שתף קטע נבחר

סקס, דיקור ופיטוצין: כל השיטות לזירוז לידה

יש המון שיטות לזירוז לידה אבל איזו מהן באמת עובדת ומתי כדאי פשוט לשחרר ולתת לגוף לעשות את העבודה? אחת ולתמיד - התשובות לשאלות שמטרידות כמעט כל אישה בחודש תשיעי

נשים רבות בהיריון יעידו שחודש תשיעי, מרגיש לפעמים כמו כל ההיריון עצמו. הן מרגישות כבדות, חם להן, המתח לקראת הלידה בשיאו: מתי תגיע הלידה ואיך היא תהיה. החל משבוע 36 כולן בכוננות לידה. יש נשים שנותנות לטבע לעשות את שלו ואילו אחרות בוחרות לנסות שיטות זירוז שונות. האם הן שוות משהו או סתם מרגיעות את ההריונית עם התחושה שניסתה הכול?

 

"בהיריון הראשון ניסיתי דיקור ושיטת זירוז שנקראת מוקסה שהיא מעין סיגר שמדליקים, מקרבים ומסובבים לאחת האצבעות. אני זוכרת שהייתי צריכה לעשות את זה כל בוקר והיה לזה ריח חזק במיוחד ולא נעים", מספרת עדי מורן קיבא מהוד השרון, אימא לשלושה ילדים. באותו היריון שתיתי מי פטל והתחושה האישית הייתה שהם חיזקו את הרחם יותר מדי. הייתה לי לידה קשה שהתחילה בסטיריפינג, כדי להפוך את העובר ולהימנע מניתוח קיסרי. לבסוף היא נולדה בלידת וואקום".

 

עדי מורן קיבא: "כל נסיונות הזירוז לא עזרו" (צילום: אורלי לנדאו)
עדי מורן קיבא: "כל נסיונות הזירוז לא עזרו"(צילום: אורלי לנדאו)

בהיריון השני מורן קיבא לא ניסתה שיטות לזירוז לידה וילדה בשבוע 37 ללא התערבות כלשהי. בהיריון השלישי, כשהלידה לא נראתה באופק וחודש יולי היה חם מהרגיל, היא החליטה לנסות שוב: "קראתי ברשת והחלטתי לנסות רפלקסולוגיה ושיאצו. לצערי זה לא עזר, ילדתי בדיוק בתאריך המתוכנן".

 

בחוויה האישית של מורן קיבא, אף אחת מהשיטות לא תרמה לזירוז הלידה. בדיעבד היא מרגישה שהייתה צריכה לחכות ולא לנסות לזרז. "אני מאמינה שכל ילד בוחר את הדרך שלו להגיע לעולם, יש סיבה שהם נולדים בזמן שלהם", היא אומרת. "ההמלצה שלי היא לקבל את זה, לא להילחם בטבע."

 

 ( )

"החיבור הפיזיולוגי של יולדת-שילייה-תינוק הוא מהותי ולפעמים אנחנו עושים הכול ושום דבר לא קורה", אומרת ניבה קסטין, מיילדת במרכז לידה טבעי, בית חולים ליס. "משהו כן עוצר אותנו, ולכן אני מאמינה שכאשר אישה מכינה את עצמה ללידה, מצליחה לייצר מציאות, לפנות מקום ביומן ובמחשבה, להשתמש בעזרים שהם לא תרופות ולייצר קרקע פורייה - דברים קורים".

 

"צמחי מרפא למשל", מחדדת קסטין, "לא בהכרח יקדמו או יזרזו את הלידה אבל הם כן יכולים לעזור בהכנת הגוף לעבור תהליך ולהכין את עצמנו לקראת הלידה. היסמין עובד על פחדים וחרדות, לוונדר מרגיע את הגוף, מרווה עוזרת להקלה של צירים, ויש תרכובות שונות שמאגדות צמחים ויכולות לעזור בהגמשה וריכוך צוואר הרחם, יצירה של צירים ועוד.

 

"שתיית מי פטל למשל לא יוצרת לידה אבל מחזקת את טונוס שריר הרחם ומייעלת את צירי הלידה. לכן אני ממליצה להתחיל לשתות החל משבוע 35 ואפילו אחרי הלידה, שכן זה מחזק את פעילות הרחם".

 

ניבה קסטין עם היולדת עדילי ליברמן (צילום: איל תגר) (צילום: איל תגר)
ניבה קסטין עם היולדת עדילי ליברמן(צילום: איל תגר)

באילו שיטות לזירוז נתקלת?

"אומרים שהליכה על חול חם יכולה לקרב ללידה. אני מניחה שזה בגלל שחום נוגע בכל מיני נקודות רגישות בכף הרגל. יש מיתוסים של הליכה ממושכת ועלייה במדרגות אבל אלו מיתוסים בלבד. יולדת שתעלה 12 קומות ברגל, לא בהכרח תתחיל לידה. לעומת זאת, אם יתחילו צירים הליכה יכולה לעזור לקדם, יש יותר תנועה ברחם שמזמינה צירים.

 

"למעשה כל תנועה, בין אם ישיבה על כדור, הליכה או עמידה על שש עוזרת לתינוק להתברג באגן, ליצור לחץ בצוואר הרחם ולקדם לידה שכבר התחילה, אבל היא לא מזרזת.

 

"דיקור סיני יכול לעזור, כשהדגש הוא לפנות לאנשי מקצוע מנוסים, שכן הוא עובד על נקודות לידה ומכין את הגוף לתהליך של צירים. לכן נשים רבות שרוצות לזרז את הלידה בוחרות בשיטה זו".

 

יש מצבים שאת ממליצה לא לנסות לזרז?

"אם ההיריון לא מוכן להסתיים, אם המינון המדויק של חיבור שלייה- תינוק-אישה לא שם, גם אם תתחילי לנסות לזרז בשבוע 37-36 זה יהיה מוקדם מדי. במצב כזה, חוץ מעייפות וחוסר סבלנות, לא באמת משהו יקרה, זה כמו לעבוד על פול גז בניוטרל. אם הגוף לא מוכן, הלידה לא תתקדם והאישה עלולה להתאכזב ולהיות מתוסכלת.

 

"הבסיס בהכנה ללידה הוא סבלנות, לסמוך על הגוף והעובר, ולהבין שכל אחת תלד בזמן שמתאים לה. לכן כדאי להכין את הגוף בצורה הדרגתית ובעיקר להיות סבלנית ולהאמין בעצמך וביכולת שלך ללדת".

 

 ( )

"אני לא רואה בניסיונות לזרז לידה משהו שעלול לסכן את האם או את העובר. יחד עם זאת, חלק מהמיתוסים אינם מבוססים מדעית ולכן יעילותם מוטלת בספק", מסביר פרופסור זאב וינר, מנהל מערך נשים ויולדות, מרכז רפואי רמב"ם.

 

אתה יכול לתת דוגמאות?

"בהליכה ברגל או כל פעילות גופנית אין בהם בסיס. כך גם לגבי מים חמים, שמן קיק, מאסג' פרינאלי, אכילה של אוכל חריף - אין הוכחות מדעיות שהם עוזרים. לעומת זאת, קיום יחסי מין כן עוזר לזירוז לידה משום שבנוזל הזרע יש חומר שיכול לזרז לידה ולגרום לצירים, יש בזה היגיון רפואי.

 

"גם גירוי פטמות שמשחרר את הורמון האוקסוטיצין יכול לגרום לצירים. היו שנים שזו הייתה שיטה לזירוז לידה אבל החשש שהצירים לא מבוקרים, שאין דרך לעקוב אחריהם. אנחנו לא ממליצים לזרז לידה אבל אם שואלים, אנחנו אומרים שזה יכול לעזור".

 

אולי יעניין אותך גם:

עכשיו זה מדעי: יש דבר כזה אינסטינקט אימהי

5 הבדלים בין הלידה הראשונה לשנייה

כולן בשביל אחת: יוזמות של נשים עבור יולדות

 

לדברי פרופסור וינר, "נשים רבות בוחרות ברפואה אלטרנטיבית כמו דיקור או שיאצו בניסיון לזרז לידה. זה לא הוכח מדעית וכרופא, בוודאי שאני לא אפנה או אייעץ לזרז. יחד עם זאת, אם פונה אליי יולדת ושואלת לדעתי, אני אסביר שראיתי מקרים כשפנו למדקרים מקצועיים, שהשיטה עוזרת לקדם לידה ולכן מאחר ואין סיכון - אין מה לחשוש או לפחד".

 

נתקלת במיתוס מופרך?

"שאלו אותי האם זה נכון שלידה בחודש שביעי עדיפה מחודש שמיני. שמעתי על מיתוסים שללדת בשבוע מתקדם זה יותר טוב. כשלמעשה, חשוב לדעת כי העובדות בעשור האחרון מראות שלידה בשבוע 39 היא הטובה ביותר. לכן במידה ואין סכנה לאם או לעובר, לא נמליץ או נאשר זירוז לפני שבוע 39.

 

"כשאישה מגיעה לשבוע 40 והלידה לא נראית באופק, ושוב, במידה ואין סיכון לעובר או לאם, עליה לבצע מעקב אולטראסונד ומוניטור כדי לראות שהעובר מרגיש טוב ואינו זקוק ליילוד וכך גם האם, לוודא שהיא חשה בטוב".

 

פרופסור וינר מחדד כי למעט מקרים חריגים יחכו עד שבוע 41 ואז יילדו, זו ההמלצה של האיגוד האמריקאי. "בית החולים מציע שיטות שונות לזירוז לידה שמשתנות מיולדת ליולדת. הרפואה עוזרת לקדם לידה בשיטות מבוקרות.

 

"אם יש תנאים צווארים, צוואר הרחם פתוח או מחוק, נציע פיטוצין שעוזר לקדם צירים. במידה ולא, תקבל היולדת תרופות שיקדמו שירככו את צוואר הרחם ויגרמו לצירים בהמשך".

 

לסיכום, מסביר פרופסור וינר כי מלבד קיום יחסי מין וגירוי פטמות, זירוזים אחרים אינם מוכחים ולכן אין מדע מדויק לגבי יעילותם. שאר הנסיונות לזירוז אינם פוגעים אך מנגד אין הוכחה מדעית להשפעתם על קידום הלידה.

 

מה קורה אחרי הלידה? התינוק צמוד אלייך או זמן מנוחה והתאוששות? "בייבי טוק" על הדילמה:

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בסוף זה יקרה
צילום: shutterstock
מומלצים