שתף קטע נבחר

הקשר המפתיע בין חיידקי המעי למשקל שלכם

בדיקה חדשה שפותחה על ידי חוקרים במכון ויצמן בודקת איך משפיעים המאכלים שאתם אוכלים על רמות הסוכר בגוף - וכתוצאה מכך על היכולת שלכם לשמור על משקל בריא. הבדיקה מצאה את האשמים האמיתיים בכך שהמשקל שלכם תקוע. התנסינו וחזרנו עם תובנות

זה אחד החלומות הכי נפוצים שיש - לאכול כל מה שאנחנו רוצים ולהישאר רזים. ללא ספק, הראשון שימצא פתרון לבעיה הזו עשוי להיות אחד האנשים הכי מעוטרים בתבל, וגם העשירים שבהם. אבל בינתיים, שני חוקרים ממכון ויצמן, פרופ' ערן סגל ופרופ' ערן אלינב, הצליחו לגלות איך סוגי מזון זהים גורמים לתגובה שונה מאדם לאדם. כלומר יכול מאוד להיות שלא כולנו צריכים להקפיד על אותם חוקי תזונה כדי לשמור על משקל תקין ובריא.

  

כמישהי שנאבקת במשקל במשך כל החיים, זה היה שביב של תקווה לגבי היכולת שלי לאכול את המאכלים שאני אוהבת, ולרדת במשקל או לכל הפחות לא לעלות. החלטתי לעבור את הבדיקה כדי שעל סמך הנתונים שיתקבלו, אוכל לקבל את ההמלצות האישיות לגבי מה מותר לי לאכול ומה ממש לא מומלץ.

 

איסוף הנתונים לקראתה ארך כשבוע וכלל מדידת רמת הסוכר בגוף לפחות כמה פעמים ביום, ורישום מדויק של כל מה שאכלתי או שתיתי ושל כל פעילות אחרת שעשיתי, החל מכושר גופני ועד שנת הלילה באפליקציה של DayTwo.

 

לדברי החוקרים שפיתחו את הבדיקה, ההתמקדות ברמות הסוכר היא בשל העובדה שהסוכר קשור ישירות להשמנה, שכן רמות גבוהות של סוכר לאחר ארוחה מעוררות רעב מהר יותר. בעיקר בגלל העובדה שאחרי ארוחה חיידקים החיים במערכת העיכול נכנסים לפעולה כשותפים לתהליך פירוק המזון, במהלכו פחמימות הופכות לסוכרים שנכנסים למחזור הדם.

 

מה הדבר הנכון לאכול? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה הדבר הנכון לאכול?(צילום: shutterstock)

 

שבוע של מודעות

במהלך רישום הנתונים ניתן לראות את החיים שלכם פתאום מול העיניים. עצם העובדה שניתן לראות כמה קלוריות אתם אוכלים במהלך היום, מעורר את המודעות לגבי תזונה נכונה ומסודרת. מצד שני, הצורך לרשום כל דבר עלול לפעמים להיות מעיק. זה ממש כמו לנהל את החיים כל יום פעמיים, פעם אחת במציאות ופעם שנייה בתוך האפליקציה.

 

לא רק זאת. התפיסה שיש לנו גבי מהי ארוחת בוקר או צהריים בריאות, מקבלת לעתים תפנית אכזרית בעלילה, כשמתגלה לכם שכוס הקפה עם כריך החביתה שאתם אוכלים מדי בוקר היא בעצם מזיקה, משמינה ועושה שמות של ממש ברמות הסוכר שלכם.

 

אחרי שבוע כשקיים כבר מסד נתונים מרשים ביותר, מגיע זמן האיסוף. הוא כולל את כל הנתונים שנאספו יחד עם דגימת צואה (חיידקי מעי, כבר אמרנו?) שנשלחת למכון ויצמן באופן סטרילי לגמרי. כשבועיים אחר כך מתבצעת שיחת המלצות עם הדיאטנית על סמך התוצאות שהתקבלו.

 

שילובים של מזונות

לקראת השיחה הייתי בטוחה שהדיאטנית תגיד לי כבר את כל מה שאני כבר יודעת לגבי מה מותר לי ומה אסור לי. מה רבה הייתה הפתעתי שזה לא בדיוק מה שהיה לה לומר לי.

 

"כאשר בדקנו את הארוחות שאת אוכלת בדרך כלל ראינו שרוב הארוחות שלך מקבלות ציונים לא טובים ועשויים לעלות לך מאוד את רמות הסוכר בדם", אומרת ליהי דנאי, דיאטנית קלינית. "המאכלים שאת בוחרת לאכול, גם אם הם נראים כדלי קלוריות, לא ממש עוזרים לך לרדת במשקל".

 

היא מסבירה כי הציונים של המזונות כפי שהם מופיעים באפליקציה נעים בין בין 1- 9.9 כאשר ההמלצה היא לצרוך מזונות עם ציון 7.6 ומעלה. "המזונות שלך מגיעים לציונים של 6, וכדי לבנות את התפריט האופטימלי חשוב לבנות ארוחות עם ציונים טובים וגם למצוא איך ניתן לשפר את הציון של אותן הארוחות.

 

"בכל מקרה לא צריך לוותר על דברים שאוהבים, אלא לשלב ולהוסיף מזונות שמעלים את הציון ולא את רמת הסוכר בדם. הכל עניין של שילובים", היא מסבירה ומוסיפה כי יש חשיבות גם לשמירה על אורח חיים בריא, כמו שינה מספקת ופעילות גופנית שגם הם משמעותיים לרמות הסוכר בדם.

 

בסיכומו של דבר, למדתי שכדי לאכול בצורה הטובה ביותר עבורי, אני יכולה לתכנן את הארוחות על פי השילובים שאני רוצה והם בריאים לי. אולי בסופו של דבר, המאבק שלי עם המשקל יגיע לסיום משמח.

 

עלות הבדיקה היא 1,350 שקל, היא מתאימה לאנשים בריאים ולאלו המתמודדים עם סוכרת שאינם מטופלים באינסולין.

 

זה מה שקורה בגוף שלכם לאחר שאתם אוכלים. צפו:

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי אשם בכך שהמשקל תקוע?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים