שתף קטע נבחר

 

תחקיר זנות הקטינים: "אות קלון על החברה הישראלית"

תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" שפורסם אתמול על היקף תופעת הזנות בקרב קטינים וקטינות ועל חוסר האכיפה נגד הגברים המבוגרים שמקיימים איתם יחסי מין בתשלום - מעורר סערה. שרת המשפטים, חברות כנסת, הפרקליטות ועמותות שמטפלות בנוער בסיכון קוראים למשטרה להחמיר את האכיפה. "זאת תופעה בזויה", אומרת איילת שקד. "צריך להגביר את הטיפול בתופעה"

 

 

 

התחקיר שפורסם אתמול (ב') ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" על הקלות הבלתי נסבלת שבה ניתן לקנות מין מקטינים וקטינות - מעורר סערה. בעיקר הנתון הבלתי נתפס לפיו לא נפתח אף תיק פלילי בשנה החולפת נגד גברים מבוגרים שקיימו יחסי מין עם קטינים בזנות. במערכת הפוליטית הביעו תגובות מזועזעות לנוכח ממצאי התחקיר. שרת המשפטים איילת שקד הגדירה את התופעה כ"בזויה". "אני רואה בחומרה רבה את קיומה של התופעה", נמסר מלשכתה. "קיימתי מספר ישיבות בנושא עם הפרקליטות והמשטרה ואני קוראת למשטרה להגביר באופן משמעותי את האכיפה".

 

גם הפרקליטות הביעה זעזוע ודאגה. "קיום יחסים מיניים בתשלום עם קטינים היא תופעה חמורה אשר גורמת פגיעה מרחיקת לכת לקטינים ולחברה. נוכח החומרה הרבה של התופעה והיקפה הרחב, שותפה הפרקליטות לתפיסה כי יש להגביר את מאמצי האכיפה בנושא חשוב זה, והיא פועלת לקידום שיתוף הפעולה עם משטרת ישראל. כך, בין היתר, הועבר מכתב מטעם פרקליט המדינה בבקשה לקדם באופן ממשי את העשייה בתחום". בעקבות הפרסום פנתה ח"כ מירב בן ארי (כולנו) ליו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, חבר מפלגתה אלי אלאלוף, כדי לכנס דיון מהיר בשבוע הבא.

 

 



"בכל הנוגע לצריכת זנות מקטינים, החוק הישראלי מאוד ברור", אומרת עו"ד ניצן כהנא, מנהלת שותפה במטה למאבק בסחר בנשים ובזנות. "לצערנו, מדי שנה מתקיימות מעט מדי חקירות בנושא, לא נפתחים תיקים נגד הצרכנים, ולא מוגשים כתבי אישום. כשמדובר בתופעה מחרידה כזאת, היינו מצפות לראות הרבה יותר הקצאות של משאבים ותקנים למיגור התופעה".

 

מה הקושי המרכזי בטיפול בנושא?

"ישנו קושי ראייתי להוכיח שהצרכן ידע שמדובר בקטינה, אבל חובת ההוכחה היא על הצרכן ולכן אין שום סיבה שלא לפעול ולעצור כל אדם שצרך או התכוון לצרוך זנות מקטינים. בנוסף, אנחנו נתקלות במבצעי בזק בשטח, אליהם יוצאים שוטרים שלא עסקו קודם בתחום, וחייבים להביא תוצאות מיידיות. ברור שבמורכבות הסיטואציה והרגישות הנדרשת, זו לא דרך רצינית לעבוד בה, והתוצאות הן לצערנו בהתאם".

 

זה קצה הקרחון

עד שנת 2016 צריכת זנות מקטינים נחשבה לעבירה שדינה שלוש שנות מאסר. בעקבות החלטת שרת המשפטים איילת שקד הוחמר העונש לחמש שנים. צעדה של שקד הגיע שנתיים לאחר דו"ח חריף במיוחד של מבקר המדינה בנושא טיפול הרשויות בתופעה. זה היה הדו"ח הראשון מסוגו שנכתב בנושא, והמסקנות היו רחוקות מאוד מלהיות מעודדות: הרשויות המקומיות, המופקדות על הטיפול בנערות ובנערים האלה, לא ממלאות את תפקידן, ונסמכות באופן כמעט בלעדי על העמותות.

 

"לא עוזר רק לתקן את הענישה. הגורמים המטפלים צריכים להיות בזירות הרלוונטיות כל הזמן", אומרת רעות גיא, מנהלת תחום קצה בעמותת עלם, שעובדת כבר כעשר שנים עם קטינים וקטינות שנקלעו למעגל הזנות. "הדבר היחידי שעוזר באמת זו עבודה אקטיבית ויזומה ואיתור של לקוחות", היא מדגישה. "המשטרה עוד לא שם. זה תחום שמשתנה כל הזמן. אם יסגרו קבוצת ווטסאפ אחת שמקדמת צריכת זנות, באותו יום נראה כבר 10 קבוצות חדשות. אסור לנו לנוח לרגע, אלא רק לפעול לפתרון הבעיה הנוראית בכל הכוח".

 

"ממצאי התחקיר הם אות קלון על כולנו כחברה", אומרת ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), יו"ר ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות, שתכנס בעקבות הפרסום דיון מיוחד בכנסת בעוד כשבועיים. "אי אפשר לעצום עין מול הקלות הבלתי נסבלת בה קטינות וקטינים נשאבים למעגל הזנות ולחשוב שמדובר רק בתופעת שוליים. אלו הפנים שלנו כחברה, וחייבים להודות - האכיפה בנושא פשוט שואפת לאפס. כל עוד החוק להפללת לקוחות זנות, שצפוי לעבור בקרוב בכנסת, לא יעבור, אנחנו נותנים לצערי לגיטימציה לתופעה".

 

"בלתי נתפס שהרשויות יודעות ש־3,575 אנשים צורכים מדי יום שירותי זנות מקטינים בישראל, יודעות מי האנסים ומי הנאנסים והנאנסות והיכן מתקיימים המפגשים האלו, ובכל זאת, מאז תחילת השנה לא הוגש ולו כתב אישום אחד", אומרת ח"כ תמר זנדברג (מרצ). "המשטרה, שיודעת בדיוק בחסות אילו אתרים ופלטפורמות מתאפשר המחדל הנוראי הזה, חייבת לגבש בהקדם וביחד עם משרדי הרווחה, ביטחון הפנים והמשפטים תוכנית חירום למיגור התופעה".

 

מהמשטרה נמסר בתגובה כי "משטרת ישראל מנהלת אכיפה מחמירה כנגד תעשיית המין ולראיה - מאות תיקים הנפתחים בשנה בגין העסקה, פרסום שירותי זנות וניהול בתי בושת. מדובר בעבירות שעפ"י רוב נעדרות מתלוננים ולפיכך נחשפות בפעילות יזומה וסמויה של משטרת ישראל ומתבצעת על ידי מגון יחידות בשטח. לצד האכיפה בתחום, פועלת המשטרה כל העת לקידום קשרי גומלין ושתופי פעולה עם גורמי רווחה ברשויות ובעמותות שונות, במטרה לסייע לקורבנות ולהעמיד לדין את מבצעי העבירה".


פורסם לראשונה 06/11/2017 22:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך ההתכתבויות באפליקציית היכרויות
מומלצים