שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

גדולים ביפן: שוהיי אונו מול סויצ'י האשימוטו

"מחוץ לרדאר": ענף הג'ודו עוצר נשימה. שני פנומנים יפנים שלא הפסידו שנים צפויים להיפגש בשבת הבאה לראשונה, ועוד מול הקהל הביתי. האם הרוצח השקט יפיל קורבן נוסף או שמא הפעם השטותניק יחגוג בטירוף? ומה ההימור של שגיא מוקי?

 

אולימפיאדה היא אמנם אירוע הספורט היוקרתי ביותר, אבל מגבלות ההשתתפות בה מונעות מהתחרות בחלק מהענפים להיות האיכותית ביותר. קחו לדוגמה את ענף הג'ודו. כל מי שנחשף קצת לתחום יודע כי יפן היא ללא עוררין המעצמה החזקה ביותר. ברוב המשקלים מסוגלת יפן לייצר יותר ממועמד אחד למדליית זהב אולימפית. אלא שהתקנון האולימפי מגביל את ההשתתפות לספורטאי אחד למדינה בכל משקל, וכך דווקא על הבמה הגדולה ביותר, נמנעים מאיתנו לעתים הקרבות האיכותיים ביותר.

 

צפו באונו זוכה בזהב האולימפי בריו

  • צפו בהאשימוטו זוכה באליפות העולם בג'ודו

 

מקרה קיצוני במיוחד מתרחש במשקל עד 73 ק"ג, שם שני ג'ודוקא יפנים, שוהיי אונו (25) וסויצ'י האשימוטו (26), בודדים בפסגה גבוה מעל כל היתר, מחזיקים ברצף ניצחונות מדהים וזוכים בכל התארים החשובים. עד עתה הם לא התמודדו זה מול זה במסגרת בינלאומית. בשבת הבאה עשוי להגיע הקרב הראשון ביניהם, ועוד מול הקהל המקומי בגראנד סלאם טוקיו. ענף הג'ודו עוצר נשימה.

 

 

מאז שהסתיימה אולימפיאדת ריו, קטגוריית המשקל עד 73 ק"ג שנחשבת בעיני רבים לקשה ביותר בגלל מספר המתחרים הגבוה ואיכותם, הפכה להצגה של איש אחד. ב-15 החודשים האחרונים האשימוטו רמס יריב אחר יריב, לא הפסיד ולו פעם אחת, הוכתר לאלוף העולם וקטף עוד שלוש מדליות זהב בטורנירי גראנד סלאם. למעשה, רצף הניצחונות שלו הוא ארוך יותר ונמתח מאז דצמבר 2015.

 

ולמרות כל הרקורד המרשים הזה, כוכבית גדולה מתנוססת מעל לראשו, והוא מודע לכך היטב. הזינוק של האשימוטו לפסגת הג'ודו נעשה בתקופה שבה שוהיי אונו, האלוף האולימפי המכהן, לקח חופשה ארוכה מתחרויות כדי להשלים את לימודיו.

 

רמס יריב אחר יריב. האשימוטו בפוזה אופיינית (צילום: AP) (צילום: AP)
רמס יריב אחר יריב. האשימוטו בפוזה אופיינית(צילום: AP)

 

"התקשורת לא מפסיקה לשאול אותי מה אני חושב על אונו. אני חושב שאני צריך להתחרות מולו", התייחס האשימוטו לנושא, "אני אלוף עולם אבל זה לא היה ניצחון אמיתי כי לא התמודדתי מול אונו".

 

האשימוטו יודע היטב מדוע קרב מול אונו הוא הדבר האמיתי עבורו. אונו נחשב בעיני רבים כאחד הג'ודוקא החזקים בעולם בכל המשקלים. הוא לא הפסיד מאז דצמבר 2014, זכה בשתי אליפויות עולם וכמובן בדובדבן שבקצפת – הזהב האולימפי בריו.

