שתף קטע נבחר

נחשפים סודות פירמידה שבה הקריבו בני אדם

חוקרים, שגילו מעבר סודי בפירמידת קוקולקן שבמקסיקו, מקווים שהמעבר הנסתר יחשוף בפניהם מעין "גיאוגרפיה קדושה" של האתר, ואולי יצליחו ללמוד פרטים נוספים על האמונות של בני המאיה

 

 

פירמידה עתיקה של אנשי המאיה, שמדהימה חוקרים מאז שהתגלתה לראשונה על ידי כובשים ספרדים אי שם במאה ה-16, ממשיכה גם היום לחשוף את סודותיה. לאחרונה גילו מומחים מעבר סודי בפירמידת קוקולקן, המכונה גם פירמידת אל קסטייו, שבאתר הארכאולוגי צ'יצ'ן איצה בחצי האי יוקטן שבמקסיקו, שלפי הערכתם מוביל למערה תת-קרקעית המוצפת מים, או בשמה המקצועי - סנוטה.

 

ישנם לא מעט סיפורים על כך שאנשי המאיה במקסיקו הקריבו אנשים בסנוטות, ובמחקרים קודמים באזור אף התגלו שרידים אנושיים בבורות המים הללו. כעת מקווים החוקרים, מפרויקט Great Mayan Aquifer, שהמעבר הנסתר שגילו יחשוף בפניהם מעין "גיאוגרפיה קדושה" של האתר, ואולי יצליחו ללמוד פרטים נוספים על האמונות של הציביליזציה העתיקה.

 

פירמידת קוקולקן (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
פירמידת קוקולקן(צילום: מתוך יוטיוב)

 

באתר החדשות המקסיקני "אל אוניברסל" דווח כי את המערה הסודית בפירמידה גילו החוקרים בעזרת טכניקות צילום מתקדמות. הם השתמשו בטכנולוגיה הנקראת " לידאר", שמודדת מרחק על ידי הארת מטרות בקרני לייזר. כך אפשר "לראות" גם מעבר לקירות ויסודות אדריכליים אחרים ולמפות גם מקומות תת-קרקעיים ונסתרים או בלתי נגישים.

 

עד כה כבר ידעו החוקרים שהמערה קיימת, אבל עכשיו הצליחו לראשונה למצוא, ובהמשך הם מקווים למצוא כניסה למסדרון הזה כדי לחקור אותו מבפנים. בראיון ל"אל אוניברסל" הסביר החוקר הראשי, הארכיאולוג ד"ר גיירמו דה אנדה: "מצאנו מסדרון חסום, שכנראה נחסם על ידי אנשי המאיה בעצמם. אנחנו מנסים בכל זאת להגיע למעבר הזה, שמוביל לפתח סנוטה מתחת לפירמידה".

 

המעבר הסודי (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
המעבר הסודי(צילום: מתוך יוטיוב)

 

את מערת המים הגדולה איתרו החוקרים מתחת למקדש כבר ב-2015. הם חוששים שגוף המים הזה יגרום בסופו של דבר לפירמידה, שנבנתה לפי הערכות לפני 1,100-900 שנה, לקרוס.

 

החוקרים מעריכים שהפירמידה נבנתה מעל המערה כחלק מהאמונות הדתיות של אנשי המאיה. משמעות המילה "קוקולקן" היא "נחש מכוסה נוצות" - שזו גם הצורה שבה פינת הפירמידה מטילה צל בנקודות השוויון של האביב והסתיו, בדיוק בזמן הזריחה והשקיעה של השמש.

 

הסנוטה, כך לפי המחקר החדש, עשויה להיות מחוברת גם למערות מים נוספות באזור הפירמידה דרך נהרות תת-קרקעיים. גודלה של מערת המים מתחת לפירמידה הוא בערך 25 מטרים על 35 מטרים, ועומקה כ-20 מטרים.

 

גם בשנה שעברה סיפקה הפירמידה הזו הפתעה לחוקרים. בעזרת טכנולוגיות מתקדמות ורדאר אותר מבנה נוסף בתוך המקדש המפורסם. גם במקרה הזה ידעו החוקרים עוד לפני כן כי במקום קיימת פירמידה קטנה נוספת, אך לפתע איתרו מבנה אפילו קטן יותר מתחת לשתי "שכבות" הפירמידות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך יוטיוב
פירמידת אל קסטייו
צילום: מתוך יוטיוב
מומלצים