שתף קטע נבחר

סלפי עם היטלר ואושוויץ בארץ האיסלאם

במוזיאון באינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, מוצגת בובת שעווה של היטלר בתנוחת גיבור ליד דמותו של דארת' ויידר. נערים מצטלמים מחויכים עם הרוצח הנאצי כשברקע שער אושוויץ. אנשי המוזיאון: "הילדים עושים כיף. אף אחד לא התלונן. שהמבקרים יחליטו אם זו דמות טובה או רעה"

הנערים מחייכים ומצלמים תמונות סלפי עם דמותו של היטלר, מוצבת בתנוחה שמציגה אותו כגיבור. הם כנראה אינם יודעים כלל שהרקע הענקי לרגע השמח שהם מנציחים עכשיו הוא מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, שבו רצחו הנאצים יותר ממיליון בני אדם.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

המראות האלה נצפים מדי יום ביומו במוזיאון "דה מאטה" בעיר יוגיאקרטה, מוזיאון שבו מוצגות בובות שעווה ויצירות חזותיות אחרות. אנשי המוזיאון אינם מוצאים שום פגם בהתרחשויות האלה, ואומרים שבני הנוער בסך הכול "עושים כיף".

 

ארגון זכויות האדם Human Rights Watch גינה לאחרונה את התערוכה הזו במוזיאון והגדיר אותה "מחליאה". מרכז שמעון ויזנטל שמושבו בלוס אנג'לס ושפועל נגד הכחשת שואה ואנטישמיות דרש להסירה מיד. "כל מה שקשור לזה שגוי. קשה למצוא מילים כדי להסביר כמה זה בזוי", אומר הרב אברהם קופר מהמרכז. "הרקע מגעיל. זה לעג לקורבנות שנכנסו לשם ומעולם לא יצאו".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ביצירת השעווה המוקדשת לו מוצג היטלר כדמות מרשימה ודומיננטית - לא כרודן אכזר שכשחש שאויביו מתקרבים אליו ב-1945 התאבד בבונקר שלו. מאחורי דמותו ניצבת תמונה גדולה של שער הכניסה לאושוויץ עם הכיתוב "העבודה משחררת". בצדו האחד של היטלר מונחת דמותו של דארת' ויידר, והיישר מולו נמצאת דמותו של נשיא אינדונזיה הנוכחי, ג'וקו ווידודו.

 

אין זו הפעם הראשונה שהנאציזם וסמליו מוצגים באינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, כדבר שבשגרה, כדבר שאין בו כל רע. כך למשל נסגר השנה בית קפה בעיר בנדונג, שהיה עמוס בסמלי נאצים ושבו המלצריות לבשו מדי SS. הוא נסגר בעקבות סערה עולמית רק אחרי שנים שבהן פעל באין מפריע.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הסערה הנוכחית באה בשעה של התגברות ההצהרות הלאומניות באינדונזיה. ווארלי, איש השיווק של המוזיאון, הסביר השבוע כי הוא יודע שהיטלר היה אחראי לרצח המונים, אבל הגן על המיצג, שעומד שם מאז 2014. לדבריו היטלר הוא "אחת הדמויות שאיתן המבקרים שלנו עושים הכי הרבה תמונות סלפי". הוא טוען: "אף מבקר לא התלונן על זה. רוב המבקרים שלנו נהנים כי הם יודעים שזה רק מוזיאון לצורכי שעשוע".

 

ווארלי לא שמע על מרכז שמעון ויזנטל, אבל אמר כי ידון עם ראשי המוזיאון באפשרות להסיר את המיצג. הוא לא נשמע נלהב לעשות זאת: "נעשה מה שהציבור יחשוב שצריך לעשות – שהאנשים ישפטו אם הדמות הזו טובה או רעה".

 

איש ארגון זכויות האדם Human Rights Watch באינדונזיה, אנדראס הרסונו, אומר כי הסכסוך בין ישראל לפלסטינים הזין אמנם את האנטישמיות באינדונזיה במשך עשרות שנים, אולם לדבריו הסכסוך הזה אינו הגורם היחיד לשנאת היהודים בקרב האינדונזים – לשנאה הזו יש לדבריו שורשים עמוקים יותר, הנטועים עמוק בפרשנויות נוקשות של הקוראן.


פורסם לראשונה 10/11/2017 22:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המיצג על היטלר במוזיאון האינדונזי
צילום: AP
מומלצים