שתף קטע נבחר

ועדת הכספים: להקדים את מעבר העובדים לפנסיה מוזלת

ועדת הכספים קוראת לקצר את תקופת המעבר של העובדים לקרנות הפנסיה המוזלות. כפי שפורסם ב- ynet: רשות שוק ההון מאפשרת למעסיקים להישען על הסכמים תמוהים כדי לעכב את המעבר. בכיר ברשות: מעל 50% מההסכמים הללו כוללים דמי ניהול מקסימאליים

בעקבות בדיקת ynet: ועדת הכספים קראה היום (ב') לרשות שוק ההון, לקצר את פרק הזמן שנותר עד למימוש המלא של 'רפורמת ברירת המחדל' בפנסיה, כך שהמועד יוקדם ממרץ 2019 למרץ 2018.

 

נזכיר כי בתחילת 2016 ערך משרד האוצר מכרז לבחירת 2 קרנות פנסיה בדמי ניהול מוזלים שיהוו ברירת מחדל - אליהן יצרפו המעסיקים, עובדים שלא בחרו בקרן פנסיה.

 

המהלך הגיע על רקע המציאות בה מאות אלפי עובדים, שלא בחרו בקרן פנסיה ספציפית, מנותבים על ידי מעסיקיהם לקרנות פנסיה, חלקן בדמי ניהול גבוהים שנוגסים עשרות אלפי שקלים בחיסכון במרוצת השנים.

 

עובד שלא הודיע למעסיק לאן להעביר את ההפרשות החודשיות לפנסיה, המעביד הוא זה שבוחר עבורו את החיסכון. כאן קיימים לא מעט שיקולים מצד המעסיק או סוכן הביטוח ומנהל ההסדרים הפועלים מטעמו, שיעדיפו קרן מסוימת, שלא בהכרח טובה לעובד ועלולה לגבות דמי ניהול יקרים יותר.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

המכרז נועד כאמור לחייב את המעסיקים לנתב את אלו שלא הגדירו להיכן להפקיד את כספי ההפרשות הפנסיוניות - לקרנות ברירת המחדל המוזלות (בהן זכו הלמן אלדובי ומיטב דש).

 

אלא שבדיקה שערכנו, אותה פרסמנו בחודש מאי, העלתה כי ההוראות בנושא שפרסמה המפקחת על שוק ההון, דורית סלינגר, לא באמת מחייבות ולמעשה הן די ריקות מתוכן, לפחות בטווח השנים הקרובות.

 

אחד הסעיפים בהוראות קובע כי מעסיק שיש לו כבר הסכם עם קרן פנסיה מסוימת, להעביר אליה עובדים חדשים שלא בחרו להיכן יופקד החיסכון שלהם, יוכל להמשיך בהסכם זה עד אפריל 2019.

 

הבדיקה העלתה כי באופן תמוה, ליותר מ-90% מהמעסיקים יש הסכם כזה. הלכה למעשה מסתבר שגם הסכם שבעל פה, או אולי אפילו כזה שבקריצה גם נחשב הסכם, אחרת אין שום דרך להסביר את המצב.

 

אותם מעסיקים נשענים על ה"הסכמים" הללו ומנתבים את עובדיהם לתוכניות בדמי ניהול מופרזים שנוגסים בחסכונותיהם והם ימשיכו לעשות זאת במתכונת הזו בשנה וחצי הקרובות, עד אפריל 2019, למרות "הרפורמה".

 

עתה כאמור, דורשים בוועדת הכספים, להאיץ במעסיקים, כך שיזרזו לצאת לאותם מכרזים שאמורים להיטיב עם עובדיהם בחיסכון הפנסיוני שייצברו.

 

 

מי שיזם את המהלך, הוא ח"כ יואב קיש (הליכוד) שאמר בדיון בוועדת הכספים: "בעקבות אישור הרפורמה, חשבתי שנראה מעבר של הרבה יותר שכירים לאותן שתי קרנות שנבחרו על ידי האוצר וזה לא קורה. דווקא תקופת הזמן הזו, עד מרץ 2019, יוצרת תמריץ שלילי למעסיקים שלא ממהרים לצאת למכרז, ולכן אני קורא לוועדה להמליץ על קיצור פרק הזמן של הוראת המעבר ממרץ 2019 למרץ 2018. אנחנו רוצים לעשות טוב לציבור ואנחנו כוועדה יכולים להוציא המלצה להקדים את המהלך".

 

סגן הממונה על רשות שוק ההון, רו"ח הראל שרעבי, ציין בדיון כי מעל 50% מהסכמי ברירת המחדל, אותם הסכמים שלפיהם מעבירים מעסיקים עובדים שלא ביצעו בחירה אקטיבית של מוצר פנסיוני, כוללים דמי ניהול מקסימאליים לעובדים. "המטרה בקביעת תקופה של הוראת מעבר היתה להימנע ממצב שבו נפיל על כל המשק מעבר של עשרות אלפי חוסכים ויותר ולכן קבענו את מרץ 2019 כתאריך יעד. אלא שבניגוד להוראת המעבר ולכוונה שעמדה בבסיסה, הכל כן יתרחש בבת אחת, כי המעסיקים לא יצאו במכרזים כפי שציפינו". שרעבי הוסיף כי " אנחנו עומדים לצאת בחוזר שיחייב להקדים ולצאת במכרזים וכי הוראת המעבר לא תחול במקרים שבהם דמי הניהול הם מקסימליים".

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, קרא בסיכום לאנשי רשות שוק ההון "לחזור לוועדת הכספים בתוך שבוע עם תשובה, האם הם מסכימים להקדים את המועד למרץ 2018" והוסיף: "כל חברי הוועדה סבורים שצריך להקדים וקוראים להוריד גם את דמי הניהול המקסימליים שניתן יהיה לגבות מהחוסכים. אם תודיעו שאתם בעניין, אנחנו נתקן את החקיקה ונקדים את המועד. כמו-כן, תחזרו עם תשובות לוועדה בעניין הורדת דמי הניהול המקסימליים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים