שתף קטע נבחר

למה ואיך יגן צה"ל על כפר בתוך סוריה

ההצהרה יוצאת הדופן הורידה את ישראל מהגדר במלחמה הסורית - כדי להרגיע את הדרוזים המותססים באמצעות "פייק ניוז". התקרית המחישה עד כמה המצב בגבולות נפיץ. באילו תנאים יפעל צה"ל מעבר לגבול, דווקא למען הכפר שבשליטת אסד ושממנו יצאו מחבלים?

 

 

הדרוזים תושבי הכפר חַדר השוכן בגולן הסורי אינם בדיוק אוהבי ישראל. רוב תושביו תומכים במוצהר במשטר אסד, ומה שחמור יותר - דרוזים צעירים בני הכפר הזה ניסו ואף הצליחו לפגע בחיילי צה"ל בשליחות חיזבאללה. פעם ב-2013 הם פצעו שני לוחמי צנחנים ופעם ב-2015 סיכל צה"ל את הפיגוע והרג ארבעה מבני הכפר. מי ששילח את המחבלים בני חאדר היה בן עדתם, המרצח מנהריה סמיר קונטאר, שפעל מטעם חיזבאללה בגולן הסורי עד שחוסל לפני שנתיים. אנשי הכפר העלימו עין מפעילותו.

 

המידע הזה על הכפר ויחסו לישראל חשוב כדי להבין איזו מחווה עשו היום ממשלת ישראל ומערכת הביטחון שלה כלפי הדרוזים הישראלים. הודעת דובר צה"ל, תת-אלוף רונן מנליס, כי "צה"ל ערוך ומוכן לסייע לתושבי הכפר וימנע פגיעה או כיבוש הכפר חדר", היא התחייבות שעד לאחרונה ממשלת ישראל לא היו מוכנים לתת אותה בפומבי ובאופן רשמי. כעת החליטה ממשלת ישראל לרדת מהגדר ומתוך מחויבות לברית עם בני העדה הדרוזית בארץ היא מודיעה רשמית שצה"ל ימנע כיבוש חדר בידי המורדים האיסלאמיסטים המונהגים על ידי אנשי אל-קאעידה (ארגון פתח א-שאם המוביל את המתקפות על חדר הוא למעשה גרסה חדשה של מה שהכרנו כג'בהת א-נוסרה).

צופים מעבר לגבול, היום במג'דל שמס (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
צופים מעבר לגבול, היום במג'דל שמס(צילום: אביהו שפירא)


זו לא רק מדיניות צה"ל. משמעות ההודעה של דובר צה"ל היא שממשלת ישראל החליטה עקרונית לסטות ממדיניותה העקבית שלא להיות מעורבת במלחמת האזרחים בסוריה ולפרוש מטריית הגנה מעל הדרוזים בסוריה. מקרה חדר הוא מקרה ספציפי, אבל אפשר בהחלט לראות בו אינדיקציה לגבי העתיד וגם לגבי אזורים מרוחקים יותר, למשל סווידא (ג'בל דרוז), שגם שם הדרוזים מותקפים מפעם לפעם.

 

הודעת צה"ל היום היא לא רק מחווה וולונטרית של רצון טוב מצד הרוב היהודי כלפי העדה הדרוזית בישראל; היא בעיקר נועדה לסכל ניסיונות להתסיס, ולמנוע הפגנות אלימות שיביאו לקרע בין מדינת ישראל ואזרחיה הדרוזים. בין הדרוזים בגולן הסורי וגם בישראל יש אישים המסיתים את בני העדה משני עברי הגבול בטענה שישראל מסייעת צבאית לג'בהת א-נוסרה במלחמתה במשטר אסד ובדרוזים הנאמנים לו. גורמים אלה טוענים שישראל רוצה ומסייעת בחשאי לאיסלאמיסטים הסונים במאמציהם לכבוש את חדר מידי המשטר הסורי שיש לו מוצב בשטח הכפר.

 

יש דרוזים מהכפרים באזור מג'דל שמס שמנסים לעקוב אחרי הפעילות ההומניטרית של צה"ל בסיוע לתושבי הגולן הסורי במטרה לתעד כביכול כיצד ישראל מעניקה סיוע צבאי לג'בהת א-נוסרה וארגונים איסלאמיסטים סורים אחרים. הטענות האלה נועדו לא רק להתסיס את הדרוזים בישראל כדי שיחושו לעזרת אחיהם בגולן הסורי אלא גם להביאם ללחוץ על ממשלת ישראל כדי שתורה לצה"ל להילחם אקטיבית במורדים הסורים בניגוד למדיניותה.

