתרסקות. החיפוש העלה שאשתו של שנקמן, אליזבתה לבובה שנקמן, ובתו, נלי מטבייבה שנקמן, עלו לישראל בשנות ה־50.

 

בעקבות זאת פנתה העמותה לשגרירות הישראלית במוסקבה כדי שתעזור לאתר את קרובי המשפחה בישראל, אך פנייה למרשם האוכלוסין לא העלתה דבר. אנשי השגרירות מבקשים כעת מכל מי שמכיר את משפחתו של תת־אלוף שנקמן לפנות אליהם.

 

שגריר ישראל ברוסיה, גרי קורן, סיכם: "זו פרשה עצובה שיש לקוות שתהיה לה סגירה. חשוב שקרובי המשפחה יידעו שנמצאו שרידיו של שנקמן - קצין שתרם רבות למאמץ המלחמה של הצבא האדום נגד גרמניה הנאצית ועל כך זכה בעיטור לנין".

 

כל מי שמכיר את משפחתו של תת אלוף שנקמן מתבקש לפנות לשגרירות ישראל במוסקבה ולסייע לה: isrpress1@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות עמותת סוקול
מטבאי (מרדכי) בוריסוביץ'
צילום: באדיבות עמותת סוקול
מומלצים