שתף קטע נבחר

עורכים בוויקיפדיה צנזרו את ריבלין בשל תמיכתו בצמחונות

בימים האחרונים ניטש קרב בין עורכים בוויקיפידה בנוגע למכתב ששלח נשיא המדינה לנשיא האיגוד היהודי הבינלאומי לצמחונות. אחד העורכים כתב: "זה לא מתאים לאג'נדה של משתמשים מסוימים והם מעקמים את העולם האמיתי ומטילים צנזורה על הנשיא כדי שהקוראים לא יידעו"

חופש הביטוי? עורכים בוויקיפדיה צנזרו את פועלו של הנשיא ראובן ריבלין למען קידום הצמחונות והטבעונות בשל העדפתם האישית לאכילת בשר.

 

 

בימים האחרונים מתחוללת מלחמת גרסאות בין כותבי ערכים בולטים של האנציקלופדיה החופשית בנוגע לעדכון הערך של אסא קיסר - נשיא האיגוד היהודי הבינלאומי לצמחונות - לאחר שמכתב תמיכה ששלח לו הנשיא ריבלין נמחק והוחזר שוב ושוב לסירוגין מהערך על אודותיו. נכון לאתמול, יום ראשון, שוב הוחזר המכתב לערך, זו הפעם השלישית.

 

המכתב של הנשיא ריבלין לאסא קיסר
המכתב של הנשיא ריבלין לאסא קיסר

 

מתוקף היותו הנשיא הצמחוני הראשון ריבלין לא מסתיר את תמיכתו בפעילויות המעודדות צמחונות וטבעונות ואת חיבתו אליהן, וכך היה גם עם קיסר, ששלח לבית הנשיא עותק מספרו "ולפני עור", חיבור תורני העוסק באיסור ההלכתי של צער בעלי חיים לפי היהדות. לפני כחודש שלח ריבלין לקיסר בתגובה מכתב חם שבו כתב: "אני חש חובה משמחת להודות לך על הקונטרס 'ולפני עור', פרי עטך, בזכותו הזדמן לי להכיר את פועלך כנושא דגל הטבעונות וזכויות בעלי החיים ביהדות הדתית והחרדית. בהחלט, מדובר בעשייה אמיצה ופורצת דרך, לא פחות ממהפכה של ממש".

 

במכתבו הסביר הנשיא ריבלין את הסיבה להיותו צמחוני: "את חיי מלווה חוויה קשה ומכוננת שהתרחשה כאשר הלכתי לבקר את כלבי האהוב סטפן, שהושם בהסגר בקרבת בית מטבחיים ירושלמי. ערב-ערב הייתי רואה בבירור את המראות והקולות, את הפחד בעיניהם של היצורים חסרי האונים והאילמים האלו. מאז ומעולם אהבתי בעלי חיים, אך מאותו יום בדיוק אני צמחוני. הנחלת הידע כי הטבעונות איננה רק צו מוסרי, אלא גם יהודי, היא ללא עוררין צעד משמעותי בכיוון לשינוי המיוחל".

הוספות ומחיקות. חלק מההתכתבות בין העורכים בוויקיפדיה (צילום: מתוך ויקיפדיה) (צילום: מתוך ויקיפדיה)
הוספות ומחיקות. חלק מההתכתבות בין העורכים בוויקיפדיה(צילום: מתוך ויקיפדיה)

  

הוספה ומחיקה

לפי המדיניות של מנהלי ויקיפדיה, כל שינוי עריכה מתועד ונשמר, ולכן כל מי שמעוניין יכול לעקוב אחרי הקרבות הסוערים שמתחוללים סביב הערך של קיסר בכלל וסביב אזכור מכתבו של ריבלין בפרט, כנראה מתוך הבנה כי "חיזוק נשיאותי" לצמחונות ולטבעונות הוא קלף מנצח. אחד המשתמשים שניסו להגן על השארת המכתב, בפסקה שכותרתה "ויקיפדיה תבדקי את עצמך", כתב: "משתמשים מעלימים את דברי ראובן ריבלין כי הם 'מוטים'. כן, ריבלין אוהב בעלי חיים, כן הוא צמחוני, הוא מביע משאלה, 'שיצטרפו עוד ועוד נפשות אל המסע הצודק שלך'. זה לא מתאים לאג'נדה של משתמשים מסוימים והם מעקמים את העולם האמיתי ומטילים צנזורה על הנשיא כדי שהקוראים לא יידעו". משתמש אחר שענה לאחד ממתנגדי הערך כתב: "מותר לצטט תגובה נלהבת על ספר כשהיא מגיעה מאושיה כמו הנשיא. זה מקובל בויקי עברית ובכל ויקיפדיה".

 

יש לציין כי ויכוחים בין עורכים בוויקיפדיה (שמוכרעים בדרך כלל בהצבעה פנימית ביניהם) ניתן למצוא כמעט בכל ערך - תרבותי, פוליטי ואף מדעי. אבל מה קורה כאשר השקפת עולם אישית מתערבבת עם שיקולי עריכה אובייקטיביים מקצועיים? נודע כי אחד מהעורכים הבכירים שמנסים להצניע את הערך של קיסר ואת מכתבו של הנשיא ריבלין מתגאה בהיותו "חובב בשר מושבע" ואף מונצח בתמונה ממסיבה שנערכה לרגל חגיגות ה-11 שנה לוויקיפדיה העברית בפארק הירקון, כשהוא אומר: "המנגל הטוב ביותר שאכלנו אי פעם".

 

על רקע הפולמוס סביבו אמר אסא קיסר: "אם ויקיפדיה הישראלית רוצה לשמור על המותג שלה כמקור מידע אמין ומקצועי, הייתי מצפה שהעדפות אישיות יישארו אישיות. כל מה שאני מנסה לעשות נובע ממקום של חמלה ואהבה לבעלי החיים מתוך הקפדה על הצו המוסרי היהודי, לכן כמובן שהתרגשתי מאוד לקבל את מכתבו של כבוד נשיא המדינה ואני מקווה שהוא יישאר באופן קבוע בערך המדובר, כשם שהוא נשאר בערך באנגלית".

 

דובר ויקימדיה (עמותה התומכת בין היתר בקהילת מתנדבי ויקיפדיה), איציק אדרי, מסר בתגובה: "התוכן בוויקיפדיה נקבע על ידי העורכים המתנדבים בפרויקט. בוויקיפדיה פועלים אלפי עורכים, בעלי דעות ועמדות שונות המאזנים אחד את השני ויוצרים יחד, בהסכמה משותפת על התוכן, מאגר ידע מאוזן ואמין. כפי שבערך זה השתתפו תומכים בצמחונות, כך גם השתתפו מתנגדים לה. החלטה על התוכן בערך ועל דרך ניסוחו יתקבלו בסופו של יום בדיון משותף, כפי שנעשה בפרויקט מיום הקמתו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק ניימן, לע"מ
הנשיא ריבלין
צילום: מארק ניימן, לע"מ
מומלצים