שתף קטע נבחר

פייק ניוז: כך טראמפ עבד על כולם

ההצהרה של טראמפ על העברת השגרירות לירושלים היא סוג של מבחן לפלסטינים. אם יגיבו באלימות, טראמפ יטען שישראל צודקת ואין פרטנר. לעומת זאת, אם הם יגיבו במתינות הבעיה תהיה של בנימין נתניהו

ההצהרה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל היא ללא ספק הצהרה בעלת חשיבות היסטורית. באזור שמקדש סמלים לא פלא שמנהיגי ישראל יצאו מגדרם לחבק את הנשיא טראמפ והפציצו את הטוויטר והפייסבוק בפוסטים אישיים נוטפי פאתוס. הגדילו לעשות השרה מירי רגב שאמרה ששמו של טראמפ יהיה חקוק לעד על אבני הכותל והשרה איילת שקד שהשוותה את טראמפ למלך כורש.

 

 

קשה שלא לחמוק מהתחושה שטראמפ עבד על כולם ושמדובר בסוג של פייק ניוז. ההחלטה שלו מגיעה בראש ובראשונה בגלל שיקולים פוליטיים פנימיים ולחצים מתוך המפלגה הרפובליקנית וחוגים אוונגליסטים. טראמפ לא רצה להיות מותקף שוב כמי שחותם על הוויבר - הצו שמאריך את אי העברת השגרירות האמריקנית כל חצי שנה, ולמעשה מטיל וטו על יישום חוק שהעביר הקונגרס וקבע את ירושלים כבירת ישראל. טראמפ כבר חתם על הצו הזה בחודש יוני האחרון וחשש מכך שכל חצי שנה מעתה יריביו במפלגה הרפובליקנית ישתו את דמו בקשית ויתקפו אותו ששוב הוא מפר את הבטחת הבחירות שלו בנוגע להעברת השגרירות לירושלים.

 

טראמפ חשב על פתרון יצירתי: איך מצד אחד הוא גם חותם על הצו, גם מקבל תשואות ממשלת ישראל, וגם לא מפוצץ את תהליך השלום. הפתרון הממזרי היה פשוט: מכירים אך לא מעבירים.


טראמפ. החלטה שהתקבלה גם משיקולים אמריקניים פנימיים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
טראמפ. החלטה שהתקבלה גם משיקולים אמריקניים פנימיים(צילום: MCT)

בנימין נתניהו הצהרה תגובה על החלטת דונלד טראמפ להעביר את דגרירות ארה
נתניהו. מבין שישראל עלולה לשלם מחיר(צילום: לע"מ)

אבו מאזן. הרבה תלוי בתגובה הפלסטינית להצהרה ()
אבו מאזן. הרבה תלוי בתגובה הפלסטינית להצהרה
פקיד בכיר בבית הלבן אמר בתדרוך לכתבים, יממה לפני ההצהרה של טראמפ, שייקחו שלוש עד ארבע שנים עד להקמת השגרירות האמריקנית החדשה בירושלים. במלים אחרות: הנשיא טראמפ יצטרך לחתום על אותו וויבר - עוד שמונה פעמים, אך בזכות ההצהרה הוא לא יחטוף שוב גינויים, הוא פשוט קנה זמן.

 

זאת ועוד: לא מן הנמנע שבתום התקופה האמורה טראמפ כבר לא יישב בבית הלבן וההבטחה שלו שהשגרירות תעבור לירושלים גם לא תתממש. כשם שטראמפ הפך את המורשת של ברק אובמה - כך גם הנשיא הבא יוכל להתנער מהמורשת של טראמפ.

 

למה מדובר בפייק ניוז? מכיוון שאילו הנשיא טראמפ היה רוצה, הוא יכול היה בהינף יד להודיע שהשגרירות האמריקנית עוברת כבר מחר למשכן זמני בירושלים ושלשכת השגריר דיוויד פרידמן תמוקם בינתיים בלשכתו של הקונסול הכללי של ארה"ב במערב ירושלים, במבנה המרשים ברחוב אגרון. שום דבר לא מנע מטראמפ לעשות צעד כזה, שהיה ממחיש יותר מאלף מילים את רצינות כוונותיו.

