שתף קטע נבחר

יצרנית תרופות נגד טבע: "רוצה לגזול תרופה שלנו"

"נעורים" לבית המשפט: "טבע משווקת תרופה שלנו נגד הפרעות שינה, ועכשיו מתכוונת להעתיק את הפטנט ולהשיק חיקוי". טבע: "נגיב בערוצים משפטיים"

חברת "נעורים פרמצבטיות", שבשליטת פרופ' נאוה זיסאפל ויהודה זיסאפל, ממייסדי קבוצת רד, תובעת את טבע. נעורים היא מפתחת תרופת המקור סירקדין (Circadin) להפרעות שינה. היתרון של התרופה – היא אינה ממכרת. בתביעה מבקשת נעורים מבית המשפט המחוזי בתל־אביב להצהיר כי טבע וכל חברה מטעמה מנועה מלהשיק גרסה גנרית לסירקדין לנוכח התחייבויותיה המפורשות כלפי נעורים, כך פורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות".

 

"חוסר תום לב" 

בתביעה שהוגשה נגד טבע ואביק שיווק נטען באמצעות עו"ד גבי מויאל־מאור ועו"ד אלינור שטרק ממשרד המבורגר עברון ושות' כי "עניינה של תביעה זו הוא בניסיונה חסר תום הלב של ענקית התרופות טבע לגזול את קניינה הרוחני של נעורים בתרופת הסירקדין שפיתחה על ידי חיקוי גנרי של התרופה. מהלכיה של טבע נעשים תוך ניצול מחפיר של מעמדה כמשווקת והמפיצה הבלעדית של התרופה בישראל זה כמעט עשור, מכוחו היא חשופה לכל המידע הסודי הנוגע לתרופה ולפיתוחה. עתה, תוך הפרה של ההסכם שמה לה טבע למטרה לנכס לעצמה את התרופה על ידי השקת גרסה גנרית שתתחרה בסירקדין בכל העולם עד כדי פגיעה אנושה בו", נטען בתביעה. נעורים מבקשת מביהמ"ש להורות לטבע להימנע מלייצר ולשווק מוצר גנרי מתחרה לסירקדין ולהימנע מכל שימוש במידע הסודי של נעורים שלא במסגרת המותר על פי ההסכם.

 

נעורים נוסדה ומנוהלת על ידי פרופ' נאוה זיסאפל, פרופ' לנוירוביולוגיה וממציאת הסירקדין, המשווקת בארץ וב־45 מדינות. בתביעה מצוין כי ב־2007, לאחר כ־17 שנות עבודה מאומצות, השלימה נעורים את פיתוח הסירקדין. "מדובר במוצר פורץ דרך בשחרור מושהה המכיל מלטונין ומשחרר אותו באופן המחקה את שחרור ההורמון הטבעי, ובכך משלים את החסר שבמנגנון הבקרה של השינה שמופיע באנשים מבוגרים. המוצר מוגן בפטנטים שרשמה נעורים ברחבי העולם, ובכלל זה בישראל".

 

עו"ד גבי מויאל-מאור (צילום: גולי כהן) ()
עו"ד גבי מויאל-מאור (צילום: גולי כהן)
 

  

הסירקדין אושרה לשיווק בישראל בדצמבר 2008. לטענת נעורים, למעט בשווייץ, אין לה זרוע שיווקית במדינות השונות והיא קשורה בהסכמי שיווק והפצה עם חברות תרופות בינלאומיות מוכרות, המשווקות ומפיצות את המוצר במדינות בהן קיבלו זיכיון. "בהתאם למדיניות השיווק של נעורים, התקשרו נעורים וטבע בהסכם רישיון והפצה, במסגרתו העניקה התובעת לטבע רישיון בלעדי להפצת המוצר בישראל. טבע נהנית מהבלעדיות שהוקנתה לה בהסכם, כשתוקף ההסכם הוא (לכל המוקדם) עד מארס 2019".

 

עוד נטען בתביעה כי "בשנים שחלפו מחתימת ההסכם ובהסתמך עליו נוצרו יחסי קרבה נמשכים בין נעורים לטבע. נעורים העבירה לטבע מידע סודי ורגיש אודות המוצר. טבע נחשפה לתוכניות הפיתוח העתידיות של נעורים בקשר למוצר". אבל לטענת נעורים, "באחרונה מצאה עצמה נעורים תחת מתקפה חסרת תקדים באירופה, שבאופן מפתיע וחמור מונהגת על ידי לא אחרת מטבע, תוך הפרה בוטה של התחייבויותיה בהסכם ורמיסת חובותיה כלפי מי שנתנה בה ולה את כל אמונה ורכושה – בבלעדיות. בספטמבר 2017 נודע לנעורים כי טבע (באמצעות חברה אחרת) הגישה בקשה לאישור גרסה גנרית של סירקדין.

 

זאת ועוד: בימים אלה, בהתכתבות שהוחלפה בין טבע (באמצעות טבע אירופה שבשליטתה) ונעורים, התברר כי בכוונת טבע להשיק גרסה גנרית של סירקדין באירופה. אין צורך להכביר מילים על הפגיעה האנושה הצפויה לנעורים אם וככל שיושק על ידי טבע המוצר הגנרי בתקופת הפטנט".

 

 

נעורים נגד טבע: של מי התרופה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נעורים נגד טבע: של מי התרופה?(צילום: shutterstock)

"נגיב בערוץ המשפטי" 

עוד טוענת נעורים כי מאחר שההכנסות ממכירות המוצר מושקעות במחקר המשך של נעורים ומממנות בין השאר פיתוח מוצר חדש לטיפול באלצהיימר ומוצר אחר לשינה לילדים אוטיסטים, הפגיעה אינה מתמצה רק בנעורים, אלא באינטרס הציבורי הכללי. טרם הוגש כתב הגנה.

 

מטבע נמסר בתגובה: "טבע טרם קיבלה את התביעה. לכשתקבלה, תגיב בערוצים המשפטיים".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים