שתף קטע נבחר

"הנכבה היהודית": הגירוש היהודי המושתק ממדינות ערב

900 אלף יהודים עזבו אלפיים שנות קהילה, בשל התנכלויות מצד מדינות ערב עם קום המדינה, והותירו רכוש הנאמד בכ-400 מיליארד דולרים. אבל בציבוריות הישראלית הסיפור כמעט ולא נלמד: "זה הנרטיב של קרוב ל-50% מהאוכלוסייה, זה הסיפור שלהם - והנוער לא יודע", אומר ד"ר שמעון אוחיון. ב"יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב", החל היום, הוא מבקש לעשות תיקון

 

 

900 אלף איש ואישה, זה האומדן של יהודים שנאלצו לעזוב את בתיהם במדינות ערב עם קום מדינת ישראל ב-1948. היום (ה') מציינים את "יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב", המכונה גם "הנכבה היהודית".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >> 

 

"לצערי, גם במדינת ישראל וגם בעולם כולו לא מכירים את הסיפור הזה, ולכן יש חשיבות לבוא ולספר לחברה בישראל ולנוער בכלל על מה שקרה; על אלפיים שנות קיום של קהילות יהודיות בארצות ערב שהתחסלו עם קום מדינת ישראל, בעקבות ההחלטה של הליגה הערבית בשנת 1947", אומר ד"ר שמעון אוחיון, מנהל "מרכז דהאן" ויו"ר ברית יוצאי מרוקו, בראיון לאולפן ynet.

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

"מוחמד חסנין הייכל, בשעתו הנציג של הליגה באו"ם, איים בשעתו: כל הקהילות היהודיות במדינות ערב יסבלו מן ההחלטה שלכם - וזה אכן קרה, לצערי".

 

"ומי יודע על כך?"

ד"ר אוחיון מתאר פרעות המתחילות להתפשט בכל ארצות ערב. "זה מתחיל עוד לפני כן, בפרהוד בעירק, וממשיך עד מרוקו. בכל מקום ומקום הייתה פגיעה ביהודים, ברכושם, בנפש בוודאי; הלאמת רכוש, גירוש, יציאה".

 

על איזה סדר גודל של גירוש אנחנו מדברים?

"אנחנו מדברים על גירוש ויציאה של כ-900 אלף יהודים. 900 אלף יהודים היו חיים ב-1948 במדינות ערב, והנה היום כמעט ולא נשאר אף אחד. הקהילות הללו שילמו מחיר כבד ברדיפה, בפוגרום, בהלאמת רכוש בשווי של למעלה מ-400 מיליארד דולרים. זה האומדן שיש היום לגבי הרכוש שהשאירו היהודים בארצות ערב, ומי יודע על כך?"

 

"900 אלף יהודים היו חיים ב-1948 במדינות ערב, והנה היום כמעט ולא נשאר אף אחד. הקהילות הללו שילמו מחיר כבד". בתמונה: עולים מתימן במעברה, שנת 1950 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
"900 אלף יהודים היו חיים ב-1948 במדינות ערב, והנה היום כמעט ולא נשאר אף אחד. הקהילות הללו שילמו מחיר כבד". בתמונה: עולים מתימן במעברה, שנת 1950(צילום: דוד רובינגר)

 

בטקסים המיוחדים שיתקיימו היום, מקווים המארגנים להחדיר לתודעה הציבורית בישראל את סיפורה של קרוב ל-50% מהאוכלוסייה בארץ. "זה הסיפור שלהם, זה הנרטיב שלהם, זו התרומה שלהם, זה המחיר שלהם - והנוער לא יודע", אומר אוחיון, ומדגיש את החשיבות גם כלפי חוץ: "בקמפוסים שומעים רק את הקבוצות הפרו-פלסטיניות. מדברים אך ורק על הסיפור הפלסטיני, כשאף אחד לא יודע מה קרה בעולם היהודי בארצות ערב, ומה המחיר שהם שילמו".

 

אוחיון מבהיר כי גם אומדן הרכוש היהודי בשווי 400 מיליארד דולרים שהושאר במדינות ערב עודו מתעדכן, ועדיין נאספים נתונים ומתגלים דברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן אקרמן
ד"ר שמעון אוחיון
צילום: רונן אקרמן
מומלצים