שתף קטע נבחר

זה מה שקורה כשאתם מחזיקים את התינוק רק בצד אחד

אנחנו מחזיקים את הילדים לא מעט על הידיים, אבל איך זה משפיע על הגוף שלנו? ד"ר איתי זיו ועופר צחר מסבירים על הנזק המתמשך שנוצר מנשיאת התינוק בצד אחד של הגוף ועל החשיבות שבמציאת האיזון בין הצדדים - ויש גם תרגילים מחזקים שכיף לבצע עם הילד

נשיאת תינוק היא אחת הפעולות השכיחות ביותר אצל הורים. מדובר על פעולה שכרוכה במאמץ לא קטן - ככל שהתינוק גדל, גם משקל הגוף שלו עולה, ולכן העומס המופעל על ההורה גובר על בסיס קבוע. תינוק בן חודש שוקל בסביבות חמישה קילוגרם ולאחר שנה הוא שוקל כבר עשרה קילוגרם ויותר.

 

מרתק לראות את יכולות ההסתגלות וההתאמה של מערכות גוף האדם, עם נשיאת התינוק שיוצרת עומס פוטנציאלי גבוה על מפרקי ושרירי פלג הגוף העליון. יש לציין שאם הנשיאה תתבצע בצורה מאוזנת ומושכלת – היא תוביל לחיזוק השרירים המעורבים, ובכך להקלה על תסמיני העומס ובכך לשיפור היכולת הגופנית בדגש על פלג הגוף העליון.

עומס פוטנציאלי על המפרקים והשרירים. נשיאת תינוק (צילום: רועי רוזן) (צילום: רועי רוזן)
עומס פוטנציאלי על המפרקים והשרירים. נשיאת תינוק
 

מספר השרירים הפועלים בעת נשיאת תינוק באמצעות הזרועות ללא אביזר עזר ותמיכה הינו מספר משמעותי וגבוה, המעיד על הקושי הפוטנציאלי להחזיק ביכולת זו לאורך זמן רב - מעל 100 שרירים שותפים בצורה זו או אחרת בפעילות ההחזקה של התינוק. מרביתם פועלים בעת הנשיאה בכיווץ מסוג סטטי (איזומטרי).

 

חוסר איזון שרירי

הצורך בהרמת התינוק לא פוחת בשבועות הראשונים לחייו וגם לא בחודשים הראשונים, מה שיוביל לבסוף למצב של חוסר איזון שרירי. מצב זה נוצר כתוצאה מנשיאת תינוק הנעשית במרבית המקרים בצד אחד של הגוף ולא בשני הצדדים. הדבר יוצר עומס גבוה על כל המפרקים והשרירים החולשים על אותם מפרקים ובנוסף מפזר עומסים בצורה לא מאוזנת על הגב, אזור האגן וחגורת הכתפיים בעיקר.

 

במקרים רבים ישנו יחס לא תקין בין קבוצות שרירים שונות בגוף. הכוונה היא שמכלול השרירים המצויים באזור אנטומי מסוים או לחילופין מסביב למפרק מסוים – צריכים לעבוד בתאום ותזמון אידיאלי כדי להביא את התנועה הרצויה לידי ביצוע במקסימום איכות וטכניקה ובמקביל בייצוב גופני משביע רצון ובמינימום הוצאה אנרגטית. חוסר איזון שרירי עלול להוביל לבעיות תפקודיות שונות שביטוין יכול להיות ליקויי יציבה שונים, העלאת הסיכוי לפציעות שונות, אי נוחות וכאבים עם או בלי מקור מוסבר.

 

קראו עוד בערוץ הורים:

- אב שלקח חופשת לידה: "זה רחוק מאוד מחופשה"

- ללא מסכים: 7 צעדים ללימוד ילדים יכולות חברתיות

- 13 מתנות לחיים שכל הורה צריך לתת לילדיו

 

בנייה של איזון שרירי חשובה מאוד לכל העוסקים בפעילות ספורטיבית אך לא רק. גם לאלו שמבצעים פעילות פיזית שגרתית במסגרת עבודתם היומיומית מומלץ מאוד שלא ייוצר אצלם חוסר איזון שרירי ככל שניתן. הדבר שכיח במיוחד במקצועות שהם א-סימטריים כמו: רופא שיניים, רצף בבניין, צבעי וכדומה.

 

להחזיק את התינוק בשני צדי הגוף

מחקרים רבים, וביחוד מחקרים שבוצעו על אוכלוסיות של ספורטאים, מראים את חשיבות בניית תוכנית מתאימה, תוך התייחסות לאיזון שרירי אופטימלי סביב שרירי המטרה וזאת כדי להוריד סיכוי לפציעות למינימום האפשרי. בהתייחסות יותר ספציפית לנושא חוסר האיזון השרירי בעת נשיאת תינוק ניתן לפתור זאת די בקלות על ידי הנחיה לכל ההורים שמדי יום יעשו את הפעולה בשני צידי הגוף ולא רק בצד אחד. 

 

בנוסף, ניתן ללמוד על ידי איש מקצוע את הדרך הנכונה להרים תינוק מהקרקע, אופנים שונים לנשיאה של תינוק תוך גיוס מיטבי של שרירי מטרה בכיווצים שונים, כמו למשל שרירי זוקפי הגו, שרירי הבטן ושרירי הישבן.

 

במידה וההורה עוסק בפעילות גופנית חשוב לבצע תרגילי חיזוק מתאימים לאזורים הרלבנטיים ואם חוסר האיזון השרירי כבר הביא לשינויים כאלה ואחרים ואי נוחות חשובה תוכנית שיקום ובנייה של מערכות שלד-שריר בהתאמה. זאת רק על ידי פיזיותרפיסט ספורט, מאמן כושר מומחה וכדומה.

 

תרגילי חיזוק וגמישות

במקרה של נשיאת תינוק בכלל וכשיש חוסר איזון שרירי בפרט, נמליץ לבצע תרגיל גמישות על בסיס קבוע על מנת לשפר טווח התנועה של המפרקים, במיוחד אם מדובר על פעולה יומיומית שהיא א-סימטרית כמו הרמת התינוק בצד אחד ויצירת עומס על מפרקי עמוד השדרה על כל חלקיו.

 

במקרה של נשיאת תינוק, הרי בחלק ניכר מהמקרים מבצעים תנועות יומיומיות על בסיס קבוע יחד עם התינוק. יש לכך השלכות לא מעטות על איכות התנועה המבוצעת והעומס האפשרי שנוצר במידה והתנועות מבוצעות בטכניקה שאינה טובה. מדובר אפילו על פעולות פשוטות כמו: שטיפת כלים, הכנת אוכל והרמה של דבר מה מהקרקע.

 

דוגמאות לתרגילי חיזוק שכדאי לבצע:

 

חתירה בישיבה שלמה עם ממתח גומי באחיזה רחבה - עמדת מוצא (צילום: רועי רוזן) (צילום: רועי רוזן)
חתירה בישיבה שלמה עם ממתח גומי באחיזה רחבה - עמדת מוצא
חתירה בישיבה שלמה עם ממתח גומי באחיזה רחבה - עמדת סיום (צילום: רועי רוזן) (צילום: רועי רוזן)
חתירה בישיבה שלמה עם ממתח גומי באחיזה רחבה - עמדת סיום

בישיבה שלמה הרחקה אופקית בכתף עם גומייה - עמדת מוצא (צילום: רועי רוזן) (צילום: רועי רוזן)
בישיבה שלמה הרחקה אופקית בכתף עם גומייה - עמדת מוצא

בישיבה שלמה הרחקה אופקית בכתף עם גומייה - עמדת סיום (צילום: רועי רוזן) (צילום: רועי רוזן)
בישיבה שלמה הרחקה אופקית בכתף עם גומייה - עמדת סיום

סקווט (בזווית של 120 מעלות במפרק הברך) עם תינוק - עמדת מוצא (צילום: רועי רוזן) (צילום: רועי רוזן)
סקווט (בזווית של 120 מעלות במפרק הברך) עם תינוק - עמדת מוצא

סקווט (בזווית של 120 מעלות במפרק הברך) עם תינוק - עמדת סיום (צילום: רועי רוזן) (צילום: רועי רוזן)
סקווט (בזווית של 120 מעלות במפרק הברך) עם תינוק - עמדת סיום

שכיבות סמיכה בעמידת 6 עם התינוק - עמדת מוצא (צילום: רועי רוזן) (צילום: רועי רוזן)
שכיבות סמיכה בעמידת 6 עם התינוק - עמדת מוצא

שכיבות סמיכה בעמידת 6 עם התינוק - עמדת סיום (צילום: רועי רוזן) (צילום: רועי רוזן)
שכיבות סמיכה בעמידת 6 עם התינוק - עמדת סיום

 

צילום: רועי טרופיאנסקי

דוגמניות: רונית רוזן ואמה זיו - רוזן

 

ד"ר איתי זיו (Ph.D) עוסק בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר למעלה מ-30 שנה ומנהל קורסי הכשרה לאנשי מקצוע במכללה האקדמית בווינגייט.

 

עופר צחר (M.P.T ,B.P.T), פיזיותרפיסט מוסמך בעל קליניקת "Physio Fitness+" לטיפול בבעיות אורטופדיות, פציעות ספורט ושיקום תנועתי, מרצה במכללת סמינר הקיבוצים ומעביר קורסי הכשרה למאמנים ומטפלים.

 

הנה אבא שמצא דרך מקורית להרדים את התינוק בלי להחזיק אותו יותר מדי על הידיים:

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי רוזן
עומס על הגוף
צילום: רועי רוזן
מומלצים