 

אונו בפעולה. דו קרב מול האשימוטו זה הדבר האמיתי (צילום: AP) (צילום: AP)
אונו בפעולה. דו קרב מול האשימוטו זה הדבר האמיתי(צילום: AP)

 

ההודעה על חזרתו של אונו למזרן הג'ודו הציתה את הדמיון של חובבי הענף לקראת הקרב הצפוי ביניהם. בשבת הבאה בגראנד סלאם טוקיו היוקרתי זה עשוי לקרות. כמובן שעלולים לצוץ מוקשים בדרך, אם השניים יודחו במפתיע בשלב מוקדם נצטרך לחכות להזדמנות הבאה, אך לנוכח המאזן המרשים שלהם בשנים האחרונות אפשר להמר בזהירות שנזכה לראות את הקרב המסקרן בחצי הגמר או בגמר, בהתאם להגרלה.

 

לשמחת הקהל, אונו והאשימוטו הם חסידים של הג'ודו האטרקטיבי וההתקפי. בכל הקשור לסגנון, יש הרבה דמיון בין השניים. שניהם מתבססים על מהירות וכוח מתפרץ אדיר. הם יילחמו על האחיזה בכל הכוח ויתקפו משני הכיוונים. הג'ודו שלהם נחשב למלהיב ויפה לעין, והם תמיד יחפשו לזרוק את היריב באיפון. למרות הסיכונים הרבים שהם לוקחים בקרב, הם כמעט חפים מטעויות ולא מאפשרים ליריב לנצל את האגרסיביות שלהם. אצל אונו בעיקר בולטות מאוד גם התקפות הנגד היעילות שלו. הבדל מסוים ביניהם הוא בתנועה במהלך הקרב, אפשר לומר שהאשימוטו מעט יותר אקטיבי בכל הקשור לתזוזה, בעוד אונו משדר אדישות מסוימת.

 

האשימוטו. חסיד הג'ודו ההתקפי (צילום: AP) (צילום: AP)
האשימוטו. חסיד הג'ודו ההתקפי(צילום: AP)

 

אונו סיפר בעניין: "בהרבה מקרים אני פוגש יריבים גדולים ממני פיזית, אבל עבורי זה לא משנה. גם אם אני קטן יותר, הג'ודו שלי יכול להיות טוב יותר. חשוב לי להראות לעולם שסגנון הג'ודו שלי הוא הסגנון החזק ביותר".

 

התעלל בסטודנטים והושעה מהנבחרת

מבחינת האישיות, עם זאת, הם שונים מאוד זה מזה. מספיק לראות את חגיגות הניצחון שלהם כדי להבין את ההבדל. אונו הוא סוג של רוצח שקט. רגע לאחר שהגשים את פסגת שאיפותיו וניצח בגמר האולימפי, הוא בקושי הגניב חיוך קטן על פניו. יש האומרים כי האדישות הזו היא מכוונת לגמרי ונועדה ליצור הרתעה בקרב יריביו. האשימוטו לעומתו לא מסתיר את רגשותיו ולאחר זכייתו באליפות העולם האחרונה צרח באושר ופתח את חלוק הג'ודו בהתלהבות.

 

האשימוטו הוא אכן הדמות המוחצנת יותר מבין השניים. הוא מרבה להתראיין ונחשב לשטותניק בקרב הנבחרת היפנית הרצינית וחמורת הסבר. אונו לעומתו הוא טיפוס יותר סגור ומופנם. ייתכן והסגירות שלו ושמירת המרחק מהתקשורת קשורות בשערורייה גדולה שבה היה מעורב בעבר.

 

ככה נראית החגיגה שלו. אונו ברגע "שמח" (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ככה נראית החגיגה שלו. אונו ברגע "שמח"(צילום: גטי אימג'ס)

 

ב-2013, בזמן שהיה סטודנט וג'ודוקא באוניברסיטת טנרי, הוא וחבריו נהגו להתעלל בתלמידים צעירים יותר בקבוצת הג'ודו של האוניברסיטה, בין השאר באלימות פיזית שכללה סטירות ובעיטות כחלק מסדרת חינוך שהחליטו להעביר להם. כשנחשפה הפרשה היא עוררה סערה בקרב הציבור היפני, ואונו הורחק לחודש מהאוניברסיטה.

 

מי שמכיר היטב את השניים הוא הג'ודוקא הישראלי שגיא מוקי שהתחרה מולם במהלך קמפיין ריו 2016. "הם כל כך מגוונים שנורא קשה ליריב לעמוד מולם. הם לא מרפים וגם אם עומד מולם יריב טקטי הם ימשיכו לחפש את האיפון ולא יפחדו ליפול או לעשות טעויות, פשוט כי זה הג'ודו שלהם", הוא מנתח.

 

ומי אתה מהמר שינצח בקרב הקרוב ביניהם?

"לדעתי זה יכול ללכת לפה ולפה. בענף הרוב יהמרו על אונו בגלל שהוא באמת לא הפסיד המון זמן. עד 73 ק"ג זה המשקל הכי קשה בג'ודו, היריבים זריזים ומספיקה שנייה אחת של חוסר ריכוז כדי למצוא את עצמך על הגב. לכן, להחזיק ברצף ניצחונות כל כך ארוך במשקל הזה זה דבר ממש לא פשוט. הזמן שאונו נעדר מהמזרן לא אמור להשפיע, הוא המשיך להתאמן חזק מאוד והוא מספיק קשוח ומנוסה כדי להופיע לקרב הזה כמו שצריך. עם זאת, אני יודע מי זה האשימוטו, ראיתי אותו מתאמן עכשיו ביפן ואני יודע כמה מוטיבציה יש לו. בגלל זה אני מעדיף לא להמר".

 

עם כל הכבוד לקרב המסקרן בין השניים בשבת הבאה, המלחמה האמיתית והארוכה בין השניים תהיה על הכרטיס לאולימפיאדה, והפעם ההשתתפות תהיה חשובה עבורם שבעתיים כשהיא נערכת במגרש הביתי בטוקיו.

 

אונו עם המדליה. "הזמן שהוא נעדר לא אמור להשפיע" (צילום: AP) (צילום: AP)
אונו עם המדליה. "הזמן שהוא נעדר לא אמור להשפיע"(צילום: AP)

 

האשימוטו מספר שהוא כל כך התאכזב מאי העפלתו לאולימפיאדת ריו שהוא הכריח את עצמו לטוס לשם ולצפות בקרבות מקרוב כדי להעצים עוד יותר את תחושת הפספוס ולהגביר את המוטיבציה שלו לקראת טוקיו 2020. "לא להרבה ספורטאים יש את ההזדמנות להשתתף באולימפיאדה במדינה שלהם. רק המחשבה על כך עושה לי צמרמורת", הוא אומר.

 

גם אונו לבטח לא ירשה לעצמו לפספס הזדמנות לזכות בזהב אולימפי שני ברציפות, בחצר האחורית שלו. יפן עדיין לא פרסמה את הקריטריונים על פיהם תבחר את הג'ודוקא שישתתפו בטוקיו 2020, אבל אם להסתמך על ניסיון העבר סביר להניח שלתחרויות ביניהם ביפן ולאליפויות העולם הסמוכות לאולימפיאדה יהיה משקל רב. מה שבטוח הוא שככל שהאולימפיאדה תתקרב והגלים יתחזקו, המאבק בין השניים יילך ויגבר ואמור להיות אחד הסיפורים המרתקים ביותר בג'ודו בשנים הקרובות.

 

אז אם נכנעתם למכונת ההייפ, קניתם את הבלוף של "קרב המאה" והתעוררתם מוקדם-מוקדם בבוקר כדי לצפות בקרב מלאכותי עם תוצאות ידועות מראש בין מתאגרף ולוחם MMA, הנה ההזדמנות שלכם לתיקון עם קרב ענקים אמיתי, גם בלי פרס של 100 מיליון דולר למנצח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, getty images
שוהיי אונו וסויצ'י האשימוטו
צילום: AP, getty images
מומלצים