שתף קטע נבחר

חיים עם HIV, אין סיבה שתוותרו על החלום להביא ילדים לעולם

אחד המיתוסים לגבי אנשים שחיים עם HIV הוא כי הם אינם יכולים להביא ילדים בריאים לעולם. היום, גם התפיסה הזאת נחשבת לדעה קדומה ומיושנת. איך לחיות עם HIV ולהביא לעולם ילד בריא?

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס 

  

כשאלון מדר (38) קיבל את הבשורה שהוא נשא HIV הוא לא שיער בנפשו ש-14 שנים מאוחר יותר הוא יהיה אב לשני ילדים, היום בן חמש ובת שנתיים. "תמיד רציתי ילדים, אבל הרעיון היה רחוק ממני בעיקר בשל העובדה שיצאתי מהארון. אז לא היה את השיח החברתי שיש היום. כשקיבלתי את התשובה החיובית זה פירק את החלום, אבל אני לא יכול להגיד שוויתרתי עליו", הוא מספר.

 

איריס מולכו, בת זוגו של אלון להורות המשותפת, הייתה חברה קרובה שעמדה לצדו כאשר כאשר קיבל את התשובה החיובית. "בהתחלה, מטבע הדברים חששתי לחייו. אבל ככל שחלף הזמן הבנתי את המשמעויות של ה-HIV, שהשתנו עם השנים".

 

לפני שש שנים החברות הקרובה הובילה את השניים לדבר על הורות משותפת והם גילו שזה לגמרי אפשרי באמצעות שטיפת זרע. מדובר בהליך מעבדתי שמפריד בין נוזל הזרע שמכיל את ה-HIV לבין תאי הזרע שאינם מכילים את הנגיף, ובכך נמנעת כל אפשרות שהאם או התינוק יידבקו בווירוס. שטיפת הזרע, אגב, היא לא הליך ייחודי לאנשים שחיים עם HIV והיא מתבצעת במקרים נוספים של הפריה תוך רחמית, למשל כאשר ספירת הזרע נמוכה.

 

בשנתיים האחרונות הרפואה גם מכירה בסטטוס האנדיטקטבל (Undetectable), מצב בו מספר העותקים של הווירוס הוא כה נמוך, שהוא לא ניתן לאיתור בבדיקה מעבדתית ולכן אדם שהוא אנדיטקטיבל, לא יכול להדביק גם בעת קיום יחסי מין. נגיף ה-HIV לא ניתן לאיתור ולכן הוא אינו מדבק גם בעת קיום יחסי מין.

  

אלון מדר. נתקל ב-HIV רק כשלוקח את הכדור ( ) ( )
אלון מדר. נתקל ב-HIV רק כשלוקח את הכדור

 

למרות שהסיכונים להידבקות הוא אפסי, לא חששתם אפילו קצת מהדבקה?

אלון: "ממש לא, שום חשש. HIV ממלא פסיק מהחיים שלי. ב-HIV אני נתקל פעם ביום כשאני לוקח את הכדור שלי".

 

איריס: "גם לי לא היה חשש. מהר מאוד הבנתי את המשמעות של HIV. פעם הייתה בורות מאוד גדולה, פחדו שנשאים ייגעו בילדים. מאחר שהייתי קרובה לאלון הבנתי מהר מאוד שמדובר בסטיגמות. כשחשבתי לעשות איתו ילד קיבלתי את כל האינפורמציה, זאת פעולה טכנית מאוד פשוטה של ניקוי זרע".

 

איך הקרובים שלך הגיבו להחלטה שלך לעשות ילד עם נשא HIV?

"ההורים שלי מכירים את אלון הרבה שנים והם מאוד ליברליים בנושא. יכול להיות שאצל משפחות אחרות זה היה מתקבל בהרמת גבה או לא מתקבל בכלל".

 

והסביבה? הם יודעים שאלון חי עם HIV?

"החברים הקרובים שלי יודעים, אני לא מסתירה את זה אבל מצד שני לא חרטתי את זה על דגלי. בהתחלה הייתי שומעת מדי פעם את המשפט 'בשביל מה את צריכה את זה', אבל זה כבר לא קורה. ברגע שמבינים שפרקטית זאת לא בעיה, אפשר לפזר את ענן הבורות שהולך ומתפזר גם ככה".

 

 

 

מה לגבי אנשים אחרים שחיים עם HIV? אני מניחה שיש קושי במציאת בן זוג להורות.

אלון: "לכל רווק בשנת 2017 קשה למצוא זוגיות. זאת לא נחלתה של הקהילה הלהט"בית או של הנשאים. אני עושה שידוכים להורות משותפת בין סטרייטיות לגברים נשאים ואני אומר להם ש-HIV זה הדבר האחרון שצריך לדאוג לו.

