שתף קטע נבחר

ביה"ד לעבודה אישר: מפעלה הצפוני של חיפה כימיקלים ייסגר

ההחלטה ניתנה בעקבות עתירת ועד העובדים וארגון כח לעובדים למניעת פיטורי עובדי המפעל הצפוני, בטענה כי סגירתו מקורה בשימוש ציני, נקמני וחסר תום לב בעובדים כקלף מיקוח מול רשויות המדינה ועיריית חיפה. החלטת ביה"ד קבעה כי סגירת המפעל היא אמיתית, מסיבות אובייקטיביות שאינן קשורות לעובדים. "עמדתה של חיפה כימיקלים עולה בקנה אחד עם עמדת המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים".

בית הדין לעבודה בחיפה אישר את פיטורי עובדי חיפה כימיקלים והוצאתם לחופשה ללא תשלום. עובדים שירצו יוכלו להיות מפוטרים, ותקום להם זכות חזרה עד חצי שנה.

 

לפסק הדין המלא לחצו כאן >>>

 

ההחלטה ניתנה בעקבות עתירת ועד העובדים וארגון כח לעובדים למניעת פיטורי עובדי המפעל הצפוני, בטענה כי סגירתו אינה אותנטית, אלא מקורה בשימוש ציני, נקמני וחסר תום לב במאות העובדים כקלף מיקוח, שנועד להשיג מטרתה מול רשויות המדינה ועיריית חיפה.

 

מנגד, חיפה כימיקלים טענו בעזרת עו"ד עמי שחר, עודד מזרחי ודור פישר שותפים בנ. פינברג ושות׳, כי ההחלטה לסגור את המפעל במפרץ חיפה אותנטית, והיא פועל יוצא של אי-יכולתה להפעיל עוד את מפעלה. בית הדין נאלץ להכריע האם המעסיק החליט על סגירת המפעל הצפוני כקנוניה לפיטורי העובדים המאורגנים, או שמא המציאות אילצה את ההנהלה לסגור את החברה ולפטר את העובדים.

 

"כשהמפעל באמת סגור, הכל יורד לטמיון", קבע נשיא בית הדין לעבודה אלכס קוגן. "אין יותר מקום עבודה ולא ניתן לאכוף בכוח, ודאי לא על מעסיק פרטי, את זכותו של העובד לעבוד".

 

עוד קבע בית הדין כי נחה דעתו שסגירת המפעל היא אמיתית, מסיבות אובייקטיביות וחיצוניות שאינן קשורות לעובדים. כמו כן לא הוכח כי חיפה כימיקלים יזמה בכוונת מכוון את המשבר במטרה להפעיל לחץ על הגורמים הרלוונטיים לקבלת פיתרון של אוניה קטנה (אוניה שתייבא אמוניה כחלופה למכל האמוניה שרוקן ונסגר), ובכך להיפטר מהעובדים המאורגנים. "מבחינה בטיחותית עמדתה של חיפה כימיקלים עולה בקנה אחד עם עמדת המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים".

 

הנשיא קוגן ציין כי סגירת המפעל נובעת מהסכסוך הקשה של חיפה כימיקלים עם עיריית חיפה. "האינטרס המובהק, הן של נציגות העובדים והן של החברה, לחדש את הפעילות במפעל הצפוני כך שישוב לייצר ולשווק מוצריו... נכון לכתיבת שורות אלו לא ניתן לדעת אם פעילותו של המפעל הצפוני תחודש. אם כן, וודאי שלא ניתן לדעת בנקודת זמן זו מתי היא תחודש".

 

הנשיא התייחס למצוקתם של העובדים וכתב בהחלטתו כי "אין ספק, כי המדובר בעובדים מוחלשים שאיתנותם הפיננסית נמוכה, כך שהיכולת שלהם לשרוד כלכלית בתקופה של חוסר וודאות היא דלה".

 

יש לציין כי הקביעה שהעובדים ייצאו לחופשה ללא תשלום תאפשר להם למצות את זכויותיהם בביטוח הלאומי. החברה תתחייב שאם ישנו עובד שיבקש להיות מפוטר, החברה תיתן לו זכות קדימה בקבלה לעבודה משך שישה חודשים מיום פיטוריו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים