שתף קטע נבחר

בין ירושלים לאלבמה

תהיה מה שתהיה הסיבה להכיר בירושלים כבירת ישראל, טוב יעשה ממשל טראמפ אם יתרכז בקידום הסדר מדיני ולא בהצהרות שנזקן רב הרבה יותר מהתועלת שבהן, גם אם היא מגיעה מאלבמה

נתחיל במובן מאליו, ירושלים היא בירתה של מדינת ישראל. זו עובדה, לא נושא שיש סביבו ספק כלשהו. אבל ירושלים היא גם עיר שחלקה המזרחי הוא שטח כבוש, שמדינות העולם לא מכירות בו כחלק ממדינת ישראל.

 

עוד דעות ב-ynet:

תנו לצה"ל לגייס

המחאה עובדת

שילוב אנשים עם מוגבלות - רק דרך שילוב בעבודה!

 

הממשלים האמריקנים השונים - רפובליקנים ודמוקרטים כאחד - לא ניסו מעולם להטיל ספק בהיותה של ירושלים בירת ישראל. אלו העדיפו שלא לצאת בהכרזות מיותרות, שתוצאתן המרכזית תהיה פגיעה ביכולתה של ארצות הברית להיחשב כמתווכת הוגנת.

 

ההכרה הבינלאומית דה יורה ודה פקטו בירושלים כבירה, תוכל להתבצע רק במקביל להקמתה של מדינה פלסטינית - שבמסגרתה תיפתר גם סוגיית הריבונות בירושלים. בהיעדרו של הסכם מדיני שכזה, כל שינוי במדיניות האמריקנית הרשמית, לא רק שיפגע ביכולתה של ארצות הברית לקדם את "הדיל האולטימטיבי", שעליו הכריז הנשיא טראמפ בתחילת הקדנציה שלו, אלא שהוא עלול לערער עוד יותר את יציבות האזור כולו.

 

הצהרה של נשיא ארצות הברית על ירושלים כבירת ישראל, לא באמת תשנה כלום ביחס ללגיטימיות הבינלאומית של ירושלים. התוצאה שלה בשטח תהיה פגיעה ביכולת של הממשל האמריקני לקדם הסכם מדיני, זאת לצד סתירת לחי של ארצות הברית לבעלות בריתה באזור ובראשן לממלכת ירדן. הנשיא טראמפ, שהתחיל את הקדנציה שלו בהצהרות שונות על הצורך בהסדר מדיני, ושיועצו ג'ייסון גרינבלט נמצא כבר שנה על הקו בין וושינגטון למזרח התיכון בכדי לנסות ולקדם הסדר שכזה, עלול להחריב בכמה מילים את הסיכויים הקטנים ממילא לקדם את אותו הסדר.

 

דעת הקהל האמריקנית

מכיוון שמדובר בהחלטה שתוצאותיה נוגדות את הצהרותיו של הנשיא טראמפ עצמו, אולי צריך לחפש את המוטיבציות שלו במקום אחר. רובו המוחלט של הציבור היהודי האמריקני מתנגד להצהרות הללו. בסקר שנערך לאחרונה בקרב יהודי ארצות הברית על ידי הוועד היהודי האמריקני, רק 14% מהנשאלים תמכו בהעברה מיידית של השגרירות לירושלים, במנותק מהתקדמות המשא ומתן המדיני. נתון זה מלמד שהאינטרס לא קשור ליהודי ארצות הברית.

 

ואולי צריך לחפש את האינטרס הזה אי שם באלבמה. מדינה רפובליקנית ודתית שכבר 20 שנה לא בחרה דמוקרט לסנאט. ב-12 לדצמבר יערכו במדינה הזו הבחירות למחליפו בסנאט של ג'ף סשנס שמונה לשר המשפטים בממשל טראמפ. בבחירות מתמודדים המועמד הדמוקרטי דאג ג'ונס מול רוי מור, איש ימין קיצוני שניצח בפריימריס של המפלגה הרפובליקנית. עד לשבועות האחרונים מור הוביל בבטחה, אבל מאז שנחשף כי הוא נהג להטריד ילדות ונערות, ירדה התמיכה בו עד לשוויון 46%, וזאת באחת המדינות האדומות (רפובליקניות) ביותר בארצות הברית.

 

הנשיא טראמפ שכבר הצהיר שהגילויים על נטיותיו הפדופיליות של המועמד לא יפגעו בתמיכתו בו, יודע שבלי תמיכת הגרעין האוונגליסטי הקשה, המועמד שלו יפסיד ואיתו הוא עלול להפסיד את השליטה המעשית בסנאט. כאן המקום לחזור לסוגיית ירושלים וההצהרות המיותרות והמזיקות ביחס אליה, שייתכן שצריך לחפש את הסיבה להן דווקא בקרב אנשי הימין האוונגליסטי באלבמה. ציבור שמרני מאוד, שמחזיק בדעות חד צדדיות ביחס לירושלים. טראמפ מבקש לקנות את תמיכתו של ציבור זה במועמדותו הבעייתית של מור, באמצעות קריצה נוספת ימינה, וחיבוק של הימין הישראלי שבונה על השותפות עם האוונגליסטים.

 

תהיה מה שתהיה הסיבה, טוב יעשה ממשל טראמפ אם יתרכז בקידום הסדר מדיני ולא בהצהרות שנזקן רב הרבה יותר מהתועלת שבהן, גם אם היא מגיעה מאלבמה.

 

יעל פתיר, מנהלת ג'יי סטריט ישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים