שתף קטע נבחר

ותודה לקטלוניה: מהפכת הדגלים של ספרד

הדיקטטורה של פרנקו הותירה צלקת עמוקה בנפשם של הספרדים, ועד לאחרונה הנפת הדגל הספרדי סתם כך, לאות גאווה, הייתה מעשה לא מקובל. עכשיו הסכסוך עם קטלוניה מעורר את הרגש הלאומי, ויצרני הדגלים עובדים מסביב לשעון: "מוכרים פי 5 מאשר בימי הזכייה במונדיאל"

במפעל של חוסה לואיס סוסה דיאס ליד מדריד מיוצרים מטרים על גבי מטרים של דגלים באדום בוהק ובצהוב. עובדי המפעל שלו ממהרים לייצר כמות מספקת של דגלי ספרד בעקבות עלייה גדולה במכירות בשבועות האחרונים.

 

הנפה פטריוטית של הדגל הספרדי היא מעשה נדיר במדינה – זכר הדיקטטורה של פרנקו עדיין נותן כאן את אותותיו – אבל הטלטלה שעוברת על ספרד בעקבות הכרזת העצמאות של חבל קטלוניה עוררה גל של הבעת רגשות לאומיים, ואיתו גבר מאוד הביקוש לדגלים.

כבר לא פוחדים להניף. "למה רק בכדורגל?" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כבר לא פוחדים להניף. "למה רק בכדורגל?"(צילום: AFP)

דגל ספרד מכסה בניין שלם במדריד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דגל ספרד מכסה בניין שלם במדריד(צילום: רויטרס)
"מכרנו כ-35 אלף דגלים ב-50 יום", סיפר סוסה-דיאס, שנולד באורוגוואי ועבר לספרד. "בימים כתיקונם היינו מוכרים 500 או 600 דגלים בחודש. ב-38 השנים שאני גר בספרד זו הפעם הראשונה שראיתי כל כך הרבה דגלים על מרפסות, על בתים ובהפגנות".

 

הרגש הלאומי הגואה רק מעודד את ראש הממשלה מריאנו ראחוי לדבוק בקו הנוקשה שהוא נוקט נגד מנהיגי קטלוניה ונגד מהלך העצמאות שלהם. "העימות בנוגע לזהות הלאומית נודד מקטלוניה לשאר המדינה", הסביר לואיס אוריולס, פרופסור מאוניברסיטת קרלוס השלישי במדריד.

"קטלוניה היא תמיד חלק מספרד". הדגל הספרדי בבירה מדריד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"קטלוניה היא תמיד חלק מספרד". הדגל הספרדי בבירה מדריד(צילום: רויטרס)

הנכונות החדשה להניף את דגל הלאום אינה מלווה בהתעוררות של ימין-קיצוני לאומני למרות ניסיונותיהם של בדלנים קטלאנים לקשור בין ההתעוררות הלאומית הספרדית לפאשיזם של ימי פרנקו. רק מפגינים מעטים שהניפו את דגל ספרד ביצעו מחוות פשיסטיות.

 

מוכרי דגלים במדריד אומרים כי הביקוש לדגלי ספרד מאז תחילת המשבר בקטלוניה גבוה יותר מהביקוש בימי מונדיאל 2010 שבו הוכתרה ספרד לאלופת העולם בכדורגל לראשונה בתולדותיה והמוני אוהדים מילאו את הרחובות. "מספר הדגלים שמכרנו עכשיו הוא פי שניים, שלושה וארבעה ממספר הדגלים שמכרנו בזמן המונדיאל", אומר אנחל פניאגואה, בעל חנות טקסטיל במרכז מדריד. "בכנות – איבדנו את הספירה. כולם קונים דגלים, זה מדהים".

אוהדי ריאל מדריד מקניטים את היריבה המושבעת ברצלונה, הנמצאת בקטלוניה, באמצעות הנפת דגלי ספרד (צילום: AP) (צילום: AP)
אוהדי ריאל מדריד מקניטים את היריבה המושבעת ברצלונה, הנמצאת בקטלוניה, באמצעות הנפת דגלי ספרד(צילום: AP)

אזרחים פשוטים מסבירים שהם רק רוצים להביע תמיכה במדינה ובמוסדותיה. "כשזה נוגע לכדורגל – כולם מציגים את דגל ספרד וזה לא נראה להם מוזר, אבל כשזה מגיע לפוליטיקה – אנשים פוחדים", אומר ריימונדו נייטו, מנהל פיננסים בן 65 שפרש לגמלאות.

 

דויד רודריגז, בן 40, הוא הבעלים של חברת טכנולוגיית מידע. הוא תלה דגל ענק מחוץ לביתו באסקוריאל, במחוז מדריד, בעקבות הביקורת על משטרת ספרד בגין השימוש שעשתה בכדורי גומי ובאלות נגד המשתתפים במשאל העם על עצמאות קטלוניה. "רציתי להביע תמיכה בכוחות הביטחון. זו מחווה פשוטה של הזדהות", הסביר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"38 שנה ולא ראיתי דבר כזה"
צילום: AFP
מומלצים