שתף קטע נבחר

מה עדיף: קרוספיט או אימון משקולות?

הפופולריות ההולכת וגוברת של אימון הקרוספיט הביאה לא מעט מתאמנים לזנוח את חדר הכושר לטובת האימון הפונקציונלי הטרנדי. מה יביא לתוצאות טובות יותר? הכל תלוי במטרות האימון שאתם רוצים להשיג. כך תבחרו נכון

 

מה יש באימון הקרוספיט שמושך אליו כל כך הרבה מתאמנים? צפו וגלו: 

 

 

במבט לאחור, ועל אף שהוא עוד רחוק מלהסתיים, נדמה שהעשור האחרון ייזכר ככזה בו התוודענו לראשונה לאימון הפונקציונלי. אימון זה, שהחל לצבור פופולריות בעולם בשנים האחרונות (והיד עוד נטויה), הביא לשינוי של ממש בענף הכושר ותרם ליצירת גל חדש של אימונים שהעולם טרם התנסה בהם.

 

כתבות נוספות:

קרוספיט: אימון בסיסי למתחילים - ואיך לא להיפצע

5 הטעויות שעושים בחדר הכושר – ואיך לתקן

הבעיה הבריאותית של אימוני קרוספיט וקטלבלס

 

מבין האימונים הפונקציונליים השונים ניתן לציין באופן מיוחד את אימון הקרוספיט שצבר לו קהל מעריצים אדוק משלו, הנוהג להתאמן דרך קבע בשיטת האימון הפופולרית. כיום, רגע לפני שנת 2018, בזמנים ש-TRX כבר נשמע כמו חדשות ישנות, מתאמנים ומתאמנות רבים מעדיפים לנצל את שעת הכושר היומית שלהם לדחיפת צמיגים, תרגילי פאוור ליפטינג עצימים ועוד.

 

האם מומלץ לזנוח את אימון המשקולות המסורתי בחדר הכושר לטובת אימון הקרוספיט? השאלה לכאורה פשוטה, התשובה? לא ממש. למעשה, היא מורכבת למדי. על ההבדלים בין שני סוגי האימון ניתן בקלות להרחיב שעות רבות. אז כיצד בכל זאת ניתן להחליט?

 

השיקולים בבחירה של אימון משקולות בחדר הכושר לעומת אימון קרוספיט לא מעטים וזאת בשל אופי האימון השונה ביניהם. השאלה המרכזית שיש לשאול בטרם מתחילים היא "מה מטרת האימון?". בנוסף, יש לזכור כי בחירה של סוג אימון תלויה רבות לא רק במטרת המתאמן, אלא גם במשתנים נוספים כמו המצב הבריאותי או האישיות (לדוגמה, לא לכל אחד מתאים להתאמן בעצימות גבוהה - מרבית כמו בקרוספיט) וכדומה.

 

לפניכם הרשימה העיקרית שתעשה לכם סדר בראש ותעזור לכם להחליט מי מהם מתאים לכם יותר.

 

פופולריות שרק ממשיכה לעלות. קרוספיט ()
פופולריות שרק ממשיכה לעלות. קרוספיט

 

1. מסת שריר

הפוטנציאל להיפרטרופיה (העלאת מסת שריר) באימון בחדר הכושר גדול במיוחד וזאת בשל אופי האימון שמתבטא בבידוד השרירים וחלוקתם לקבוצות המיועדות להפעלה בכל יום שונה. בשונה מחדר הכושר, אימון הקרוספיט אינו מפוצל. מסיבה זו, הפוטנציאל להיפרטרופיה שרירית נמוך יותר לעומת מתאמני חדר הכושר (בעיקר כשמדובר על מתאמנים מתקדמים ו/או מפתחי גוף).

 

2. יכולת התנועה

שיפור היכולת התנועתית-פונקציונלית של הגוף באימון בחדר הכושר הוא יחסית נמוך, למעט אם מבוצעים אימונים פונקציונליים ייעודיים שמטרתם לשפר יכולת תנועתית כזו או אחרת של המתאמן. הסיבה לכך במרבית המקרים היא תבניות תנועה קבועות של תרגילים אשר אינן משתנות מאימון לאימון.

 

במקרה זה אימון הקרוספיט מתאים יותר. זאת בשל יחס המרה מיטבי של תנועות טבעיות המבוצעות ביום יום לשטח האימון. מאות תנועות שאינן באות לידי ביטוי כלל במרבית סוגי האימון האחרים.

 

טוב למסת השריר, ליכולת התנועה של הגוף - פחות. אימון משקולות ()
טוב למסת השריר, ליכולת התנועה של הגוף - פחות. אימון משקולות

 

3. עצימות

באימון בחדר הכושר העצימות באופן כללי נמוכה, בינונית, או גבוהה, בהתאם לרמת המתאמן. מתאמנים מתקדמים ומפתחי גוף מתאמנים לרוב בעצימות גבוהה ואילו רוב המתאמנים מן השורה יתאמנו באינטנסיביות נמוכה יחסית. באימון קרוספיט העצימות גבוהה עד מרבית. האימונים מבוצעים עד הסף הגבוה ביותר של המאמץ בכל אימון, וכמובן – בהתאם ליכולת הגופנית, ותק באימון ושיקולים נוספים.

 

4. מעורבות שרירים מייצבים

באימונים בחדר הכושר מעורבות השרירים המייצבים תהיה לרוב בינונית-גבוהה כאשר הדבר מושפע מסוג התרגילים המבוצעים והעומס המופעל באימון. למשל, ביצוע תרגילים במכונות כוח יוריד ממעורבותם באופן משמעותי.

 

באימון הקרוספיט לשרירים המייצבים נוכחות גבוהה במיוחד, בשל סוגי התרגילים שמתבצעים רובם ככולם עם משקולות חופשיות, צמיגים, חבלים, פטיש ומה לא. זאת בנוסף להטיה רבה של עמוד השדרה לפנים/לאחור, המביאה אף היא לעומס ניכר על שרירי הליבה, שמהווים חלק משמעותי מקבוצת שרירים זו.

 

5. אנדורפינים

בזמן אימון משקולות בחדר הכושר הפרשת האנדורפינים יכולה לנוע בטווח נמוך – גבוה בשל עצימות האימון המשתנה, המשפיעה על הפרשתם. מכיוון והקרוספיט הוא באופן כללי אימון עצים יותר, ניתן ליהנות בו מהפרשת אנדורפינים גבוהה יותר.

 

עצימות אימון אינטנסיבית וגבוהה בהרבה מאימונים אחרים. קרוספיט ()
עצימות אימון אינטנסיבית וגבוהה בהרבה מאימונים אחרים. קרוספיט

 

6. שליטה בטכניקה

באימון בחדר הכושר הטכניקה הנדרשת מהמתאמן היא בינונית- גבוהה בהתאם לאופן האימון: האם נעשה בעיקר על ידי מכונות כוח, תרגילי בסיס עם משקולות חופשיות, תרגילים רב מפרקיים, חד מפרקיים, ועוד. באימון קרוספיט מבוצעים תרגילים מורכבים הדורשים שליטה טכנית ברמה גבוהה. במצב זה נדרשת בהתאם טכניקה גבוהה במיוחד.

 

7. צריכת חלבון

כשמדובר במפתחי גוף מקצועיים המתאמנים בחדר הכושר סביר מאוד להניח שלא תהיה בעיה עם צריכת החלבון, היא תהיה גבוהה דיה ומספקת. כשמדובר במתאמנים "מן השורה" (לרבות נשים), לא מן ההכרח שצריכת החלבון תהיה מספקת והתוצאות עשויות לא להיות משביעות רצון כלל. זאת מכיוון שמטרות אימון שכיחות כמו חיטוב הגוף, העלאת מסת שריר וכדומה מצריכות צריכה גבוהה דיה של חלבון.

 

באימון הקרוספיט ישנה הקפדה יתרה על צריכת חלבון בשל עצימות האימון הגבוהה המחייבת התאוששות מתאימה. יתרה מזאת, חלק מהמתאמנים אף מאמצים את דיאטת הפליאו המפורסמת, המאופיינת בצריכה רבה של חלבון מדי יום.

 

אימון בחדר הכושר דורש טכניקה גבוהה? תלוי איזה ()
אימון בחדר הכושר דורש טכניקה גבוהה? תלוי איזה

 

8. פעילות אירובית

בסיום אימון משקולות או לפניו נהוג לבצע אימון אירובי של 20-60 דקות בממוצע. באימון קרוספיט לא מקובל לבצע אימונים אירוביים קלאסיים והיכולת האירובית משתפרת תוך כדי ביצוע הפעילות האנאירובית העצימה. במקרים בהם כן נעשית פעילות אירובית 'קלאסית', היא קצרה ועשויה להסתכם ב- 15-20 דקות לכל היותר.

 

9. שרי רי הבטן

במועדוני כושר רבים נערכות "סדנאות בטן" שמטרתן חיזוק שרירי הבטן בקבוצה על ידי מדריך שמנחה את הקבוצה. באימון קרוספיט פעילויות כאלה כלל לא קיימות וחיזוק שרירי הבטן באופן ממוקד נעשה באופן מועט. זאת, כאמור, מכיוון שבקרוספיט האימון אינו מתבצע באופן מבודד לכל שריר ושריר - והבטן מתחזקת משמעותית דווקא מסוגי האימונים השונים והמגוונים.

 

10. התאוששות

ההתאוששות לאחר אימון בחדר הכושר גבוהה בעיקר אצל מתאמנים מתקדמים ומפתחי גוף והרבה פחות אצל מתאמנים מן השורה בשל עצימות אימון נמוכה. ההתאוששות לאחר אימון קרוספיט תהיה גבוהה במיוחד בשל אופיו הייחודי של האימון והעצימות הגבוהה המתלווה אליו.

 

לסיכום,

בטרם בוחרים סוג אימון חשוב לבדוק היטב מה מטרתו, המצב הבריאותי והאם אישיות המתאמן מתאימה לסוג האימון שנבחר. זאת על מנת שהאימון המבוצע יהיה אפקטיבי ככל שניתן ויוביל את המתאמן להשגת המטרה אותה הוא שואף להשיג.

 

הכותב הוא מנהל קורסי הכשרה מתקדמים לאנשי מקצוע במכללה האקדמית בוינגייט ומנהל תחום החינוך וההסברה בסוכנות למניעת סימום בספורט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
2 סוגי אימונים, מגוון הבדלים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים