שתף קטע נבחר

דו"ח: כמחצית מהנשים שנרצחו בידי בן זוג - התלוננו במשטרה

הכנסת מציינת את יום המאבק באלימות נגד נשים, והנתונים עגומים מתמיד: בישראל חיות כ-200 אלף נשים מוכות וכחצי מיליון ילדים עדים לאלימות. רק 30% מהתיקים בגין ניסיון רצח נשים בעשור האחרון הפכו לכתבי אישום. יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה: "כישלון מערכתי עצום"

 

מקלט לנשים מוכות ()
מקלט לנשים מוכות

בשנים 2016-2015 חלה עלייה חדה בשיעור הנשים המוכרות למשטרה על רקע אלימות במשפחה, בהן גם נשים שנרצחו על ידי בני זוגן באותן שנים. כך עולה מנתוני דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שיוצג היום בצהריים (ג') בוועדה לקידום מעמד האישה, במסגרת יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים שיצויין היום בכנסת. עוד עולה כי מכלל התיקים שנפתחו בעשור האחרון בגין ניסיון רצח נשים, רק ב-71 מהם, המהווים 30% בלבד, הוגש כתב אישום.

 

בעוד שבין השנים 2016-2007, 35% מ-126 הנשים שנרצחו בידי בני זוגן התלוננו במשטרה טרם המקרה על אלימות במשפחה – בשנים 2016-2015 עלה שיעור הנשים שנרצחו בידי בני זוגן ומוכרות למשטרה לכמעט מחצית, ועמד על חמש מתוך 11 נרצחות בכל אחת מהשנים הללו.

 

כמחצית מהנשים שנרצחו בידי בני זוגן בעשור האחרון היו מוכרות לשירותי הרווחה. בנוסף, בשנים 2016-2007 נפתחו 238 תיקים בגין ניסיון רצח של נשים שלא על רקע פעילות איבה או אירועים ביטחוניים. בכשליש מהמקרים החשוד הוא קרוב משפחה. ב-62% ממקרים אלה, בהם החשוד הוא קרוב משפחה, מדובר בבן זוג בהווה או בעבר. כאשר אין מדובר בקרוב משפחה, בכ-80% מהמקרים החשוד הוא אדם שזר לקורבן.

 

 

 

 

לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים, שיצוין ביום שבת, גם ארגון ויצו מפרסם הבוקר את דו"ח האלימות השנתי לשנת 2017-2016. על פי הערכות גורמי הרווחה שמפורסמות בדו"ח, בישראל חיות כיום כ-200 אלף נשים מוכות וכחצי מיליון ילדים עדים לאלימות. כלומר, במדינת ישראל כלואים במעגל האלימות כמיליון נשים, גברים וילדים.

 

בשנת 2016 נפתחו 13,244 תיקי אלימות במשפחה על רקע תלונה של תקיפה כלפי בן זוג או בגין חבלה, כאשר רק לגבי 3,096 מהם הוגשו כתבי אישום לבתי המשפט. בשנת 2016 התקבלו בבתי המשפט 9,566 בקשות למתן צווי הגנה. מדובר בעלייה של כעשרה אחוזים ביחס לנתוני 2015.

 

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי, ח"כ עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת), אמרה כי "כל הנתונים מזעזעים - העלייה במספר הנרצחות, עצם העובדה שיותר ממחצית מהן היו מוכרות לרווחה ולמשטרה ועוד, אך הנתון לפיו ב-70% ממקרי ניסיונות הרצח לא הוגש עד היום כתב אישום הוא החמור ביותר בעיניי, כי הכתובת נמצאת על הקיר. הפושע ממשיך להסתובב חופשי ולהטיל אימים על האישה אחרי שנכשל במעשיו. מדובר בכישלון מערכתי עצום בטיפול בתופעה".

 

מהנתונים עולה עוד כי 1,032 נשים אותרו כנפגעות אלימות בתחנות טיפות חלב של משרד הבריאות, מתוכן 752 שהעידו כי הן סובלות מאלימות ו-684 שלא ענו אך נותר חשד ממשי של הצוות לגבי חשיפתן לאלימות או פגיעה מאלימות. בנוסף אותרו 325 ילדים הנפגעים מאלימות במשפחה. כלומר, ניתן לומר כי כ-1,500 תינוקות בשנה נולדים לתוך מציאות אלימה עם יציאתם לאוויר העולם.

 

 

על פי נתוני ויצו, 723 נשים ו-910 ילדים שהו ב-14 מקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן הפועלים ברחבי הארץ. מספר זה בממוצע עקבי לאורך השנים. רק שבעה אחוזים מתוך כלל הנשים ששהו במקלטים הועברו לתוכניות שיקום. בשנת 2016 חלה ירידה במספר המטופלים במרכזים לטיפול ומניעת אלימות במשפחה. במרכזים טופלו 8,935 משפחות ו-10,160 יחידים, מתוכם 2,558 גברים, המהווים כ-25% בלבד מכלל המטופלים.

 

בנוסף, רק ב-20 מרכזים למניעת אלימות ברחבי הארץ התקיימו קבוצות טיפולים לילדים חשופים לאלימות (27 קבוצות), שבהן השתתפו 981 ילדים ובני נוער - המהווים 9% מכלל המטופלים במרכזים ופחות מ-0.5% מקרב כלל חצי מיליון הילדים החשופים לאלימות. ביחס לנתוני השנים הקודמות (2013-2016) ניכרת ירידה של 12% במספר הגברים המטופלים ובמספר הילדים המטופלים.

 

יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת, התייחסה לנתונים: "נחשפת תמונה מטרידה באשר לטיפול בתופעת האלימות במשפחה ובמיוחד בילדים החשופים לאלימות. הנתונים אכן משקפים את העובדה כי חצי מיליון ילדים החשופים היום לאלימות בביתם שקופים למדינת ישראל. אין תהליכי איתור מובנים במערכות החינוך, אין תוכניות טיפול ומניעה וכל אלה מותירים חלל עצום שתורם להחרפת התופעה. הנתונים חייבים להוות קריאת השכמה לממשלת ישראל לטיפול במאות אלפי קטינים תחת אחריותה ולקידום תוכניות מקיפות למניעה והסברה כדי להביא לצמצום התופעה ובמקרים רבים אף להציל חיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים