שתף קטע נבחר

"איבדנו קשר עם העולם". מרכז גמילה מסמארטפון

בעולם גוברת המודעות לנומופוביה - התמכרות לסלולרי ולאינטרנט. הטיפול בתופעה נפוץ יחסית באסיה ולאחרונה הגיע לברזיל. במכון Delete מנסים לשקם את מי שהעולם הדיגיטלי השתלט עליהם - ולפעמים הרס את חייהם

כמו הרבה צעירים אחרים גם ל.ל, סטודנט בן 29, אוהב להתעסק בטלפון הסלולרי שלו. מרוב אהבה הוא מספר שעיסוק היתר פגע לו בלימודים, בעבודה ובמערכות יחסים. כשל.ל הבין שעבורו הסמארטפון הוא דרך להימנע מהעולם שבחוץ, הוא החליט שהוא צריך עזרה.

 

ל.ל סובל מתופעה שמכונה "נומופוביה", פחד מהתנתקות מהטלפון הנייד - התמכרות בעלת השלכות פסיכולוגיות, חברתיות וגופניות. בסין, יפן ודרום קוריאה המודעות לבעיה כבר גדולה ומטופלת במרכזי גמילה. לאחרונה עלתה המודעות לתופעה גם בברזיל, המדינה עם מספר הגולשים הרביעי בגודלו בעולם. בספטמבר התחיל ל.ל לטפל בעצמו, במכון Delete - שמציע גמילה בחינם מהעולם הדיגיטלי והאינטרנט.

מריאנה אלבס, שסיימה טיפול בהצלחה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מריאנה אלבס, שסיימה טיפול בהצלחה(צילום: AFP)

הפרופיל של המשתתפים מגוון – מבני נוער שמשחקים שעות במחשב עד למבוגרים שחוו פרידה מבן או בת הזוג בעקבות ההתמכרות, או פוטרו מעבודות כי לא הצליחו להתנתק מהפייסבוק והווטסאפ. המטופלים עוברים אבחון וסדרת שאלות, כדי לקבוע את מידת ההתמכרות והתלות שלהם באינטרנט. אחר כך מנסה פסיכולוג לקבוע אם הם סובלים מהפרעה קלינית כמו חרדה, התקפי זעם, פחד חברתי או OCD.

 

בהמשך מחלקים את המשתתפים לשלוש קטגוריות: שימוש מצפוני בסמארטפון, שימוש פוגעני ושימוש תלותי. הצוות במחנה הגמילה מציע טיפול אישי בהתאם לקטגוריה ולחומרת המצב. מטרת הטיפול היא לא להוציא שם רע לטכנולוגיה – אלא לאפשר לחיות אורח חיים בריא יותר.

 

שיעורי בית: לראות סרט בלי להציץ בטלפון

בשיחות שבועיות משתפים המטופלים במה שעובר עליהם ומקבלים שיעורי בית – לנסות לקרוא ספר, או לצפות בסרט – מבלי להציץ בסמארטפון. מריאנה קינג פדואה, הפסיכותרפיסטית של מרכז הגמילה, אמרה כי בנוסף לנזק הנפשי יכולה הנומופוביה גם לגרום לנזק גופני כתוצאה מההתמכרות, בין השאר נזק לצוואר בעקבות הישיבה הממושכת מול המסך.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

לא כל שימוש תכוף במכשירים דיגיטליים הוא התמכרות של ממש. המשתמש הופך למכור רק "כשהעולם הווירטואלי מתחיל לפגוע בעולם האמיתי. אז אנשים מאבדים שליטה", אומר אדוארדו גואדס, חוקר מדיה גיטילית במרכז הגמילה בברזיל.

 

"אמא זרקה שני טלפונים מהחלון"

גם כאן, כמו בהתמכרויות אחרות, מבקשת לעיתים הסביבה מהמכור לטפל בעצמו. זה היה המקרה של ה.ב, בת 24 שהגיעה באוגוסט שעבר למכון Delete. אמה הביאה אותה למכון כדי לטפל בתלות שלה במשחקי מחשב. "אפילו לא שמתי לב שיש לי בעיה", היא מספרת. "אתה מתרגל לזה. קשה לעצור".

 

"עם התרגול המצב שלי משתפר", אומר ל.ל על הטיפול. "הבעיה עם השימוש האינטנסיבי באינטרנט היא שאתה מזניח תחומים אחרים בחיים שלך". הפסיכותרפיסטית במכון מסבירה שלמרות הטיפול ייתכן שהנגמלים יצטרכו עזרה בהמשך. "אם הם מרגישים צורך – הם יכולים לחזור", אומרת קינג.

 

מריאנה אלבס, תלמידת תיכון בת 19, סיימה בהצלחה טיפול במכון הגמילה בברזיל. היא הגיעה למכון אחרי שאמה השליכה מהחלון שני סמארטפונים ועימתה אותה עם ההידרדרות בחייה. "תמיד צפיתי בסרטונים ברשת ועשיתי 'סלפי'. התחלתי לאבד קשר עם העולם שבחוץ ואפילו לא שמתי לב. אמא שלי הייתה חייבת להזהיר אותי", סיפרה מריאנה על ההחלטה להיגמל מהסמארטפון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מריאנה בת ה-19, שהגיעה למרכז הגמילה
צילום: AFP
מומלצים