 

דגל ארצות הברית וישראל על חומת העיר העתיקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דגל ארצות הברית וישראל על חומת העיר העתיקה(צילום: AFP)

ברכה לטראמפ מירושלים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ברכה לטראמפ מירושלים(צילום: EPA)

יותר מכך: עד לרגע זה במשרד החוץ הישראלי לא יודעים בכלל היכן האמריקנים מתכננים להקים את השגרירות העתידית שלהם. לאמריקנים יש כמה אופציות וגם כאן הם יכלו למשל להודיע - כהצהרת רצינות - לתקוע שלט גדול שבו ייכתב: כאן תוקם שגרירות ארה"ב. אבל גם זה לא קרה וכך טראמפ הסתפק באמירה האמורפית שהוא הינחה את מחלקת המדינה להקים צוות שיתחיל מיידית את התהליך של שכירת ארכיטקטים ומתכננים להקמת השגרירות. אגב, צוות המעבר מטעם המפלגה הרפובליקנית כבר בחן אתרים בירושלים ויכול היה להגיש תוכנית סדורה היכן תוקם השגרירות. אילו טראמפ היה רוצה, הוא היה יכול כבר להראות אפילו תוכניות.

 

טראמפ סיפק בהצהרה שלו פיצוי משמעותי לפלסטינים בדמות האיזכור של פתרון שתי המדינות – דבר שנמנע מלומר עד היום. זכורה מסיבת העיתונאים המשותפת הראשונה של טראמפ ונתניהו שבה אמר שאם הצדדים ירצו שתי מדינות, מדינה אחת - אין לו בעיה עם זה. כאן טראמפ אומר לראשונה שארה"ב תתמוך בפתרון שתי המדינות אך מיהר לסייג: "אם זה יוסכם על ידי שני הצדדים".

 

שריפת תמונתו של טראמפ בבית לחם, אחרי ההצהרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שריפת תמונתו של טראמפ בבית לחם, אחרי ההצהרה(צילום: AFP)

מפגינים ליד שגרירות ארצות הברית באנקרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים ליד שגרירות ארצות הברית באנקרה(צילום: AFP)

הפלסטינים קיבלו פיצוי נוסף באמירה של טראמפ בכך שההצהרה שלו לא נוגעת להסדר הקבע ולגבולות הריבונות של ירושלים בהסדר הקבע. זאת החלטה שנוגעת לצדדים המעורבים, אמר טראמפ. מאידך, הפלסטינים חטפו גם עוד מכה: טראמפ התעלם לחלוטין ולא הזכיר את השאיפה שלהם להפוך את מזרח ירושלים לבירת המדינה הפלסטינית העתידית. טראמפ גם נמנע מלומר שירושלים תישאר בירתה המאוחדת של ישראל, כך שהשאיר פתח מסויים לחלוקתה בעתיד.

 

נשאלת השאלה מה ההגיון בהצהרה של טראמפ אם היא תבעיר את האזור ותגרום לפלסטינים לא לראות עוד בארה"ב כמתווך הוגן ולהתנער מיוזמת השלום שלהם. ייתכן וטראמפ הגיע למסקנה שאבו מאזן הוא סרבן ובמצב כזה אין ברירה אלא להראות לו שאם ימשיך בסרבנותו - הוא ימשיך לשלם מחירים, כמו בהצהרה הזו להכיר בירושלים כבירת ישראל.

 

אפשרות שנייה היא שטראמפ מכין הפתעה: הוא נותן לישראל מחווה גדולה כהכנה לקראת העסקה האולטימטיבית שהוא מכין, שתצריך מישראל ויתורים כואבים. אחרי ההצהרה הזו וההבטחה של מירי רגב ששמו של טראמפ ייחקק על אבני הכותל, אם בעתיד הלא רחוק טראמפ יגיש תוכנית מדינית שתכניס את ישראל לסד של ויתורים, אז מי בימין הישראלי יעז לטעון שטראמפ הוא נשיא אנטי ישראלי?

 

נתניהו היה כנראה הראשון שזיהה את הגאוניות במהלך של טראמפ, כאשר בשיחות שלו עם גורמים בממשלה אמר שכאשר טראמפ יניח את עסקת השלום שלו הוא לא יוכל לסרב לה. לכן נתניהו ושותפיו לקואליציה מחבקים בחום את ההצהרה של טראמפ, גם אם כמה מהם מודים בשיחות סגורות שמדובר בישראבלוף, מתוך מחשבה או תקווה שהפלסטינים יראו בהצהרה הזו תרוץ לשבור את הכלים ואז ישראל לא תואשם בסרבנות.

 

גם הנשיא טראמפ נערך לאפשרות הזו ובנאום שלו קרא לרגיעה ולהתגברות על המחלוקות בדיבורים ולא באלימות. במלים אחרות: ההצהרה של טראמפ היא גם סוג של מבחן לפלסטינים. אם יגיבו כצפוי באלימות - טראמפ עשוי להגיד לעצמו שהישראלים צדקו ואין כנראה עם מי לדבר. אם יבלעו את ההשפלה, יגלו בגרות ויקבלו את תוכנית השלום של טראמפ - ביבי בבעיה.


פורסם לראשונה 06/12/2017 22:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים