שתף קטע נבחר

רכישת תנובה בידי אייפאקס: ועדת הכספים דורשת הפקת לקחים

בוועדת הכספים ובוועדה לביקורת המדינה תבעו את התערבות האוצר והיועמ"ש, בסוגיית תוקף הסמכות שניתנת לרשות המסים להעניק פטורים ממס לקרנות הון זרות המשקיעות בישראל. זאת, בכדי למנוע בעתיד מצב כגון הפטור שניתן לקרן אייפקס על רכישת תנובה. ח"כ מיקי רוזנטל: "מה שנעשה – נעשה, אבל מצב זה לא יקרה יותר"

ועדת הכספים והוועדה לביקורת המדינה תבעו היום (ג') את התערבות האוצר והיועץ המשפטי לממשלה, במתן חוות דעת לגבי תוקף הסמכות שניתנה לרשות המסים להעניק פטורים ממס לקרנות הון זרות המשקיעות בישראל. זאת, בכדי למנוע הישנות של מקרה הפטור שניתן לקרן אייפקס על רכישת תנובה.

 

סופית: ברייט פוד הסינית רוכשת את תנובה 

עושים עלינו סיבוב: המיליארדים שהמדינה הפסידה על מכירת תנובה

 

ח"כ שלי יחמוביץ' (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ שלי יחמוביץ'(צילום: גיל יוחנן)

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), דרש מהאוצר להקים צוות ממשלתי שיגדיר את סמכויות רשות המסים בסוגיה זו, ויגיש את מסקנותיו לוועדה בהצעת חוק ברורה.

 

יו"ר ועדת הביקורת, ח"כ שלי יחימוביץ (המחנה הציוני), דרשה מהיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לעצור לאלתר הענקת פטורים ממס לקרנות הון זרות שבעקבותיהם המדינה מאבדת מיליארדי שקלים בלא תמורה.

 

ח"כ יחימוביץ השתתפה גם בישיבת ועדת הכספים, שהתכנסה לדיון דחוף לבקשת ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), שגם בו נטען כי רשות המיסים מעניקה את הפטור בלא הסמכה חוקית וללא קריטריונים.

 

לדברי ח"כ רוזנטל, "המדינה לא צריכה לתת את הפטור למשקיע שבא לעשות סיבוב על חברה ישראלית קיימת. הדיון לא נועד להכשיר את השרץ, אלא לאלץ את רשות המסים להסדיר את התהליך בדרך המלך, שתבטיח את טובת המדינה בעידוד בעלי ההון המבקשים להשקיע בה - אבל רק על סמך תבחינים ברורים, שימנעו חלוקת מתנות של מיליארדי שקלים למי שלא מגיע להם".

 

גם היום בוועדת הכספים, לא התעלמה ח"כ יחימוביץ מהטיעון המצדיק את הפטור מכוחו של סעיף בפקודת מס הכנסה, שנציגי רשות המסים חוזרים ומסתתרים מאחוריו. עם זאת, היא חזרה וטענה כי רשות המסים הרחיקה לכת במתן הפטור לקרן אייפקס על רכישת תנובה, למרות שנמכרה ברווח משמעותי מיליארד דולר לברייטפורד הסינית מבלי לשלם שקל אחד של מס.

 

"רשות המסים נוטלת לעצמה את תפקיד המחוקק"

יחימוביץ הסתמכה על חוות הדעת שעלו היום בדיון של ועדת הביקורת על הממצאים בדו"ח מבקר המדינה על פרשת איייפקס. "מהדברים שהשמיעו בדיון מומחי מס, עלו ספקות כבדים באשר לפרשנות הנרחבת באופן חריג שהעניקה רשות המסים לסעיף בפקודת מס הכנסה, על פיו היא העניקה פטור קבוע ממס לקרנות ההון הזרות", אמרה יחימוביץ'.

מפעל תנובה (צילום: יח"צ) (צילום: יח
מפעל תנובה(צילום: יח"צ)

יחימוביץ' ציינה כי סעיף זה מסמיך את שר האוצר להורות על החזר מס לאדם שאינו תושב ישראל, אם סכום המס שהיה עליו לשלם בישראל עולה על זה שהיה משלם בארץ מגוריו. עם זאת, היא הדגישה כי בפועל סמכות זו הופעלה ללא קריטריונים, בלא שקיפות או בחינת התועלת למשק הישראלי.

 

"רשות המסים נוטלת לעצמה את תפקיד המחוקק ומשתמשת בסעיף שהוא משענת קנה רצוץ, באמצעות החלטות מקדמיות שמעניקות לקרנות הזרות פטור ממס מראש, ולא בדרך של החזר מס כפי שנקבע בסעיף. התוצאה היא הטבות מס בשווי מצטבר של מיליארדי שקלים", אמרה יחמוביץ'. בוועדת הכספים היא הוסיפה ש"האיוולת בהתנהלות של רשות המסים אפשרה לאייפקס לעשות סיבוב על המדינה ובכך רק גרמה נזק לישראל".

 

מנהל רשות המסים, משה אשר, התעמק יותר בפרשנות הסעיף בפקודת המס, אבל טען שהערך המוסף של עסקה פטורות ממס דוגמת אייפקס הוא "השבחת החברה שתביא להשבחת המשק".

 

ח"כ רוזנטל ציין "אנחנו רוצים משקיעים, אבל אין הסדר ללא קריטריונים. לכן, לא רשות המסים צריכה לקבוע אותם כמו שהיא מנסה לעשות בתיקון החוק בהצעה שרק מחליקה את הדברים, אלא ברמה יותר גבוהה. בינתיים, מה שנעשה – נעשה, אבל מצב זה לא יקרה יותר".

 

ברוח זו סיכם יו"ר הוועדה, ח"כ גפני: "הממשלה תקים צוות מקצועי לגיבוש מדיניות עידוד השקעות ההון הזרות ולחקיקה ברורה של סמכויות רשות המסים, בעיקר כדי לפזר את הערפל. כי אם הממשלה לא תפזר אנחנו נעשה זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים