שתף קטע נבחר

 

תוכנית הסיעוד הלאומית של כחלון וליצמן: קצבת הסיעוד תעלה, יינתנו טיפולי שיניים

שר האוצר כחלון ושר הבריאות ליצמן הכריזו על התוכנית, שבמסגרתה תועלה קצבת הסיעוד מ-3,432 שקלים ל-5,000 שקלים. הקלה במבחני ההכנסה לקצבה. ליצמן: "טיפולי שיניים לקשישים מעל גיל 75". כחלון: "קשיש לא יצטרך לרוץ לקופת החולים. יבואו אליו ויטפלו בו". ניסנקורן: "מעסיק עובד סיעוד ישראלי יקבל יותר"

 

 

 

 

הקצבה לחולים סיעודיים קשים תעלה מ-3,432 שקלים ל-5,000 שקלים, וצוותים רפואיים של קופות החולים יגיעו לבתי קשישים סיעודיים על מנת להעניק להם טיפול. אלה הם חלק מעיקרי תוכנית הסיעוד הלאומית החדשה שהציגו הערב (יום ב') שר האוצר משה כחלון, שר הבריאות יעקב ליצמן ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. ynet העביר את מסיבת העיתונאים בנושא ממשרד האוצר בירושלים בשידור חי.

 

 

 

לפי עיקרי התוכנית, חולים סיעודיים שיעדיפו מטפל ישראלי יקבלו עוד שעות סיעוד, ואלו שנמנו עם חלק מהביטוחים הקבוצתיים מעל גיל 60  - ייקלטו מיד לביטוחים של קופות החולים. עוד נקבע בתוכנית כי לא יהיה מבחן הכנסה לילדים על מנת שהמדינה תשתתף בעלות האשפוז הסיעודי של הוריהם, בשונה מהמצב היום. הקשישים שנמצאים בסיעוד ביתי יהיו זכאים לביקור ביתי של רופאים, אחים ופיזיותרפיסטים; טיפולי שיניים מעל גיל 75 יהיו בחינם - למעט טיפולים מורכבים.

מסיבת העיתונאים על הכרזת תוכנית הסיעוד (צילום: ישי פורת) (צילום: ישי פורת)
מסיבת העיתונאים על הכרזת תוכנית הסיעוד(צילום: ישי פורת)

 

אלו עיקרי התוכנית שהוצגה הערב ושתאושר במסגרת התקציב והתוכנית הכלכלית הצפויים בינואר 2018, ותיושם בהדרגה מהשנה הבאה:

תוספת שעות משמעותית לטיפול סיעודי בבית בחינם - הגדלה של עד כ-40% בכמות שעות הטיפול שיינתנו לקשישים במצב הסיעודי הקשה ביותר. שוויה המקסימלי של הקצבה בכסף יעמוד על כ-5,000 שקל בחודש.

יצירת רובד חדש לקצבת הסיעוד לקשישים ברמת תפקודית גבוהה של כ-1,000 שקלים בחודש להכנסתם הפנויה.

הכנסת טיפולי שיניים לקשישים לסל הבריאות – על מנת להקל את ההוצאה הכספית על טיפולים רפואיים לקשישים בישראל.

הגדלת מעורבות קופות החולים בבית הקשיש – תוכניות שישלבו טיפולי בריאות לקשישים בביתם על-ידי רופאים, אחיות ושימוש בטכנולוגיות.

הקמת מערך שיקום בקהילה - קופות החולים יפתחו מערך שיקום בקהילה כדי לשפר את איכות חייו, להאט את הידרדרות הקשיש ולהאריך את תוחלת חייו הבריאה.

צמצום ביורוקרטיה - טופס מאוחד ומבחן אחד לכל קשיש סיעודי.

שיפור איכות והגדלה משמעותית של השירותים החברתיים בקהילה - בניית מערך שירותים חברתיים בקהילה לטובת הקשישים שיגביר את מעורבותם בקהילה וישפר את רמת חייהם.

מתאם טיפול (Case Manager) – גורם מקצועי שיעזור לקשיש ולמשפחתו במיצוי הזכויות של הקשיש ובבניית תוכנית טיפול אישית ומותאמת עבורו שתהווה כתובת אחת לכל צורכי הקשיש.

השתתפות ילדי המאושפזים באשפוז הסיעודי תבוטל.

מבוטחי הביטוחים הקולקטיביים מעל גיל 60 יוכלו להצטרף לביטוח קופת חולים ללא תקופת אכשרה וללא חיתום.

הגדלת שכר המטפלות והמטפלים לחיזוק ועידוד התעסוקה בענף.

 

"ראש הממשלה בירך על התוכנית וחושב שזו הדרך הנכונה, הוא רואה בזה סוג של פתרון למשבר הסיעוד", אמר השר כחלון. "משבר הביטוח הסיעודי הוא אחד מהאתגרים הגדולים שנתקלנו בהם. אנחנו מגיעים למשבר הזה ארי שנים של הזנחה פושעת, אני לא מוצא ביטוי אחר. הפקירו פה מאות ואלפי ועשרות אלפי קשישים לחסדו של הגורל".

 

כחלון אמר עוד כי "מול עינינו עמדה הבטחה אחת: לא להשאיר אף קשיש ואף אזרח ללא כיסוי סיעודי. חברים, זה הדור שבנה את המדינה, זה ההורים שלנו, יש לנו חובה אליהם ולא נפקיר אותה וזה בדיוק המענה שנותנת התוכנית שאותה אנחנו מציגים כאן היום. רופאים ואחיות יגיעו הביתה לקשישים, יהיה טיפול בקהילה. קשיש לא צריך לרוץ לקופת חולים, יבואו אליו ויטפלו בו, כולל טיפולי שיניים.

 

"רוב הטיפולים יהיו חינם למעט טיפולים מיוחדים. מדובר בתוכנית סיעודית ממלכתית בהיקף של יותר ממיליארד שקלים. המדינה מכניסה את היד עמוק לכיס ולוקחת אחריות על האזרחים שלה. אנחנו לא מפקירים, אנחנו דואגים ולוקחים את האחריות".

 

"לתת לאנשים לחיות יותר טוב" 

שר הבריאות ליצמן אמר: "בשבילי זה ערב חגיגי שאני יכול למלא את מה שהכנסתי בהסכם הקואליציוני עם ראש הממשלה: לקיים סיעוד ממלכתי. מערכת הבריאות בארץ ברוך השם מצוינת, עם כל הגירעונות והבעיות, אבל עובדה היא שתוחלת החיים בארץ גבוהה מאוד, ולכן אך טבעי היה שצריך לחפש פתרון לנושא הסיעודי ולתת ביטוח ממלכתי-סיעודי. זה לא מספיק שאנשים חיים יותר, צריך לתת להם אפשרות לחיות יותר טוב. יהיו טיפולי שיניים לקשישים מעל גיל 75, ילדים לא יצטרכו להשתתף בביטוח הסיעודי של ההורים. זאת בשורה גדולה לקשישים ולמשפחות".

 

יו"ר ההסתדרות ניסנקורן אמר כי "אנחנו משלימים מהלך של ביטוח סיעודי-ממלכתי. שרי הבריאות והאוצר ואני חתרנו לשם ואנחנו יכולים לבוא היום ולהגיד שמדינת ישראל שינתה את פניה בתחום הסיעודי. בתוך תקופה קצרה נגיע למצב שבו האנשים הסיעודיים הקשים יגיעו לקצבה בכסף של 5,000 שקלים ומי שירצה להעסיק עובד סיעודי ישראלי יקבל על זה עוד תמריץ של עוד שעות סיעוד".

 

אוזלת היד בטיפול

בחודשים האחרונים ספגה הממשלה ביקורת ציבורית ופוליטית נוקבת על אוזלת ידה בכל הנוגע לטיפול בחולים סיעודיים. בין היתר עמד הנושא במוקד סכסוך עבודה שעליו הכריזה ההסתדרות בעקבות ביטול הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים שנמכרו בעיקר במקומות עבודה גדולים. משרד הרווחה לא עודכן לפני מסיבת העיתונאים בפרטי התוכנית.

 

להכרזה הערב קדם לחץ כבד של חברי כנסת: על רקע המשבר בביטוחי הסיעוד הקבוצתיים, ופליטתם הצפויה של כ-850 אלף ישראלים מפוליסות הסיעוד שלהם בחודש הבא, התקיימה בשבוע שעבר מסיבת עיתונאים שבה לקחו חלק נציגים מכל המפלגות, במטרה לכונן ביטוח סיעוד ממלכתי בישראל. הצעת החוק שהוצגה במסיבת העיתונאים, שעליה חתמו כ-80 חברי כנסת, מבקשת להעלות את מס הבריאות ב-0.75% וכך להרחיב ולעגן את שירותי הסיעוד באשפוז ובקהילה כחלק אינטגרלי משירותי הסל הבסיסי בחוק בריאות ממלכתי.

 

הצעת החוק קובעת כי האחריות הכוללת על הטיפול בחולים סיעודיים תועבר לקופות החולים. היקף הסיוע לסיעודיים בביתם כמעט יוכפל עבור אלה ברמת התלות הבינונית (25 שעות שבועיות במקום 16 היום), וברמת התלות הגבוהה (40 במקום 22-18 היום), ויתאפשר גם שימוש חופשי במרכזי היום והמיזמים התומכים הפזורים ברחבי הארץ. כמו כן, כדי לאפשר סיוע משמעותי יותר גם ברמת הסיעוד הנמוכה (הכוללת כיום 55% מהזכאים), תפוצל באופן תקדימי הרמה לשתי מדרגות, כאשר החלק העליון יזכה ב-14 שעות שבועיות (לעומת 9.75 היום) והחלק התחתון בחמש שעות שבועיות.

 

כחלק מההסכמים הקואליציוניים ב-2015 סיכם שר הבריאות ליצמן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כי עד תחילת 2017 תיכנס לתוקפה רפורמה רחבה שאמורה להעניק ביטוח סיעודי לכל אזרח במתכונת של סיעוד ממלכתי. השר נפגש ביוני בשנה שעברה עם ראש הממשלה ואמר לאחר מכן כי "אם רפורמת הסיעוד לא תצא לפועל עד תחילת 2017 נשקול פרישה מהקואליציה". עם זאת, מקורבי ליצמן העריכו אז כי עד תחילת 2017 לא ניתן יהיה להשלים את הרפורמה. ואכן, זה מה שקרה בפועל.

 

מטרת רפורמת הסיעוד נועדה להעניק ביטוח סיעודי לכל אזרח במדינה, דבר שקיים כיום בתשלום בלבד. בנוסף, הרפורמה נועדה להקל על הקשישים שזקוקים לשירותי סיעוד, לשפר את היעילות של מתן השירותים ולצמצם את הבירוקרטיה העומדת בפני הזקוקים לשירות. כיום קשישים רבים מקבלים מימון לא מספק לשירותים ולטיפולים ובני משפחתם נאלצים לתמוך בהם גם כלכלית וגם פיזית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישי פורת
כחלון, ניסנקורן וליצמן
צילום: ישי פורת
מומלצים