שתף קטע נבחר

הנכים מתנגדים נחרצות להצעת החוק החדשה: "נמחה באופן שלא נראה כמותו"

התנגדות גורפת בקרב ארגוני הנכים השונים להצעת החוק להעלאת קצבאות הנכות שהציג שר הרווחה כץ. ההסתייגויות העיקריות: ניתן פיתרון רק לשנת 2018 ואין התחייבות שהקצבה תוצמד לשכר הממוצע. "מדובר בקריאת תיגר על ההסכם שהושג", טוענים הנכים

 

 

ארגוני הנכים מביעים התנגדות גורפת להצעת החוק של שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד) להעלאת קצבאות הנכות שאותה הוא הציג אתמול (א') בישיבת שרי מפלגתו. גם הארגונים שהפסיקו את פעולות המחאה לפני כחודשיים, בעקבות השגת המתווה שהוסכם מול נציגי הממשלה בבית ההסתדרות, מאיימים לשוב ולחדש את חסימות הכבישים אם זו תהיה ההצעה שתקודם בסופו של דבר לכדי חוק.

 

ההצעה, שהשר כץ הגיש בין היתר כמענה לאוכלוסיות הנכים שנותרו מחוץ למתווה, אינה מאושרת תקציבית על ידי משרד האוצר. מאחר שההצעה מרחיבה את מה שהוסכם בכל הנוגע לשנת 2018 - ספק רב אם האוצר, שהיה שותף למתווה, יתמוך בה.

 


עיקר ההתנגדות של הארגונים נובעת מהעובדה שהצעת החוק מציגה פתרון רק לשנה הבאה, של פעימה אחת בלבד להעלאת קצבאות הנכות לכ-3,100 שקלים, שתצא לפועל בינואר 2018. זאת בניגוד למתווה שהוסכם, שבו הקצבה תעלה לכ-4,000 שקלים בארבע פעימות עד לינואר 2021.

 

במתווה שהוסכם לפני כחודשיים נקבע כי הקצבה תוצמד לשכר הממוצע, אך הדבר אינו מוזכר בהצעת החוק. מדובר באחד ההישגים המשמעותיים ביותר של המתווה, שמבטיח כי הקצבה תמשיך לעלות בהתאם לעלייה ברמת החיים, ולא תישחק כפי שקורה כיום, כאשר היא מוצמדת למדד המחירים לצרכן, שעולה בקצב איטי יותר. מלשכת שר הרווחה נמסר כי הקצבה אכן תוצמד לשכר הממוצע, אך באמצעות החלטת ממשלה נפרדת.

 

המחאה תחריף? "נפעל למיטב הבנתנו - כולל חזרה למאבק במלוא העוצמה" (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
המחאה תחריף? "נפעל למיטב הבנתנו - כולל חזרה למאבק במלוא העוצמה"(צילום: עמית שאבי)

הסתייגות נוספת של הנכים נובעת מכך שבהצעת החוק נקבע כי הסכום המקסימלי שנכה יוכל להשתכר ללא קיזוז קצבתו יעלה רק עד ל-4,000 שקלים - 300 שקלים פחות ממה שסוכם במתווה. ולבסוף, הנכים מוחים על כך שבהצעת החוק מצוין כי התשלום הראשון יבוצע רק כעבור שישה חודשים מהחקיקה, באופן רטרואקטיבי.

 

ארגון ''נכה, לא חצי בן אדם'', שהיה שותף להסכמות שהושגו לפני כחודשיים, הציב אולטימטום של שלושה שבועות להתאמת הצעת החוק למתווה שהושג ואיים כי אם הדבר לא ייעשה הארגון "יחדש ויחריף באופן משמעותי את פעולות המחאה בצעדים שלא נראו כמותם, בתיאום מלא עם יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן".

 

ארגון נוסף שנטל חלק בהסכמות, "מטה מאבק הנכים", הודיע כי הוא רואה בהצעת החוק "קריאת תיגר על ההסכם". אנשי הארגון איימו: "נפעל על פי מיטב הבנתנו - כולל חזרה אקטיבית למאבק במלוא העוצמה".

 

 (צילום: "הנכים הופכים לפנתרים") (צילום:
(צילום: "הנכים הופכים לפנתרים")

לעומת זאת, ח"כ אילן גילאון (מרצ), שהגיש הצעת חוק להשוואת קצבת הנכות לגובה שכר המינימום, והשתתף במשא ומתן בין ארגוני הנכים לממשלה, סבור כי יש לקדם את הצעת החוק של השר כץ, מכיוון שהמתווה שהושג אינו מתקדם לכיוון חקיקה שתיכנס לתוקפה כבר בינואר. "אני רוצה לראות את הכסף מתחיל לזרום לחשבונות הבנק בינואר, כי בקרוב יכולות להיות בחירות וכל המלאכה תתחיל מלכתחילה", אמר גילאון. "אני רואה בהצעה של כץ קפיצת מדרגה. התיקונים יבואו אחר כך, לעבר המטרה הסופית שהיא לפחות שכר מינימום".

 

ארגון "הנכים הופכים לפנתרים", המיליטנטי מבין מייצגי הנכים, לא קיבל את המתווה שסוכם בהסתדרות, והמשיך במחאה ביתר שאת בחודשיים האחרונים, בדרישה להעלאת הקצבאות לגובה שכר המינימום. הצעת החוק של שר הרווחה, שלא עונה לדרישה זו, אינה מספקת אותם והם מאיימים להמשיך ולחסום צירים מרכזיים ומקומות אסטרטגיים.

 

שר הרווחה כץ: "התווספו קבוצות שלא נכללו בהסכמות הקודמות" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר הרווחה כץ: "התווספו קבוצות שלא נכללו בהסכמות הקודמות"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

 

יו"ר ארגון הנכים, ד"ר עמיחי תמיר, שהשתתף במשא ומתן בבית ההסתדרות אך התנגד למתווה שהוסכם, אמר בתגובה להצעת החוק כי "אחרי 16 שנים לא ניתן לשרוד מהקצבה הזעומה והצעת החוק עדיין משאירה את הנכים מתחת לקו העוני. דבר זה לא מקובל על הנכים שנאבקים על הזכות לקיום בכבוד".

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "הצעת החוק של השר חיים כץ כוללת קבוצות חדשות שלא נכללו בהסכמות הקודמות. בסוף הליך החקיקה ייקבעו הפעימות וזאת באמצעות ועדת העבודה והרווחה שתכין את ההצעה לקריאה שנייה ושלישית ולאישור סופי של המתווה".

פורסם לראשונה 26/11/2017 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר אלון
הפגנות הנכים
צילום: אמיר אלון
מומלצים