 

התעמולה הזו המבוססת על "פייק ניוז" כבר גרמה לצעירים דרוזים חמומי מוח בגליל המערבי לתקוף אמבולנס של צה"ל ולרצוח פצוע סורי שהוסע בו לבית חולים. כתוצאה מהתססה זו ניסו בעבר - וגם היום - דרוזים החיים בישראל לפרוץ את גדר המערכת בגבול סוריה כדי לעזור לאחיהם בחדר. היום רצו כ-10תושבי מגד'ל שמס לגדר המערכת, פרצו את מנעול אחד השערים ('פשפש' בעגה הצה"לית ) ויצאו אל מעבר לה. אולם הם היו עדיין בשטח ישראל ולכן חיילי צה"ל שרדפו אחריהם לא התקשו לתפוס אותם ולהחזירם. צריך לדאוג מכך שבפעם הבאה זה לא יהיה כל כך פשוט וקל.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

להחלטה עקרונית זו עשויות להיות השלכות אבסורדיות:

 

למשל האפשרות שחיילי צה"ל יכנסו יבשתית עם טנקים או בלעדיהם לתוך שטח סוריה ויסכנו את חייהם כדי לחסום את דרכם של המורדים הסונים ולהגן על דרוזים סורים עוינים ועל שליטתו של אסד בשטח; בנוסף - כתוצאה מהתערבות בגולן הסורי עלולה ישראל להפר את מאזן האימה וההבנות העדין שצה"ל הצליח לבנות מול ג'בהת א-נוסרה וארגונים אחרים. במסגרת הבנות אלה הם נמנעים מלהתקרב לגבול ולנסות לפגוע בגולן - ובתמורה צה"ל אינו נלחם בהם ואנחנו מושיטים עזרה הומניטרית לכפריים הסורים ולפצועים מהקרבות.

 

לכן, כך מבהירים בכירים במערכת הביטחון, כדי שלא להסתבך במלחמה לא לנו, וכדי להימנע מאבידות, סביר להניח שהתערבות ישראלית בגולן הסורי לטובת הדרוזים תינקט תוך הקפדה על שני קווים מנחים:

 

ראשית - היא תיעשה רק במקרה שיהיה איום ממשי בטבח על הדרוזים הסורים בגולן או שהכפר חאדר יהיה בסכנת כיבוש על ידי איסלאמיסטים - מה שלא קרה עד עכשיו.

 

שנית - ההתערבות אם יהיה בה צורך תתבצע באש ולא באמצעות תמרון יבשתי לתוך שטח הגולן. מה שמסייע לכך היא העובדה שאזור הכפר חדר נשלט היטב בתצפית ובאש מהחרמון ומעמדות טנקים וטילים ברמת הגולן. שלא לדבר על ארטילריה וכלי טיס, כולל מסוקי קרב ומל"טים. בין בני העדה הדרוזית בישראל ישנם רבים שיודעים ומבינים מה אפשר לעשות באמצעות מודיעין מטרות עדכני ואש מדויקת.

צה"ל היה מוכן הפעם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צה"ל היה מוכן הפעם(צילום: EPA)
 

ראוי להעיר בהקשר זה שבצה"ל הבחינו זה כמה שבועות בהכנות של המורדים האיסלאמיסטים לתקוף את חדר, ולכן הוגבר המעקב. צה"ל גם הכין תוכנית פעולה מדורגת שנועדה למנוע את כיבוש הכפר ובצידה תוכנית פעולה נוספת שנועדה למנוע מדרוזים מוסתים לפרוץ את גדר המערכת כדי לחוש לעזרת בני משפחותיהם בכפר המותקף.

אמש, כשהתגברו הסימנים שהמורדים עומדים לתקוף את חדר, החיש צה"ל כוחות לאזור כדי שיוכל לממש במהירות את תכניות הפעולה. המורדים אכן תקפו בבוקר. הם פוצצו מכונית תופת בכפר וניסו לתקוף אותו במפתיע מצד מערב - כלומר לאגף אותו מכיוון הגבול עם ישראל. כתוצאה מכך ניסו, כצפוי, דרוזים לפרוץ משטח ישראל לעבר חדר.

 

אבל צה"ל היה מוכן. תוך כדי האירועים היום בכפר התקיימו הערכות מצב בראשות הרמטכ"ל גדי איזנקוט ואלוף פיקוד צפון יואל סטריק, וכתוצאה מהן פרסם דובר צה"ל את הודעתו שנועדה להרגיע את בני העדה הדרוזית בישראל ובה בשעה להרתיע את המורדים מכיבוש הכפר. טוב לציין שהאמצעים הפיזיים והתודעתיים שצה"ל נקט בהם פעלו את פעולתם ובשעות אחר הצהריים המאוחרות דעך האירוע - עד לפעם הבאה.

 

אולם האירוע הזה מדגים פעם נוספת עד כמה בלתי צפוי ונפיץ הוא המצב בגבולות ישראל. אין כרגע סכנה מיידית להסלמה בצפון או בדרום, אבל הכוננות והמוכנות בצה"ל חייבת בסיטואציה הנוכחית להישמר ברמה כמעט מקסימלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
צופים מעבר לגבול, היום במג'דל שמס
צילום: אביהו שפירא
מומלצים