שתף קטע נבחר

הנחיות חדשות: מתי צריך לרוץ למיון כשלילד כואב הראש?

ההסתדרות הרפואית מפרסמת מסמך הנחיות חדש, הקובע כיצד יש לאבחן ולטפל בכאבי ראש בילדים, ומהם סימני האזהרה שקובעים כי מדובר במצב חירום רפואי. מדובר באחת התופעות השכיחות ביותר ברפואת ילדים, ועל פי ההערכות כחמישית סובלים מכאבי ראש חוזרים

כאבי ראש שכיחים גם אצל ילדים: מסמך הנחיות חדש שמוצג היום (ד') בכנס האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, מבהיר מה הם סימני האזהרה שמרמזים כי מדובר במצב חירום רפואי, ומתי אפשר להסתפק באקמול ונורופן.

 

כאבי ראש שכיחים אצל ילדים והם אינם מעידים בהכרח על מחלה מסוכנת. על פי ההערכות, כחמישית מהילדים יסבלו מכאבי ראש חוזרים, והשכיחות של הכאבים עולה עם הגיל: 3% בגילאי שלוש עד שבע, לעומת 11% בגילאי שבע עד 11.

 

לאחר תחילת ההתבגרות המינית, יש עלייה משמעותית בשכיחות כאבי הראש אצל בנות - עד 36%, לעומת בנים - עד 20%. כאבי ראש שכיחים יותר אצל ילדים להם יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה או שניה הסובל מכאבי ראש.

 

השכיחות של כאבי ראש עולה עם הגיל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השכיחות של כאבי ראש עולה עם הגיל(צילום: shutterstock)

כאבי הראש אצל ילדים נחלקים לשתי קבוצות: כאב ראש ראשוני – כאב שאינו קשור במחלה מוגדרת וכולל מיגרנה, כאב ראש תעוקתי, כאב ראש מקבצי, וכאב ראש שניוני, כאב שהגורם לא ידוע, כמו לאחר מחלה זיהומית חבלת ראש או גידול מוחי.

 

קראו עוד:

- אמא כואב לי: כל כאבי הבטן - הסיבות והפתרונות

- מדריך: מתי אפשר להחזיר ילד חולה לגן?

- מה עושים כשהתינוק סובל מגזים

 

מיגרנה

מיגרנה מתבטאת לרוב בכאב ראש הפועם בעוצמה בינונית עד קשה. הכאב יכול להיות במקום ספציפי אך לרוב הוא סימטרי דו צדדי, מצחי או רקתי. הכאב מתגבר במאמץ גופני ומלווה לעתים בבחילות, הקאות ורגישות לאור, לרעש או לריח.

 

הזמן הממוצע של כל התקף הוא שעתיים עד 72 שעות, ואצל ילדים משך ההתקף לרוב קצר יותר בהשוואה למתבגרים. אצל ילדים לעיתים המיגרנה כוללת סחרחורות, הקאות מחזוריות, מיגרנה בטנית המתבטאת בכאבי בטן או עקמת של הצוואר (טורטיקוליס).

 

הטיפול במיגרנה בשלב החד (האקוטי) כולל תרופות נוגדות כאב כמו אקמול או נורופן. אצל ילדים מעל גיל שש ניתן לשקול את מתן התרופה ריזלט, ואצל ילדים מעל גיל 12 שנים ניתן לשקול את התרופה רילרט או אימיטרקס. במקרים של תדירות גבוהה במיגרנה, נשקל טיפול יומיומי מונע, בתרופות דרלין (המיועדת במקור ליתר לחץ דם ודופק מהיר אך נמצאה יעילה גם במניעת מיגרנה), ובתרופות מונעת פרכוסים דפלפט, טופמקס או אלטרולט שנמצאו גם כן יעילות במניעת מיגרנה.

 

 ( )

דחקת הראש (כאב ראש תעוקתי, Tension Headache)

במקרה זה כאב הראש הוא לרוב מצחי או מפושט, אינו פועם (כלומר, אינו "מרגיש כמו דפיקות פטיש בראש"), עוצמתו קלה עד בינונית וייתכן שילווה ברגישות לאור או לרעש. בדרך כלל אין הקאות וכאב הראש אינו מוחמר במאמץ גופני. משך התקף לרוב בין 30 דקות לשבוע ימים. לעתים דחקת הראש מלווה במיגרנה.

 

הטיפול היחיד המונע שנמצא יעיל הוא בתרופה אמיטריפטילין. להתקף עצמו מטפלים בתרופות לשיכוך כאבים כמו אקמול ונורופן ביחד או בנפרד.

 

כאב ראש מקבצי (Cluster Headache)

כאב המופיע לרוב באזור המעוצבב על ידי עצב הפנים הקרוי "טריגמינלי", מופיע במצח או סביב העין בצד אחד ומלווה בדרך כלל בסימנים של דמעת, אודם בלחמית העין, נוזל מנחיר האף באותו צד. עוצמת הכאב קשה וההתקפים נמשכים לרוב עד שלוש שעות. ההתקפים בדרך כלל מופיעים במקבצים בחודשים מסויימים במהלך השנה, ומכאן השם כאב ראש מקבצי. שכיחות סוג כאב זה אצל ילדים צעירים מגיל עשר היא נמוכה מאוד, והיא עולה בין הגילאים 10 עד 20.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דגלים אדומים

אף שהרוב המוחלט של כאבי הראש אינם מהווים סכנת חיים, וניתן לטפל בהם בקהילה, מסמך ההנחיות מציין את הדגלים האדומים בבדיקה הגופנית ובסיפור המקרה המסמנים בעיה דחופה ומחייבים בירור רפואי בחדר המיון, ואלו הם:

 

1. סימנים לא תקינים בסיפור המקרה: שינוי במצב הכרה, פרכוס, חום, פריחה, שינוי שכלי או התנהגותי.

 

2. סימנים בבדיקה הגופנית: קצב לב נמוך, יתר לחץ דם, רתיעה מאור (פוטופוביה), קשיון עורף, בדיקת קרקעית עין לא תקינה, וסימנים לא תקינים בבדיקה הנוירולוגית.

 

3. כאב ראש בגיל צעיר, מגיל שלוש ואילך. בכאב ראש כזה שתי סכנות: ראשית, ילדים בגיל צעיר לא מתלוננים ולא סובלים מכאבי ראש או מיגרנות, כך שזה לא תקין. שנית, כאב ראש שנמשך מגיל שלוש ואילך - גם לא טוב.

 

4. כאב חדש שהחל לפני שלושה חודשים או פחות.

 

5. כאב שעוצמתו מקסימלית בקימה בבוקר משינה, או כאב שמעיר משינה.

 

6. כאב שמתגבר במאמץ גופני או בשיעול, עיטוש ובזמן מתן צואה.

 

7. כאב עורפי או צווארי.

 

8. כאב הולך ומוחמר, כרוני או חריג בעוצמו, כשהחולה נראה סובל ומספר שזהו הכאב החזק ביותר בעוצמו שחווה.

 

9. חבלה לראש או צוואר, העלולים לסמל דימום תוך מוחי, פגיעה בכלי דם או פגיעה בעורקי הצוואר.

 

10. הקאות מרובות, בעיקר הקאות בוקר.

 

11. מחלות רקע כמו הפרעות קרישה, לאחר ניתוחי מוח, גידולים סרטניים, חסר חיסוני, הפרעות אנדוקריניות.

 

12. חסרים תזונתיים או שינוי משקל משמעותי.

 

 מה עושים כשהילד נחבל בראשו? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כאבי ראש לא בהכרח מעידים על מחלה מסוכנת
צילום: shutterstock
מומלצים