שתף קטע נבחר

תיעוד משייטת 13: האפוד החדש ו"רובה העל" שנבחן ליחידות העילית

אנשי הקומנדו הימי קיבלו אפוד חדש שמתאים לצלילה, הפלגה ופעילות על הקרקע. בנוסף לזה בוחן חיל הים את רובה ה-MCX הרב-תכליתי של זיג-זאוור, שיחליף חמישה כלי נשק שונים שמשמשים את הלוחמים במשימותיהם

 

 

ביחידת הקומנדו הימי ציידו לאחרונה לוחמים באפוד לחימה חדש (וסט), שמאחד את ארבעת הדגמים הקודמים שיועדו למשימות שונות, כגון צלילה, פשיטה והפלגה. האפוד החדש קטן מקודמיו, מותאם יותר לנוחות הגוף של הלוחם והוא מודולרי - כלומר כיסיו ותאיו נשלפים ומתפרקים בקלות בהתאם לצורך המבצעי.

 

האפוד החדש שקיבלו לוחמי השייטת ()
האפוד החדש שקיבלו לוחמי השייטת

 

רובה ה-MCX שנבחן ביחידות העילית של צה"ל:

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

 

האפוד מותאם לקסדה הקלה, אינו סופח מים, שמכבידים על התנועה, ונחשב עמיד גם במצבים קשים כמו זחילה על חול, מעבר בתא שטח צר ומארב בשכיבה. תאיו יכולים להכיל את כל אמצעי הלחימה והטכנולוגיה שלוחם בשייטת 13 לוקח עימו למשימה, מרימונים ומטעני חבלה זעירים, דרך אמצעי תצפית ומעקב ועד למחסניות, סכין קומנדו וערכת השלוּקר לשתיית מים.

 

"כשאתה מסתכל על לוחם שייטת 13 כיום לפני שהוא יוצא למשימה, אתה רואה לוחם מצויד אחרת מאשר כזה שיצא למשימה לפני חמש או עשר שנים", הסבירו ל-ynet קצינים בענף לוחמה זעירה בחיל הים, שאחראי בין היתר על פיתוח ושדרוג אמצעי הלחימה עבור היחידה. "הלוחם נדרש כיום ליותר סוגי משימות מיוחדות, עם יותר אמצעים טכנולוגיים שהוא סוחב על גופו, ועדיין הוא נדרש לקטלניות וחשאיות. לכן הכול מוקטן ומתקדם יותר. הווסט החדש מאפשר תנועה חתולית ומהירה".

 

כמו כן החלו בצה"ל לבחון רובה-על אחוד חדש, שעשוי להחליף בעתיד הנראה לעין את כלי הנשק האישיים של לוחמים ביחידות מובחרות. זה שמועמד להירכש עבור שייטת 13 הוא רובה הסער הרב-תכליתי MCX של חברת זיג-זאוור האמריקנית. ייחודו שאפשר לירות בו לכמה וכמה מרחקים: לטווחים קצרים של מטרים ספורים (ובזאת יחליף את האקדחים הקיימים) ולטווחים בינוניים של כמה עשרות מטרים (לזה משמשים כיום בעיקר רובי הקלצ'יניקוב). כמו כן אפשר לצלוף בו ממרחק מאות מטרים, ובזאת יחליף את רובי הצלפים.

 

"לכל לוחם ביחידה יש כיום ארבעה-חמישה כלי נשק שונים, ולפני עשר שנים היה לכל לוחם שלושה-ארבעה. כיום הלוחמים שלנו משתמשים גם במקלע נגב, ולכן אנחנו בפרויקט למצוא נשק אחוד, במולטי-קאליבר", הסבירו בחיל הים. בפרויקט שותפים גורמי פיתוח ואמל"ח מיחידות עילית נוספות כמו סיירת מטכ"ל והימ"מ. המטרה היא למצוא מוצר מדף קיים ומוכח, דוגמת ה-MCX, שיש בו גם משתיק קול לחיסולים חשאיים. דגמים ראשוניים של הרובה האמריקני צפויים להגיע בחודשים הקרובים לצה"ל, שם ייבחנו בירי במצבים שונים, תיבדק עמידותם בתוך הים ובתוך חול ובוץ, וכן יבחנו את אחזקתם ובטיחותם.

 

זה שנים נחשב הקלצ'ניקוב הרוסי לרובה הדגל בשייטת 13, בעיקר בשל עמידותו הגבוהה בכל מצב קיצוני כמו צלילה ושהייה מבצעית על חוף. ה-MCX שייבחן נמצא כבר בשימוש של הכוחות המיוחדים האמריקניים.

מיקרו-תבורון וקלצ'ניקוב, בשירות לוחמי הקומנדו הימי ()
מיקרו-תבורון וקלצ'ניקוב, בשירות לוחמי הקומנדו הימי
 

הקלצ'ניקוב יוחלף?  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקלצ'ניקוב יוחלף? (צילום: shutterstock)
  

עוד הסבירו בחיל הים כי המטרה המרכזית היא שבכלי נשק אחד יהיו את הטווחים, הקטלניות וההשתקה האולטימטיביים. כך גם ייחסכו ההכשרה ואימוני הירי הרבים והארוכים על חמישה כלי נשק שונים, כפי שנדרש כיום.

 

"הלוחם הוא המשאב העיקרי שלנו, והזמן שלו יקר וחשוב", אמרו בחיל הים. "כיום אנחנו משקיעים שבועות ארוכים ביכולות הקליעה על כלי הנשק השונים. כמות התחמושת שאנו מוציאים על אימוני הירי ללוחמי השייטת בתקופה נתונה היא בסדרי גודל שונים ממה שלוחמי חי"ר, למשל, יורים בשירות שלם. עד היום בחנו עשרות כלי נשק אחודים, שלא עברו בעיקר את מבחן השרידות בתנאי שטח קשים".

 

אחת המטרות בפרויקט השאפתני היא להשאיר את תפעול הנשק הקיים והמוכר כיום ללוחמים ואף את סוגי הכוונות הטלסקופיות הקיימות על הנשק העתידי שייבחר. גם תג המחיר ישפיע על המכרז שייצא בקרוב לבחינת הנשק האחוד. בחיל הים מעריכים שתהליך הבחינה והרכש יימשך כשנה-שנתיים, וייבדקו בו רובים אחודים נוספים, אמריקניים וישראליים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדרך לשייטת? רובה ה-MCX האמריקני
מומלצים