שתף קטע נבחר

פינוי-בינוי: רשות המסים נכונה לפטור דיירים קשישים ממגבלות המיסוי

נציגי הרשות נענו לבקשת יו"ר ועדת הרפורמות לתרום להסרת המכשולים הכספיים שעומדים על דרכם של הדיירים הקשישים, מה שאמור להביא לביטול היטל ההשבחה המוטל עליהם, כאחד מתנאי כניסתם הראשונים לתהליך

רשות המסים הודיעה היום (ד') בכנסת על נכונותה לפטור דיירים קשישים ממגבלות המיסוי, המעכבות את החלפת דירותיהם בפרויקטים להתחדשות עירונית בשכונות העוני של הערים הגדולות. הפטור אמור לחול בעיקר על תשלומי מס שבח במעברם לדירה החדשה, שמוקמת עבורם בפרויקט פנוי-בינוי לשיפור תנאי מגוריהם בהשוואה לדירתם הנוכחית, שהיא חלק מהשיכונים העממיים והעניים המתפוררים שנבנו לפני עשרות שנים.

 

נציגי הרשות הודיעו על נכונותם להסדיר את הפטור בתום דיון בוועדת הרפורמות על מצבם של הדיירים הקשישים. הדיון התמקד במכשולים הכספיים שמונעים מהקשישים לקחת חלק בתהליך הפינוי מדירתם הישנה. זהו השלב הראשון בתהליך מעברם לדירה החלופית המרווחת המיועדת להם בבניין החדיש שיקום לאחר הריסת הבניין הישן על אותה משבצת קרקע. הוועדה שמעת את מצוקותיהם מנציגות דיירי שכונת נווה שרת.

 

נציגי הרשות נענו לבקשת יו"ר הוועדה ח"כ רחל עזריה (כולנו) לתרום להסרת המכשולים הכספיים שעומדים על דרכם של הדיירים הקשישים. עזריה ציינה שרוב הנפגעים המבוגרים חיים מקצבאות הביטוח הלאומי. התגובה החיובית אמורה בשלב זה להביא לביטול היטל ההשבחה המוטל עליהם, כאחד מתנאי כניסתם הראשונים לתהליך. ח"כ עזריה ראתה בנכונות זו של רשויות המס "הישג גדול שיזרז את ההתחדשות של מרכזי הערים".

 

לוועדה נמסר כי שיעור הדיירים הקשישים בפרויקטים המיועדים להריסה ובנייה מחדש כפול משיעורם באוכלוסייה. זאת בהיותם הדיירים הוותיקים ביותר בשכונות הישנות שהתנוונו במרוצת השנים. יו"ר אחד מוועדי הדיירים, עמי סופר, סיפר על הקושי של הקשישים להתמודד עם היזמים והקבלנים של אתרי פינוי-בינוי והתוצאות הטרגיות של הלחצים אותם הם מפעילים כדי להחיש את המעבר המהיר לפני הריסת ביתם.

 

"31 דיירים התגוררו בבניין שלנו בתחילת התהליך, ומתוכם נפטרו 14 מרוב לחץ וצער לפני שהיו זכאים לקבל את דירתם החדשה", סיפר סופר. הוא ציין כי החוק אמנם מאפשר להתחיל בתהליך הפינוי גם אם רק 80% מהדיירים חתמו על החוזים. אבל הקשישים המתקשים לעמוד בתנאים מהווים בפועל מעל 20%, והם חשופים לתביעות משפטיות של החברה המבצעת, כמי שמעכבים את ביצוע הפרויקט.

 

דוברים אחרים ציינו קשיים רבים נוספים, בעיקר כספיים, שמרתיעים את הדיירים הקשישים. למשל המסים הנדרשים מהם על עצם הוויתור על הדירה הישנה. בנוסף, הם טענו כי גם אלה שהעבירו כחוק את דירתם לבעלות היזם נחשבים כאילו מכרו אותה, ואם הם זכאי הבטחת הכנסה של הביטוח הלאומי הם עלולים לאבד את קצבתם. התנאי היחיד שניצב בפניהם כדי לקבל במזומן לפחות את שווי דירתם הישנה הוא מעברם לדיור מוגן.

 

בנוסף, הקשישים התרעמו שהקשיים שמערימות עליהם רשויות המסים גורמים להם סבל חברתי. מעבר מאולץ לדיון מוגן ורחוק ממקום מגוריהם קורע אותם מהקהילה, שמהווה את הגרעין החברתי העיקרי של חייהם. גרוע יותר מצבם של אלה שייאלצו להיקרע גם מקרובי משפחתם, שהמשיכו לגור בשכנותם.

 

נציגי רשות המסים הוזמנו לדיון בגלל תוכנו, והיו הראשונים להיענות לדרישת התושבים, בעקבות הצעתה של עזריה לקראת סוף הדיון לוותר על חלקם בהוצאות הכספיות המתחייבות ממעבר הקשישים לדירות החדשות. בדרך זו לפחות יימנע מהם הסבל החברתי אם יאלצו לחפש את התחליף לדירתם הישנה בדיון המוגן והרחוק.

 

ברוח זו גם סיכמה היו"ר עזריה את הדיון: "כשהמדינה נבנית מחדש, מספר תושביה עולה ותוחלת חייהם מתארכת, נדרש מאתנו גם לחדש ולעבות את מרכזי הערים הגדולות. אבל כדי שפרויקטי פינוי-בינוי יצאו לפועל, צריך לתת לדיירים את החליפה שמותאמת לצרכיהם ולבטל מראש את הסיבות שמרתיעות את הסרבנים. ביטול מס לאזרחים ותיקים הוא רק חלק מההקלות המגיעות להם בדרך לזירוז הליכי ההתחדשות העירונית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים