שתף קטע נבחר

הפיצוץ בצוללת וזעם המשפחות: "שיקרו לנו, שלחו גרוטאה לים"

בארגנטינה הודיעו כי ביום ההיעדרות נשמע קול הדומה לפיצוץ סמוך לצוללת, משפחות הנעדרים טענו שהמידע היה ידוע כבר בתחילה והוסתר מהם ומהציבור: "מרגישים מרומים"

 

 

 

"הם שיקרו לנו": משפחות 44 אנשי הצוות הנעדרים של הצוללת הארגנטינאית "ארה סואן חואן" זעמו בעקבות הודעת חיל הים הארגנטינאי אתמול (ה') כי קול שנשמע סמוך לצוללת בעת ששלחה את האות האחרון שלה נשמע כמו "פיצוץ" - אף שההערכה היא כי המידע על אותו פיצוץ התקבל כבר עם היעדרות הצוללת, לפני כמעט שבועיים. הרשויות בארגנטינה אמרו כי הצוללת לא הותקפה, אך בכל מקרה השורה התחתונה קשה וכואבת - כנראה שאיש לא שרד.

 

עד לקבלת ההודעה האווירה בקרב בני המשפחות, שהתכנסו בבסיס "מאר דל פלטה", הייתה של אופטימיות זהירה, אך העדכון האחרון אתמול של דובר חיל הים אנריקה באלבי הוציא מהם זעקות של ייסורים וזעם ודרישה מהרשויות לתת דין וחשבון. כמה בני משפחה התמוטטו על הרצפה לשמע הבשורה וחיילי חיל הים הארגנטינאי שהיו במקום סייעו להם, חיבקו אותם וניסו גם הם לעכל את הידיעה.

 

כמה מבני המשפחות האשימו את הרשויות על כך שנתנו לצוות לנווט בצוללת מזדקנת, ביקורת שנשמעת לא מעט בנוגע למשאבים הצבאיים הרעועים של המדינה מאז תום הדיקטטורה הצבאית בשנות השמונים. הרשויות בארגנטינה מסרו כי למרות הטענות הרשות על מצב הצוללת, כלי השייט היה במצב טוב וזכה לרמת תחזוקה גבוהה.

זעקות של ייסורים וזעם ודרישה מהרשויות לתת דין וחשבון (צילום: AFP) (צילום: ) (צילום: )
זעקות של ייסורים וזעם ודרישה מהרשויות לתת דין וחשבון (צילום: AFP)

החיילים חיבקו את משפחות הנעדרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החיילים חיבקו את משפחות הנעדרים(צילום: רויטרס)

לא מאמינים לרשויות. משפחות הנעדרים מחוץ לבסיס (צילום: AP) (צילום: AP)
לא מאמינים לרשויות. משפחות הנעדרים מחוץ לבסיס(צילום: AP)

"הם שלחו גרוטאה לניווט בים", האשימה אשתו של אחד מאנשי הצוות, שציינה כי קציני הצי לא הצליחו להעביר את כל העדכון האחרון למשפחות בעקבות התגובות הזועמות: "הם ממזרים שמחזיקים אותנו פה למעלה משבוע". האישה הוסיפה כי בעלה סיפר לה בשנת 2014 על תקרית שבה "ארה סאן חואן" לא הייתה מסוגלת לעלות מעל פני הים.

 

על העדכון האחרון לגבי הרעש של הפיצוץ היא אמרה: "אני מרגישה מרומה. הם אומרים שרק עכשיו נודע להם על זה, אבל איך זה ייתכן שרק עכשיו גילו את זה?". בשיחה עם כתבים מחוץ לבסיס היא סיפרה שגם בני משפחות אחרים זועמים: "איך היית מגיב אם היו משקרים לך? לא אמרו לנו שהם מתים, אבל זו המסקנה ההגיונית".

 

"הזמן חולף והוא קריטי" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"הזמן חולף והוא קריטי"(צילום: רויטרס)
 

אלנה אלפרו, אשתו של איש צוות אחר בצוללת, אמרה בראיון לרשת החדשות הארגנטינאית TN כי היא חוששת לשלום בעלה: "אני מרגישה שהזמן חולף והוא קריטי". קרוב משפחה נוסף שהיה במקום צעק: "הם הרגו את אחי". גם כריסטינה ראמלו, שאחיה חביאר נמצא בצוללת, תיארה תחושה של חוסר אונים: "אי אפשר להירגע במצב כזה. אנחנו פשוט חסרי אונים ולא יודעים כלום".

 

בין אנשי הצוות שנמצאים על הצוללות נמצאת גם אליאנה קרבצ'יק, קצינת הצוללות הראשונה בהיסטוריה של צבא ארגנטינה. אביה אדוארדו הביע גם הוא חוסר אונים: "המשפחה מודאגת מאוד ומחכה לכל פיסת מידע שתגיע בעקבות החיפושים".

קרבצ'יק. "המשפחה מודאגת מאוד" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרבצ'יק. "המשפחה מודאגת מאוד"(צילום: רויטרס)

ארה סאן חואה. "שלחו גרוטאה לניווט בים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארה סאן חואה. "שלחו גרוטאה לניווט בים"(צילום: AFP)

הצוללת הצבאית הייתה בדרכה מהנקודה הדרומית ביותר של המדינה באושואיה לבסיס הימי במאר דל פלאטה שנמצאת כ-400 ק"מ מדרום לבואנוס איירס. המשימה של הצוללת הייתה צריכה לקחת עשרה ימים, אך הקשר עמה אבד לפני כשבועיים.

 

מאמצי החיפוש אחר הצוללת ואנשי הצוות קשים במיוחד בגלל הרוחות העזות והגלים הגבוהים, שמגיעים לגובה של שישה מטרים, זאת למרות כמות המטוסים והספינות שנרתמו לחיפושים. חיל הים הארגנטינאי מאמין שלצוללת שנבנתה בגרמניה ונחנכה ב-1983 "הייתה בעיית תקשורת, ואפשר להעריך שמדובר בבעיה של אספקת החשמל". לדברי באלבי, "הצוללת היא כלי שיט חשמלי, מלאה בסוללות שחייבות להיטען פעם בכמה זמן, אז אולי הייתה בעיה באספקת החשמל לסוללות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
זעקות של ייסורים וזעם
צילום: AP
מומלצים