שתף קטע נבחר

ללא עישון בגני שעשועים ובחניונים: "נוסיף עוד ועוד מקומות"

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, התייחס להחלטה שהתקבלה השבוע להרחיב את האזורים הציבוריים שבהם יהיה אסור לעשן: "ככל שיש יותר מקומות עם איסור עישון, החוק יהיה יותר ברור"

 

 

 

"אנחנו מנסים להגביר יותר ויותר את המלחמה בעישון ובעיקר את הגבלת מקומות העישון, זה אחד הכלים היעילים שישנם. אנחנו רוצים להוסיף עוד ועוד מקומות ואנחנו רק בשלב הראשון של התוכנית הזו". פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, התראיין הבוקר (יום ה') לאולפן ynet והתייחס להחלטה שהתקבלה השבוע להרחיב את איסור העישון למקומות נוספים, בהם גני ילדים, חניונים, גני שעשועים ואפילו גני חיות.

 

 "היום למשל מותר לעשן באירוע שהוא תחת כיפת השמיים, בגני שעשועים, זה חושף את הילדים לעישון פסיבי", אומר פרופ' גרוטו.

 

נותנים קנסות במקומות שעד כה היו אסורים בעישון? יש פקחים שאוכפים או שיש תקנות, אבל אף אחד לא עושה איתן שום דבר.

"ככל שיש יותר מקומות עם איסור עישון, החוק יותר ברור. גם לאנשים יותר ברור מה מותר ומה אסור ואז הפקחים יכולים יותר לאכוף את זה. האכיפה היא באחריות הרשויות המקומיות, אבל אני חושב שאנחנו צריכים לעזור האחד לשני, לאכוף ולהעיר למעשנים במקומות האסורים".

 

האם תוכלו לתת דו"חות?

"הפקחים של העיריות יכולים לתת דו"ח של 1,000 שקלים למעשן במקום אסור. אם מדובר בבעל מקום שמעשנים בו, גם לו יש אחריות, וזה יכול להגיע לקנס של 5,000 או אפילו 10,000 שקל".

 

פרופ' גרוטו. "האכיפה היא באחריות הרשויות המקומיות" (קרדיט: אסף מגל) (קרדיט: אסף מגל)
פרופ' גרוטו. "האכיפה היא באחריות הרשויות המקומיות"(קרדיט: אסף מגל)

 

יש נתונים על קנסות שחולקו מאז שהתקנות נכנסו, בתחנות אוטובוס, בברים?

"בסך הכול האכיפה נעשית על ידי הרשויות, אנחנו מוציאים בכל שנה דו"ח על מספר הדיווחים שאנחנו אוספים מהרשויות, ואחד הדברים שהיינו רוצים זה לשלב יותר ויותר את ראשי הערים בעניין הזה. דוגמה יפה זה מה שקורה בבתי החולים - כרגע אפשר לעשן בבית חולים מחוץ לבניינים, ולפי החוק החדש יהיה אסור לעשן בכלל. מנהל בית חולים הוא כמו ראש עיר, יכול להפעיל סדרנים ולאכוף".

 

ומה המסר שלך למעשנים, חוץ מלהפסיק לעשן?

"המסר המרכזי הוא שאם אנחנו מעשנים ליד הילדים שלנו או ליד אחרים, אנחנו מזיקים גם להם. זה מעלה את הסיכוי לסרטן ריאות פי שניים אצל מישהו שלא מעשן אבל מעשנים לידו. לכן חשוב שנדע לשמור גם האחד על השני".

 

8,000 נפטרו מעישון ב-2016

על פי הצו החדש ייאסר העישון במקומות שבהם מתקיימות הופעות תחת כיפת השמיים, שמאופיינות לרוב בצפיפות רבה, ובבתי חולים ייאסר העישון בכל שטח בית החולים, אך יותר למנהל בית החולים להקצות אזורי עישון. העישון ייאסר גם במקומות המשמשים לפעילות גופנית, כגון מגרשי ספורט, גני שעשועים, חניונים מקורים או תת-קרקעיים וכן בגני חיות, אך יותר להנהלת גן החיות להקצות אזורי עישון בתנאים מסוימים.

 

בנוסף, איסור העישון שכבר תקף במבנים ובשטח של משרדי ממשלה וגני ילדים יורחב לטווח של 10 מטר מהכניסה למקומות אלו, בדומה לאיסור במוסדות חינוך. זאת כדי למנוע התגודדות מעשנים בכניסות ויצירת מפגע לאלו המבקשים להיכנס למקום או לצאת ממנו. בשטח משרדי ממשלה יותר להגדיר אזורי עישון בתנאים המוגדרים בחוק. במשרד הבריאות טוענים כי פעולות אלה הן לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי וכמקובל בעולם המערבי כדי להגן על הציבור מפני חשיפה לעישון כפוי.

 

בדו"ח של משרד הבריאות על העישון לשנת 2016, שפורסם במאי האחרון, העריך המשרד כי בשנה זו נפטרו עקב תחלואה שנגרמה מעישון כ-8,000 ישראלים, והטיפול במחלות הקשורות בעישון וההוצאות הנלוות אליהן היו כרוכים בעלות של לפחות כ-3.7 מיליארד שקל. בתחום הגמילה מעישון נרשם שיא בפונים לגמילה בקופות החולים, אך עדיין מדובר בשיעור קטן: כ-2.2% מכלל המעשנים. אחוז המעשנים בישראל בשנת 2016 בקרב בני 18 ומעלה עמד על 22.7%.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בלי עשן במקומות ציבוריים
צילום: shutterstock
מומלצים