 

"קודם תראו שיש התאמה, שיש על מה לדבר, שאתם רוצים לגדל ולחנך ילדים באותה צורה. אם זה רלוונטי – HIV זה לא עניין. לא נתקלתי באישה שרוצה ילד ולא הצלחתי לפורר את הדעות שלה לגבי HIV".

 

האם תספרו לילדים שלכם באיזשהו שלב על נשאותו של אלון?

אלון: "זאת שאלה שעולה בינינו, אבל יש דברים יותר חשובים להעלות על סדר היום כמו התא המשפחתי יוצא הדופן שלנו".

 

איריס: "אני מעריכה שמתישהו כן, הם עדיין קטנים מאוד. כשיגיע הזמן הנושא לא יטואטא מתחת לשטיח. אין במה להתבייש. הילדים קיבלו אבא מהמם, עם HIV או בלעדיו. זה היה מלחיץ כשהוא נדבק והיום זה הדבר האחרון שאני חושבת עליו, לא מתוך הסתרה אלא כי זה פשוט לא עניין".

  

לחיות עם HIV ולהקים משפחה – כבר ממש לא חלום רחוק

"היום נשאות של HIV לא מהווה מכשול בהבאת ילדים לעולם, כל נשא ונשאית יכולים לעשות ילדים. אם פעם היה סיכון להדביק את הפרטנר או הפרטנרית ביחסי מין, היום הסבירות נמוכה כאשר הנשא מטופל", מסביר ד"ר גל וגנר קולסקו, מומחה ברפואת משפחה ויועץ רפואי לוועד למלחמה באיידס.

 

מתי רופאים התחילו לומר בבטחה שאנשים שחיים עם HIV יכולים להביא ילדים?

"יש נתונים שמגובים במחקרים כבר כמה שנים. מדינות כמו שוויץ אמרו את זה בפה מלא כבר לפני שנים. בשנה-שנתיים האחרונות קיבלנו נתונים מספיק אמינים ואיכותיים כדי להגיד בלב שלם שנשא או נשאית HIV שרמת הווירוס שלהם בדם היא בלתי מדידה, כלומר אנדיטקטבל לפחות חצי שנה, לא יכולים להעביר את הווירוס ביחסי מין. רק לפני חודשיים ארגון הבריאות האמריקאי אימץ את ההצהרה שהאנדיטקטבל לא ניתן להדבקה".

 

ובכל זאת יש איזשהו סיכוי שהווירוס יעבור לתינוק?

"ההדבקה של התינוק לרוב לא מתבצעת בהפריה או בזמן החיים העובריים, אלא בתהליך הלידה. נוסף לכל האמצעים שננקטים היום, תינוק שנולד לאמא נשאית HIV יקבל מיד עם הלידה ולמשך החודש הראשון לחייו טיפול מונע הדבקה".

 

מה לגבי הנקה מאישה שחיה עם HIV?

"הווירוס נמצא בחלב אם ועדיין אין הצהרה לגבי הנקה. בגלל חשיבות הנושא ארגונים בריאותיים מדגישים כי חשוב שכל אישה בהיריון - תיבדק לפחות פעם אחת ל-HIV כדי שמקרים כאלו יאובחנו בהיריון. אמנם נדיר שתינוק יידבק ב-HIV, אבל זה קורה".

  

להביא לעולם ילד עם HIV – אלו בדיקות צריך לעבור?

"רוב הבדיקות לא שונות מכל בדיקה אחרת שנעשית לפני ההיריון", מסביר ד"ר וגנר קולסקו. "אם האבא הוא נשא HIV חשוב מאוד לשמור על מצב של אנדיטקטבל לתקופה של לפחות שישה חודשים. חשוב שיקפיד על נטילת תרופות, שיעשה מעקבים ויימנע מהידבקות במחלות אחרות שעוברות במין, כי אלו עלולים להשפיע על הפוריות ולגרום להדבקה".

 

הוא מוסיף ואומר כי  "במידה שהוחלט על תהליך של שטיפת זרע יש להיערך בהתאם עם כל הבדיקות, בעיקר בדיקות דם רלוונטיות. לגבי נשים עם HIV – לאחר האבחון יש להתחיל את הפרוצדורות הרגילות של ההיריון ומעבר לכך בחלק מהמקרים צריך להתאים טיפול תרופתי".

 

האם הטיפול התרופתי עלול לסכן נשאית בהיריון?

"יש תרופות ל-HIV שלא טוב לקחת במהלך ההיריון ולכן רופא HIV לפעמים משנה את הטיפול לפני הכניסה להיריון. שינוי של טיפול תרופתי מצריך מעקב של כמה חודשים על מנת לבדוק שהטיפול החדש מגיב טוב. מעקב ההיריון נעשה בדרך כלל במרפאות של היריון בסיכון גבוה, אבל מהלך ההיריון הוא רגיל לחלוטין".

 

 

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים