שתף קטע נבחר

קבלן פגע בטבע והרס טרסות עתיקות בהרי י-ם

קבלן מטעם מושב אבן ספיר יצר אתר פיראטי לשפיכת עודפי עפר ובכך גרם להרס ללא היכר של הנוף הפסטורלי במקום. בחברה להגנת הטבע אמרו: "העבודות במקום נעשו בברוטליות". במועצה האזורית מטה יהודה אמרו בתגובה: "נצמצם הפגיעה בערכי טבע"

במהלך עבודות פיתוח לבניית שכונת הרחבה במושב אבן ספיר שבהרי ירושלים, נגרמה פגיעה קשה ביותר בטבע ובערכי המורשת של המקום. בין היתר נפגעו באופן קשה טרסות עתיקות.

 

הכל ירוק. לפני (צילום: רון חביליו) (צילום: רון חביליו)
הכל ירוק. לפני(צילום: רון חביליו)

כבר לא ירוק. אחרי (צילום: רון חביליו) (צילום: רון חביליו)
כבר לא ירוק. אחרי(צילום: רון חביליו)

 

אברהם שקד, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע בירושלים והרי יהודה, אמר כי קבלן מטעם המושב יצר אתר פיראטי לשפיכת עודפי עפר ובכך גרם להרס ללא היכר של הנוף הפסטורלי במקום. בין היתר הוא פגע בטרסות עתיקות. שקד הוסיף כי הקבלן ערם כמויות גדולות של עפר באזור רגיש במיוחד, בדרום מזרח המושב, הנמצא בקרבה רבה למעיין ולשביל המטיילים בנחל, זאת תוך הרס וכיסוי בעפר של טרסות עתיקות. עצי חורש ובוסתן רבים ושפע פרחי בר, שהתקיימו בהן, נרמסו וכוסו. כל זאת, תוך חריגה מתוכנית הפיתוח ובניגוד היתר לבנייה.

 

בחברה להגנת הטבע פנו לוועדה המקומית מטה יהודה לעצור את העבודות ולכפות פינוי ושיקום כתנאי לחידושן, בנוסף להעמדה לדין של הקבלן על חריגה מהתוכנית ומההיתר. שקד הסביר כי "כל העבודות במקום מתבצעות בשטח רגיש. מדובר בשטחים פתוחים, חקלאיים. חלק מהטרסות באזור הן עתיקות. יש באזור מקומות בעלי ערך נופי, אקולוגי ותרבותי אדיר. במקום יש את מנזר יוחנן במדבר, מוקד חשוב לטיולים, ואת עין חנדק, אחד המעיינות המפורסמים ביותר בהרי יהודה".

מפת האזור ()
מפת האזור

אזור המיועד לטיולים (צילום: רון חביליו) (צילום: רון חביליו)
אזור המיועד לטיולים(צילום: רון חביליו)

הפגיעה בטבע (צילום: רון חביליו) (צילום: רון חביליו)
הפגיעה בטבע(צילום: רון חביליו)

 

שקד הוסיף כי בסביבה כזו חייבים לעבוד בזהירות. "האחריות לעבודה הרגישה הזו צריכה להיות על הקבלן המבצע והמפקח עליו, בין אם זה יזם התוכנית ובין אם זו הרשות המקומית", הוא אמר. "העבודות במקום נעשו בברוטליות, והן חרגו מגבולות התוכנית וערמו עפר על שטחים שלא אמורים לבנות בהם, ממש מעל למעיין עין חנדק. כל זה נעשה מבלי שמישהו טרח לעצור אותם. מטיילים במקום הזעיקו אותנו".

פעם, הכל פרח (צילום: רון חביליו) (צילום: רון חביליו)
פעם, הכל פרח(צילום: רון חביליו)

 

מהמועצה האזורית מטה יהודה נמסר: "בעקבות תלונות שהתקבלו במוקד המועצה ומגורמים סביבתיים, נערכה בדיקה בשטח בהובלת מנהלת הפיקוח של המועצה, לצד פקחי רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות. בעקבות הבדיקה הופסקו העבודות בשטח, זאת עד להסרת המפגע והחזרת המצב לקדמותו. רק לאחר אישור הגורמים הירוקים שהעבודות בוצעו לשביעות רצונם, ורק לאחר שהקבלן ידאג לקבלת היתר מרשות הטבע והגנים לפגיעה בערכי טבע מוגנים ויגדר את שטח התוכנית המאושר, העבודות יחודשו. אם יימצא הצורך לפעול גם בצעדים אכיפתיים, המועצה ושותפיה לא יהססו לעשות כן".

 

עוד נמסר ממטה יהודה כי "המועצה מכשירה בימים אלו שטחים לקליטת תושבים נוספים, אך עושה ותמשיך לעשות ככל שביכולתה על מנת שהפיתוח יעשה בחכמה, תוך צמצום הפגיעה בערכי טבע, מורשת ונוף, ותחת פיקוח משותף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רון חביליו
הפגיעה בטרסות העתיקות
צילום: רון חביליו
מומלצים