שתף קטע נבחר

ה-OECD מזהיר: "הסיכונים להתפתחויות לא רצויות בענף הנדל"ן נותרו גבוהים"

בפרק על ישראל מתוך דו"ח התחזית הכלכלית מזהירים בארגון ה-OECD כי אמנם עליית מחירי הדיור האטה - אך עדיין נותרה גבוהה סביב 4% בשנה, מה שממשיך לשקף את המתחים בענף הנדל"ן

בעוד מחירי הדיור ממשיכים לטפס במהירות, על הרשויות בישראל לשמור על מדיניות מאקרו כלכלית זהירה, שכן הסיכון להתפתחויות לא רצויות בשוק הנדל"ן נותר גבוה והבנקים מעורבים בכבדות בענף זה. כך מזהיר ארגון ה-OECD בפרק על ישראל מתוך דו"ח התחזית הכלכלית שמתפרסם היום (ג').

 

ב-OECD מזהירים את ישראל כי יש לנהוג במדיניות מאקרו שמרנית לאור עליית מחירי הדיור המתמשכת והמהירה. "הסיכונים להתפתחויות לא רצויות בענף הנדל"ן נותרו גבוהים", נכתב, "והבנקים בישראל מעורבים בכבדות בענף זה". ה-OECD מעיר כי אמנם עליית מחירי הדיור האטה - אך זו נותרה גבוהה סביב 4% משנה לשנה, מה שממשיך לשקף את המתחים בשוק הנדל"ן.

 

ה-OECD צופה שהצמיחה במשק תעלה ליותר מ-3.25% בשנים 2018-2019. לפי תחזית זו, החיזוק המתמשך מהמדיניות המאקרו-כלכלית, ימשיך לעורר ביקוש שיזכה לתמיכה גם מהגידול בהוצאות על תשתיות הקשורות בפרויקט קידוח הגז הטבעי לווייתן, שמתוכנן לסוף 2019.

 

כדאי לקנות עכשיו דירה? חילוקי דעות בשוק הנדל"ן

מחירי הדירות הקטנות ממשיכים לטפס

ראש מטה הדיור: "אין בעיה בתשתיות בישראל, למעט תחבורה ציבורית"

 

 (צילום: שמיר אלבז) (צילום: שמיר אלבז)
(צילום: שמיר אלבז)
 

נתונים טובים של שוק התעסוקה ושיעורי אבטלה נמוכים אמורים, לפי הארגון, להמשיך ולהמריץ את עליית השכר ואת הצריכה הפרטית. אולם העלייה ביבוא, לצד הצמיחה המתונה ביצוא, אמורה להאט את הצמיחה. "עם עליית שכר חזקה יותר ומחירי יבוא גבוהים יותר", נכתב, "האינפלציה צפויה לעלות לכ-1.25% עד סוף 2019". 

 

לפי התחזית, הגירעון הפיסקלי צפוי לרדת ב-2017 ל-1.25% מהתמ"ג, לפני שיעלה לכ-2.5%-2.75% מהתמ"ג ב-2018 וב-2019.

 

ה-OECD מתייחס גם לעודפי הגבייה ממסים, שעומדים כרגע על כ-20 מיליארד שקל, לפי אומדן האוצר. "העליות החדות בתקציב ההוצאה הציבורית בשנים 2017-2018 צפויות להתקזז בשל עלייה חד-פעמית בהכנסות ממסים לשנת 2017", נכתב, "הודות למבצע מס הדיבידנד לחברות ארנק ומיסוי רווחי הון הקשורים בעסקה בודדת גדולה (הכוונה היא לעסקת מובילאיי, מ.מ). המאמצים התקציביים לחזק את הלכידות החברתית ואת הצמיחה במשק חייבים להימשך, תוך שמירה על בקרת החוב הציבורי".

 

בהקשר זה, ממליץ ה-OECD ליישם רפורמות לשיפור התשתיות, במיוחד בתחבורה הציבורית, ולשיפור תפקודו של שוק המוצרים בישראל. כן יש לשפר את הכשרתן והשכלתן של קבוצות חלשות באוכלוסייה, דוגמת הערבים והחרדים.

 

שגריר ישראל ב-OECD ובאונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, מסר בתגובה לדו"ח: "זו לא תעודת הצטיינות, אבל זו בהחלט סיבה טובה לראש הממשלה, שר האוצר ואזרחי ישראל לחייך ולהביט קדימה באופטמיות. זהו דו"ח חיובי מאד שמעיד על כך שהכלכלה הישראלית צומחת בכיוון הנכון, בעוצמה ובקצב מעודדים ביחס לשאר המדינות - וגם ביחס לשנה שעברה.

שגריר ישראל ב-OECD ובאונסק"ו כרמל שאמה הכהן, ושר האוצר משה כחלון (צילום: ארז ליכטפלד) (צילום: ארז ליכטפלד)
שגריר ישראל ב-OECD ובאונסק"ו כרמל שאמה הכהן, ושר האוצר משה כחלון(צילום: ארז ליכטפלד)
 

"הפעילות האינטנסיבית של שר האוצר בנושא הדיור מעידה שהסיכונים שבועת הנדל"ן נושאת בתוכה לא נעלמו מעיניו ומעיני ממשלת ישראל. יחד עם זאת, ההצלחה ההדרגתית בהאטת קצב עליית מחירי הדיור מצויינת לחיוב במפורש על ידי כלכלני הארגון, למרות המשך מגמת העליה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים