שתף קטע נבחר

רוסיה: נשאי HIV חושבים שהאיידס הוא שקר מערבי - ומסרבים לטיפול

ב-2017 טיפול תרופתי כבר מונע מנשאי HIV לחלות באיידס ומאפשר להם לחיות חיים רגילים, אבל ברוסיה פחות מחצי מהנדבקים מסכימים לקבל טיפול. אחת הסיבות: תיאוריית קונספירציה שלפיה המערב המציא את האיידס כדי להחדיר תרופות ליושבי כדור הארץ ולשלוט בהם

פחות ממחצית הרוסים הנשאים של נגיף ה-HIV נוטלים תרופות נגד הנגיף, וההימנעות שלהם מכך נובעת בין השאר מתיאוריית קונספירציה שלפיה הנגיף, שאם אינו מטופל גורם למחלת האיידס, הוא לא יותר מהמצאה שקרית של המערב שאין לה שום אחיזה במציאות. כך טוענים גורמיים רשמיים ופעילים במלחמה באיידס.

 

ברחבי העולם שיעור ההידבקות ב-HIV הולך ויורד, אבל במזרח אירופה ובמרכז אסיה הוא נמצא דווקא בעלייה. לפי נתונים רשמיים, בששת החודשים הראשונים של שנת 2017 מתו ברוסיה 80 בני אדם מאיידס ומסיבוכים הקשורים אליו – עלייה מכ-50 מתים בשנת 2016.

הורים מונעים טיפול מילדיהם - ומובילים למותם מאיידס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הורים מונעים טיפול מילדיהם - ומובילים למותם מאיידס(צילום: shutterstock)

 

כיום יותר מ-900,000 רוסים הם נשאי HIV ו-10 מקרי הידבקות חדשים מתגלים ברוסיה בכל שעה, אבל פחות ממחצית הנשאים מקבלים את הטיפול הרפואי נגד HIV, שבימינו יכול לאפשר להם לקיים חיים רגילים, להימנע מלחלות באיידס – וגם להימנע מלהדביק אחרים. לדברי גורמים רשמיים ברוסיה, רבים מסרבים לקחת מרצון את התרופות משום שקראו באינטרנט ש-HIV הוא מיתוס שהמציא המערב.

 

חבר הפרלמנט הרוסי אלכסנדר פטרוב, ממחנה הנשיא ולדימיר פוטין, קרא לארגונים למלחמה באיידס לסייע לנשאים הרוסים שאינם מאמינים שנגיף ה-HIV אכן קיים. אף שלא ברור כמה מהמסרבים לקבל טיפול מאמינים שהנגיף כלל אינו קיים וכמה מאלה שלא מקבלים טיפול סובלים פשוט ממחסור בתרופות, אנשי הרשויות ברוסיה כועסים במיוחד על מקרים שבהם נמנע הטיפול הזה מילדים נשאי HIV.

 

"בלתי מתקבל על הדעת בעידננו שילדים מתים כשיש שלל טיפולים אפשריים", אמר אלכסיי יקובלב מבית החולים בוטקין בסנט פטרבורג. באוגוסט השנה מתה שם ילדה בת עשר משום שהוריה הדתיים סירבו שוב ושוב לאפשר לרופאים לטפל בה.

 

"השקר הגדול ביותר של המאה ה-20"

פעילים אומרים כי קשה להילחם בטענות ריקות ובשמועות בעידן האינטרנט, כשחיפוש בגוגל מוביל אנשים נואשים היישר לקהילות מקוונות המציעות בדיות שנוח להם להאמין בהן.

 

הכחשת קיומו של הנגיף היא תופעה שהייתה קיימת בעבר במערב ובאפריקה, אבל לפי אתר AIDSTruth חלפה מהעולם כתופעה שיש לה כוח של ממש. האתר עצמו נלחם בתופעת ההכחשה במשך שנים, ובשנת 2015 הכריז שהמשימה הושלמה. ברוסיה סייע ארגון UNAIDS לסגור קהילת מכחישים ברשת הפופולרית Odnoklassniki, אבל היא פשוט מצאה לעצמה במה אחרת.

 

וינאי סלדנה, מנהל UNAIDS במזרח אירופה ובמרכז אסיה, אמר: "בלתי מתקבל על הדעת שיש פורומים וצ'טים של מכחישי HIV ברוסיה שזוכים ליחס סובלני בפלטפורמות מסוימות. הם כמו עכברושים – הם רצים למקומות שונים וממשיכים להפיץ את הרעיונות שלהם".

מוסקבה. קוראות מקדמות נאמנות במקום קונדומים ()
מוסקבה. קוראות מקדמות נאמנות במקום קונדומים

כמה ארגוני מכחישים פועלים ברשת החברתית VK, המקבילה הרוסית לפייסבוק, ולכל אחד מהם יש אלפי עוקבים. כשמנהל אחת הקבוצות הללו נשאל מדוע ארגונו חושב שנגיף ה-HIV כלל אינו קיים, הוא השיב: "כי הוא פשוט לא קיים". ארגון אחר מכנה את ה-HIV "המיתוס הגדול ביותר של המאה ה-20" ומדריך אנשים כיצד להימנע מטיפול. הארגון טוען שהתרופות ל-HIV הן רעל ומציג את הרופאים כרוצחים שמטרתם להעשיר את חברות התרופות.

 

"אחת המטרות של אגדת האיידס היא להפחית את אוכלוסיית העולם לשני מיליון בני אדם על-ידי החלת שליטה מוחלטת באמצעות חיסונים", טענה בחודש שעבר אולגה קובך, מראשי המכחישים, בריאיון לכלי תקשורת רוסי. קובך עובדת כרופאה במרפאה בוולגוגרד.

 

"אנשים חושבים שמסתירים מהם משהו"

ילנה דולז'נקו, העובדת במרכז למלחמה באיידס במוסקבה, אומרת שאחת הסיבות לכך שהרעיונות הקיצוניים האלה מוצאים לעצמם אחיזה ברוסיה היא שהרוסים אוהבים תיאוריות קונספירציה. "בטלוויזיה מדברים על כך שרוסיה מוקפת אויבים ושאנחנו חייבים להילחם בכולם", היא אומרת, ולדבריה זו אווירה מושלמת לשתילת רעיונות של קונספירציית איידס מערבית.

 

יקטרינה זינגר, מנהלת עמותת סבצ'ה מסנט פטרבורג, אומרת כי תופעת ההכחשה צומחת גם משום שרשת המרכזים למלחמה באיידס ברוסיה אינה זוכה לדי מימון: הרופאים המתמודדים עם לחץ של זמן אינם רגישים דיים כדי להדריך את המטופלים ולכוון אותם לקבוצות התמיכה הנכונות.

"30% מהנשאיות נדבקו מבן זוגן". התרופות מאפשרות חיים רגילים למעשה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"30% מהנשאיות נדבקו מבן זוגן". התרופות מאפשרות חיים רגילים למעשה(צילום: shutterstock)

"הסיבה הראשית לכך שאנשים הופכים למכחישים היא העובדה שהם אינם מקבלים ייעוץ", אומרת זינגר. "אנשים לא מקבלים מספיק מידע ומתחילים לחשוב שמישהו מסתיר מהם משהו. הפיתוי להאמין שזה מיתוס הוא פיתוי גדול מאוד, במיוחד עבור הטרוסקסואלים שאינם בקבוצות סיכון שנוהגים לקשור את שמן ל-HIV. הם לא מבינים איך זה קרה להם".

 

חלק מהפעילים אומרים שאת תופעת ההכחשה מעצימים גם מסעות פרסום של מערכת הבריאות הציבורית הרוסית, מסעות פרסום המקדמים "ערכי משפחה ונאמנות לבני הזוג" במקום שימוש בקונדומים ומציגים זאת כדרך למנוע הידבקות ב-HIV. במוסקבה אפשר לראות כרזות של בני זוג חבוקים עם הכיתוב "תהיו אינטימיים רק עם מי שאתם בוטחים בו". לדברי דולז'נקו, בפועל כ-30% מהנשים הרוסיות שהתגלו כנשאיות HIV נדבקו מבן הזוג היחיד שלהן.

 

"הפרסומות האלה לא עוזרות, הן רק מחמירות את המצב", אומרת דולז'נקו. "הכחשת ה-HIV יכולה לצמוח מהן. תארו לכם נערה דתייה שהולכת לכנסייה בימי ראשון ומתחתנת ואז יום אחד אומרים לה שהיא נשאית HIV". לדברי דולז'נקו, כל עוד ה-HIV ממשיך להיות מוצג כנגיף שנדבקים בו נרקומנים או הומואים אמריקנים "הנערה הזו תמשיך לחשוב שאין לזה שום קשר אליה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מ-900,000 נשאים - פחות מחצי מקבלים טיפול
צילום: shutterstock
מומלצים