מוסלמי שמשרת בנח"ל: "זו המדינה שאני חי בה, כל אחד צריך לתרום"
רב"ט רבעי, ערבי-מוסלמי ששורשיו בחברון: "קראו לי בוגד אבל ידעתי להתעלם", רב"ט נתנאל מנגיסטו, שהיה נער עם תיקים פליליים, נלחם להגיע לנח"ל, רב"ט ג'סי עמר עזב את מלבורן שבאוסטרליה כדי להתגייס. שלושה סיפורים לקראת גיוס נובמבר לנח"ל מחר
חטיבת הנח"ל ידועה זה שנים ככזו שקולטת לשורותיה מגוון רחב של אוכלוסיות, אבל נדמה שהמקרה הבא מעניק משמעות מחודשת להגדרה לצבא שהטמיע ראש הממשלה הראשון דוד בן-גוריון - "כור ההיתוך של החברה הישראלית". רב"ט אמיר רבעי, בן 19, הוא ערבי-מוסלמי, שמוצא משפחתו הגרעינית היא פלסטינית – אחיו הגדולים ואביו נולדו בחברון, היגרו ללוד ובשנים האחרונות חיים בבאר שבע. "יש כאלה שקראו לי בוגד", הוא מספר ל-ynet.
"אבל הדרך הכי טובה להתמודד עם זה היא להתעלם מזה. כנער ביקרתי אחת לחודשיים בערך את משפחתי בחברון, והם קיבלו אותי בצורה יפה, עודדו אותי ואמרו לי כל הכבוד. לא פחדתי לבקר בחברון, והלוואי שיצא לי לשרת גם בחברון. אם זה יקרה, לא אחוש בלבול. זו המדינה שאני חי בה וכל אחד צריך לדעתי לתרום את שלו. אח שלי עשה שירות לאומי, ויש מבין חבריי המוסלמים כאלה שמסכימים איתי, אבל לטענתם לא צריך לתרום בדרך של שירות בצבא".
אמיר נמצא בימים אלה עם גדודו, גדוד 931, בתעסוקה מבצעית בגבול לבנון, ולפני כמה חודשים נפצע ברגלו. הוא נאלץ לעבור לתפקיד במפקדת הגדוד, אך כבר שכנע את מפקדיו להוציאו לקורס קצינים: "כשהתנדבתי לשרת בצה"ל כערבי מוסלמי הציעו לי הרבה יחידות לשרת בהן, אבל בחרתי בחטיבת הנח"ל ועד היום אני מרוצה. היו לי עליות ומורדות במהלך השירות, ותמיד היה מי שיבוא, יתמוך ויעזור. אין לי חברים בגדוד, יש לי משפחה בגדוד.
"אבא שלי גאה שאני בא על מדים הביתה", מספר רבעי. "למרות שיש גם תגובות שליליות שאני עדיין מקבל. למדתי להילחם בזה, כי זה או שאתעלם מזה או שאפול. אם יכולתי לגייס כל ערבי לצה"ל – הייתי עושה זאת, גם אם הוא היה ג'ובניק". רבעי הפך אפוא לאחד ממאות ערבים וערביות, מוסלמים ונוצרים, שבחרו בשנים האחרונות להתנדב לצה"ל, במגמה איטית אך הדרגתית שהולכת וגדלה.
רבעי הוא לא החייל היחיד שנלחם והתעקש לשרת בנח"ל. חברו לגדוד, רב"ט נתנאל מנגיסטו ממגדל העמק, עבר בעצמו דרך חתחתים עד שהפך ללוחם. כנער נפתחו לו תיקים פליליים, הוא היה במסלול הישיר להידרדרות שתמנע את גיוסו, אך פעל בטרם גיוסו למחוק את רישומיו הפליליים כדי שיוכל לתרום כלוחם. המצוקה והמשברים, בעיקר בבית, לא נעלמו עם הפיכתו כלוחם, והוא נאלץ לנשור לתפקיד של תומך לחימה בגדוד.
"אז קיבלתי את הכאפה – איך הגעתי מלוחמה למפקדה?", הוא משחזר, "הרי תקופה ארוכה נלחמתי ופעלתי כדי להוריד ממני את הסטיגמה שיצרתי לעצמי, להסיר את המשקולות מהרגליים שלי. ידעתי שרק צעדים קטנים יובילו אותי להצלחה. בהתחלה לא חשבתי על העתיד שלי אלא רק על ההנאות שבהווה. נתתי שלושה חודשים וחצי של נטו 'פייט' כדי לחזור ללוחמה, והיום עדיין יש בעיות בבית אבל בגדוד עוזרים ותומכים. אמא שלי מחייכת כל פעם שהיא רואה אותי עם הנשק והכומתה הירוקה".
בגדוד 50 של החטיבה, שלוחמיו ירו אתמול בבוקר לעבר מחבל שפצע שני ישראלים בפיגוע דריסה בגוש עציון, משרת רב"ט ג'סי עמר, שנולד וגדל במלבורן אוסטרליה. עמר לא היסס לעזוב את כל הנוחות של צעיר בחו"ל כדי לזחול הרבה ולישון מעט כלוחם בצבא. "קראתי על החטיבה עוד באוסטרליה ומבין הגדודים שלה בחרתי ב-50 כי פה יש הרבה חבר'ה בני גרעין וקיבוצניקים, אני מתחבר אליהם הכי הרבה. אבא שלי הפתיע אותי והגיע במיוחד ממלבורן לטקס קבלת הכומתה, זה מאוד ריגש אותי".
מחר (יום א') בבוקר יגויס הדור הבא של לוחמי הנח"ל במסגרת מחזור נובמבר 2017, וגם שם מעריכים בחטיבה שערב רב של משרתים ישתלב יחד תחת אותה אלונקה. ה"יתרון האנושי", הסלוגן שמלווה את הנח"ל, לא התחלף גם כאשר בסיס הטירונות וההכשרה של החטיבה ליד ערד הפך למילה נרדפת למחנה מיושן עם תשתיות רקובות, שהעיבה על השירות. בימים אלה מתכננים בבסיס לשדרגו ללא היכר, ולהופכו לאחד מבסיסי הטירונות הקרבית המתקדמים ביותר, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים.
מפקד גדוד בסיס האימונים החטיבתי, סא"ל יואב כצנלסון, אמר ל-ynet: "במחזור הנוכחי נגייס 730 חיילים לחטיבה, וכולם סימנו את הנח"ל כאחת מהאופציות הראשונות שבחרו לשרת. במחזור הקודם, באוגוסט, מתוך 450 מתגייסים כ-100 טירונים היו תחת ההגדרה אוכלוסיות מיוחדות כמו עולים חדשים או חיילים בודדים. לעולים אנחנו מצמידים מורות חיילים שהתמקצעו בתרגום מושגים צבאיים כמו אמצעי לחימה וכו'".