שתף קטע נבחר

נתניהו: "הגדרת הצהרת בלפור כפשע היא שורש הסכסוך"

ראש הממשלה נאם במליאת הכנסת לרגל ציון 100 שנה להצהרת בלפור, והתייחס לפיצול שההצהרה גרמה בעולם הערבי: "מי שמחפש את שורשי המאבק הפנים-איסלאמי ימצא אותם כאן". נתניהו הוסיף: "אנחנו פועלים להשגת שלום עם עוד מדינות ערביות שניצבות יחד איתנו אל מול האיסלאם הקיצוני"

 

נתניהו במליאה: "הפלסטינים הולכים אחורה" (צילום: ערוץ הכנסת) (צילום: ערוץ הכנסת)
נתניהו במליאה: "הפלסטינים הולכים אחורה"(צילום: ערוץ הכנסת)

ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא אחר הצהריים (יום ג') דברים במליאת הכנסת בדיון לרגל 100 שנה להצהרת בלפור. "כשראשי ההנהגה הפלסטינית מגדירים את הצהרת בלפור 'פשע', כשהם קוראים לממשלת בריטניה להתנצל עליה, הם לא הולכים קדימה - הם הולכים אחורה, מאה שנים אחורה", אמר נתניהו והוסיף: "וזהו שורש הסכסוך - הסירוב בן מאה השנים להכיר בציונות, להכיר בבית היהודי הלאומי בארץ ישראל, במדינת ישראל בגבולות כלשהם".

 

"הטרגדיה של הצהרת בלפור היא שלקח 30 שנה ליישם אותה", אמר ראש הממשלה נתניהו. "היום ברור לחלוטין: המפתח לעתידו של העם היהודי הוא מדינת היהודים. חובתנו הבסיסית היא לעמוד איתן מול מבקשי רעתנו ולהבטיח את קיומה ועתידה של מדינת ישראל. חברי הכנסת, לאחר נתינתה, הצהרת בלפור זכתה לא רק לתמיכה של חבר הלאומים אפילו בעולם הערבי התייחסו אליה באהדה. האמיר פייסל עמד אז בראש המחנה הערבי שמרד באימפריה העותמנית - הוא הכיר בזכותם של היהודים לכונן את ביתם הלאומי בארץ ישראל. פייסל צידד בשיתוף פעולה בין היהודים לערבים, על יסוד הבנה הדדית ואחווה.

 

"מנגד, הזרם הלאומני הערבי תקף בחריפות את הצהרת בלפור. ההצהרה סיפקה עילה להסתה ולאלימות, לא מעט בעידודו של המופתי של ירושלים חאג' אמין אל-חוסייני. ב-1943 נמצא לו שותף נאמן - היינריך הימלר, מפקד ה-אס.אס בגרמניה הנאצית, שיגר למופתי מכתב ברכה שבו כתב 'איחולים חמים להמשך מאבקכם עד הניצחון הגדול/הסופי'".

 

נתניהו המשיך: "הימלר איננו, המופתי איננו, הציונות ניצחה. מי שמחפש את שורשי המאבק הפנים-איסלאמי שאנו עדים לו בשנים האחרונות, ימצא אותם כאן. אנחנו מהדקים בלשון המעטה את יחסינו עם הגורמים המתונים באזור וכפי שכוננו שלום עם מצרים וירדן, אנו פועלים להשגת שלום עם עוד מדינות ערביות שניצבות יחד איתנו אל מול האיסלאם הקיצוני. אני יכול רק לקוות שסוף סוף גם הפלסטינים יאמצו גישה זאת ויפנו אל השלום".


נתניהו ומיי, בשבוע שעבר בלונדון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתניהו ומיי, בשבוע שעבר בלונדון(צילום: EPA)
 

נתניהו התייחס בנאומו גם לביקור שערך בשבוע שעבר בבריטניה, שבהמלכו פגש את ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי והתארח בארוחת ערב מיוחדת לציון המאורע. "הודיתי בחום למנהיגת בריטניה תרזה מיי. היא נשאה שם נאום יוצא מן הכלל שבו הבהירה שלא עולה על דעתה להתנצל על הסיוע של ארצה להקמת ביתנו הלאומי, להיפך. היא אמרה שבריטניה גאה בתפקיד החלוצי שמילאה בסלילת הדרך לבניינה של מדינת ישראל".

 

הצהרת בלפור הייתה מכתב תמיכה של ממשלת בריטניה בהקמת בית לאומי יהודי בארץ ישראל. היא נשלחה ב-2 בנובמבר 1917 משר החוץ הבריטי ארתור ג'יימס בלפור אל לורד ליונל רוטשילד. "ממשלת הוד מלכותו רואה בעין יפה הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל, ותשתדל במיטב מאמציה להקל על השגת מטרה זו", נכתב בה.

 

בשבוע שעבר, לקראת פגישת נתניהו עם ראש הממשלה תרזה מיי אמר: "מאה שנה אחרי בלפור, הפלסטינים צריכים סוף-סוף להשלים עם בית לאומי יהודי ועם מדינה יהודית".

 

נתניהו הודה למיי על קבלת הפנים, "ועל שהזמנת אותי לציין בגאווה אירוע היסטורי גדול. אירוע גדול בהיסטוריה היהודית, בהיסטוריה הבריטית ובהיסטוריה העולמית. לפני מאה שנים סייעה הצהרת בלפור לסלול את הדרך להקמתה מחדש של מדינה עצמאית לעם היהודי בארץ אבותינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים