שתף קטע נבחר

מצור של שנים: "אסטרטגיית אסד - לרעוב למוות או להיכנע"

זה צפוי להיות מעוז המורדים הבא שייפול: תושבי א-רוטה שבפרברי דמשק מנותקים מאספקת מזון, דלק ותרופות - ומתכוננים לתרחיש הבלתי נמנע. "העולם חייב להתערב, המצור הפך לדרך הפעולה הכי אפקטיבית של המשטר"

 

 

בדיוק לפני שנה העולם הזדעזע למראה התמונות מהמתקפה האחרונה והמכריעה של משטר אסד על מזרח העיר חלב. במסגרת המתקפה השתמשו כוחות המשטר בכלי נשק שנויים במחלוקת על ריכוזי אוכלוסייה צפופים ומוכי רעב כתוצאה מחודשים ארוכים במצור - ובהם פצצות מצרר, המכילות עשרות ומאות פצצות קטנות יותר, ופצצות כלור.

 

יותר מ-600 תושבי העיר נהרגו בחמשת השבועות של המבצע לכיבוש העיר מידי המורדים ששלטו בה במשך 4 שנים. שנה אחרי נפילתה של חלב, גורלם של 400 אלף התושבים במובלעת המורדים א-רוטה שבפרברי דמשק, עומד להיות דומה לתושבי חלב. פריצת דרך פוליטית לא נראית באופק, והתושבים שנתונים למצור של שנים וסובלים ממסור במזון, דלק ותרופות חוששים מהחרפה נוספת של המצב - ומאסון קרוב.

 

אזור א-רוטה נכלל לכאורה באזור המפורז שנקבע במסגרת ההסכם בין טורקיה, איראן ורוסיה בתחילת השנה, אך ארגוני זכויות אדם וכוחות המורדים טענו לאורך כל הזמן להפרות מצד אסד וללחימה בחזיתות שונות באזור. כלי התקשורת השונים דיווחו כי בשבועיים האחרונים חיל האוויר הסורי תקף את א-רוטה המזרחית כמעט ללא הפסקה.

רוטה מופצצת, בשבוע שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוטה מופצצת, בשבוע שעבר(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הרס ברוטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרס ברוטה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפצצות אווירית בלתי פוסקות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפצצות אווירית בלתי פוסקות(צילום: AFP)

על פי ההערכות, המטוסים תקפו ב-181 הזדמנויות שונות, כאשר באחת מהן נבדק חשש לשימוש בפצצות כלור. הארגונים מתקשים להעריך את מניין הקורבנות, אך פעילים מקומיים מדווחים על עשרות הרוגים.

 

קולם של התושבים בא-רוטה שנמצאים תחת ההפגזות האוויריות כמעט ולא נשמע, והסיוע ההומניטרי כבר לא מגיע לאזור. ד"ר קאסם עיד, שהצליח להימלט מא-רוטה לארצות הברית בשנת 2015, תיאר את המצב הקשה באזור המלחמה: "תדמיינו לעצמכם מה זה להיות רעב במשך חודשים. איך מרגישה דיאטה שמורכבת מדשא או מזבל".

 

בריאיון ל"אינדיפנדנט" הבריטי קרא עיד להתערב באופן מיידי בנעשה בסוריה: "העולם חייב להתערב, אי אפשר להשלים עם העובדה שמשתמשים בהרעבה כנשק לגיטימי במלחמה".

 

תושבי א-רוטה היו עדים לכמה מהמתקפות הקשות ביותר במסגרת מלחמת האזרחים הסורית בשש השנים האחרונות. בשנת 2013 תקפו כוחות המשטר את האזרחים באמצעות גז סארין, באחת המתקפות הקשות ביותר שתועדו בהיסטוריה המודרנית.

החיבוק של פוטין ואסד, בשבוע שעבר ()
החיבוק של פוטין ואסד, בשבוע שעבר

בחודש אפריל האחרון כוחות המשטר השמידו גם את נתיבי האספקה של המבריחים המקומיים, וניתקו את א-רוטה ממזון, דלק ותרופות. כוחות המורדים ששולטים באזור ותושבי הפרבר עומדים בפני אחד החורפים הקשים ביותר שהיו במקום.

 

"חוסר תשומת הלב התקשורתית תרמה להתדרדרות המהירה של המצב בא-רוטה", אמרה ואלרי סיבלה, מנכ"לית המכון הסורי לחשיבה אזורית שעוקבת אחר מצב התושבים באזורים הנצורים. "מצור שמותיר שתי אפשרויות - לרעוב למוות או להיכנע, הפך לדרך הפעולה האפקטיבית ביותר של המשטר.

אסד מנצל את המתיחות בין קבוצות שונות של מורדים כדי להפנות את זעמם של התושבים המורעבים כלפיהם. הוא לא מתכוון להספיק עד שא-רוטה תהפוך לעיי חורבות".

 

ארגון זכויות האדם "אמנסטי" האשים בתחילת החודש את המשטר בפשעים נגד האנושות בעקבות הדיווחים האחרונים על מצב התושבים. נפילתה של חלב בשנה שעברה, התמיכה של הרוסים וההכרעה של מעוזי דאעש במדינה - כל אלו מביאות לאסד יתרון גדול על מתנגדיו האחרונים במדינה.

 

בזמן שהתושבים בא-רוטה מנסים לשרוד את המתקפות - נציגים מטורקיה, איראן וסוריה ייפגשו השבוע במעון החורף של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסוצ'י, ויפתחו בדיונים בעניין "סוריה של אחרי המלחמה". גם שיחות הגישור של לא פחות מ-30 ארגוני מורדים ואופוזיציה שנפגשים בריאד, בירת סעודיה, אינם מתקדמים על אף ההסכמה המשותפת שאסד חייב לעזוב את הנשיאות בעתיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ילדים בורחים מהעיר חלב, ארכיון
צילום: AFP
מומלצים