שתף קטע נבחר

סטנלי פישר: הבעיות של הכלכלה הישראלית הן חינוך, חרדים, גז ותקציב הביטחון

נגיד בנק ישראל לשעבר דיבר בפני צעירים יהודים-ישראלים ואמריקאים במסגרת כנס "תגלית אקסל" ואמר כי "מדינה אשר שולחת את אזרחיה לארבע מערכות חינוך נפרדות אינה יוצרת אומה אחת". פישר גם הצביע על חוסר ההחלטיות של הממשלה בנוגע לכספי הגז וציין כי "ישראל תמשיך להיות תלויה בארה"ב לצרכי בטחון"

נגיד בנק ישראל לשעבר, פרופ' סטנלי פישר, נאם הערב (א') בכנס "תגלית אקסל" בניו יורק, ואמר כי הבעיה העיקרית של הכלכלה הישראלית היא "מערכת חינוך רעה". פישר ציין גם את אחוזי התעסוקה הנמוכים של הגברים החרדים, חוסר ההחלטיות של ישראל בנוגע לכספי הגז והעובדה שהיעדר תהליך שלום מביא לתקציב ביטחון גבוה.

 

הופעתו הפומבית של פישר הערב הייתה הראשונה מאז הודיע על התפטרותו לפני כחודשיים מתפקיד סגן יו"ר הפדרל ריזרב. פישר הופיע בפני צעירים יהודים-ישראלים ואמריקאים אשר נטלו חלק בכנס בוגרים של תוכנית תגלית אקסל של פרויקט תגלית, ואמר כי "מדינה אשר שולחת את אזרחיה לארבע מערכות חינוך נפרדות (ערבית, חרדית, דתית וממלכתי) אינה יוצרת אומה אחת, אלא קבוצה של אנשים שונים", והזכיר את הציונים הנמוכים של ישראל במבחני פיזה.

 

פישר המשיך והתייחס גם לכספי הגז הטבעי ואמר כי "ישראל עדיין לא החליטה מה לעשות עם כספי הגז. ברגע שהכסף נכנס, כל שר רצה את הכסף לתקציב של משרדו. הם לא מבינים שמחיר הגז יכול לעלות ולרדת ולא ניתן להסתמך עליו".

 

פישר בנאומו הערב (צילום: צחי שדה) (צילום: צחי שדה)
פישר בנאומו הערב(צילום: צחי שדה)

עוד טען, כי שני נושאים נוספים שמעכבים את הכלכלה הישראלית הם אחוזי התעסוקה הנמוכים של גברים חרדים, ותהליך השלום שלא קיים יחד עם האיום האיראני. שניהם יחד יוצרים תקציב ביטחון שלישראל קשה לעמוד בו. "ישראל תמשיך להיות תלויה בעזרתה של ארה"ב כדי לעמוד בנטל הביטחון".

 

נזכיר כי פישר (73) מונה לתפקיד סגן יו"ר הפדרל ריזרב ב-2014 על ידי נשיא ארה"ב הקודם ברק אובמה. כהונתו הייתה אמורה להסתיים ביוני 2018. במכתב ההתפטרות שהגיש פישר לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הוא ציין כי המניע לצעד הוא "סיבות אישיות".

 

"זו הייתה זכות גדולה לשרת בפדרל ריזרב, ובמיוחד לעבוד לצידה של היו"ר ג'נט ילן, ולצד אנשים רבים מחויבים ומוכשרים בבנק", כתב אז.

  

פישר שימש בעבר כסגן יו"ר סיטיגרופ, סגן יו"ר קרן המטבע וככלכלן הראשי של הבנק העולמי. הוא כיהן כנגיד בנק ישראל בשנים 2013-2005. עוד קודם לכן שימש במשך 20 שנה כמרצה ב-MIT, שם לימד דורות של כלכלנים, בהם יו"ר הפד לשעבר בן ברננקי ונשיא הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי.

 

20 משתתפי המחזור הראשון של תוכנית תגלית אקסל נפגשו עם פישר בפעם הראשונה לפני שש שנים בתל אביב, כאשר עדיין כיהן כנגיד בנק ישראל. בדבריו אז (2011) הבהיר לצעירים היהודים כי ישראל התגברה על המיתון האחרון, וכי בטווח הקצר היא נמצאת במצב טוב, במיוחד בהשוואה לארה"ב ולאירופה.

 

הכתב הוא אורח של פרויקט "תגלית אקסל" בניו יורק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
סטנלי פישר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים