שתף קטע נבחר

פוטין קפץ לסוריה כדי לאיים על אסד

רוסיה מחפשת הסדר, הנשיא הסורי מתעקש שכל המדינה שלו - אבל גם האיראנים ייאלצו להתחשב באיום של פוטין כדי שלא להישאר לבד. ומה האינטרסים שלו במצרים?

ביקור הפתע של ולדימיר פוטין במזרח התיכון היום (ב') לא נועד לחגוג ניצחון או הישג פוליטי, וגם לא לתקוע אצבע בעין לאמריקנים, כדרכו של נשיא רוסיה; הביקור נדרש לפוטין בעיקר כי מאמציו להגיע להסדרה פוליטית שתביא לרגיעה בסוריה ושתקבע את ההישגים הרוסיים במדינה, נתקלים בקשיים בלתי צפויים.

 

 

לפוטין התברר כי למרות שאסד חייב לרוסיה את הישרדותו ואת הישרדות משטרו בשלטון, בשאר אסד אינו רואה את "היום שאחרי" מלחמת האזרחים עין בעין עם רוסיה. לא רק אסד, גם האיראנים וגם טורקיה רואים הסדרה פוליטית בסוריה אחרת לגמרי מההסדרה שפוטין היה רוצה בה. רוסיה ופוטין מעוניינים להגיע לרגיעה ולהפסקת הלחימה בכל איזור בסוריה בנפרד ובתנאים נפרדים. לעומת זאת, אסד אינו מוכן להתפשר, הוא דורש שכל סוריה תהיה בשליטתו הבלעדית ללא שום שותפות בשלטון מצד האופוזיציה והמורדים הסורים וגם לא הכורדים.

 

לא מסכימים על התוכניות שלאחר המלחמה. אסד ופוטין בפגישתם בבסיס חמימים (צילום: AP, Presidential TV) (צילום: AP, Presidential TV)
לא מסכימים על התוכניות שלאחר המלחמה. אסד ופוטין בפגישתם בבסיס חמימים(צילום: AP, Presidential TV)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בדיון עם מפקדי הצבא (צילום: AP) (צילום: AP)
בדיון עם מפקדי הצבא(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הרוסים מעוניינים להגיע בהתחלה, בשלב המעבר, לרגיעה או שביתת נשק בכל אזור בנפרד על פי תנאיו, וכי למורדים ולאופוזיציה הסורית - כמו גם לכורדים - יהיה חלק בממשל האזרחי בכל אזור, וגם בממשלת המעבר שתכהן תחת אסד לפחות עד לבחירות שייערכו בעוד שנה ומשהו. הרוסים גם רואים מצב שבו משפחת אסד והעלווים אינם בהכרח השליטים היחידים של סוריה. אסד והאיראנים לא מוכנים אפילו לשמוע על הסדרה כזאת. מבחינתם סוריה כולה בשליטת אסד ומשפחתו בשלטון עד שהוא יחליט אחרת.

 

ויש גם את הטורקים, שאינם מוכנים לשמוע אפילו על מחוז כורדי אוטונומי בצפון סוריה בצמוד לגבול. הרוסים דווקא מחבבים את הכורדים ותומכים בהם, בתנאי שיתנתקו מהתמיכה האמריקנית, אבל נשיא טורקיה ארדואן מסרב בתוקף וגם לא מוכן שכוחותיו ייצאו מסוריה באופן שיאפשר לכורדים לאחד את השטחים שבשליטתם לכדי מחוז אוטונומי (בדומה למחוז שקיים כבר עשרות שנים בצפון עיראק). 

 

 (מתוך אתר RT) (מתוך אתר RT)
(מתוך אתר RT)

לפוטין ולרוסים יש עוד חילוקי דעות עם האיראנים - הם למשל לא מוכנים שהאירנים יקבלו חלק מנמל משלהם, כמו שיש לרוסים בטרטוס. הרוסים גם לא כל כך רוצים לחלוק עם האירנים בשיקום ובבניה מחדש של סוריה ותעשיית הנפט שלה. הם רוצים את רוב הנתח לעצמם.

 

הכוחות שפוטין באמת יוציא

עקב כל חילוקי הדעות האלה, וגם אחרים, נכשלה פסגה שכינס פוטין בעיר הנופש סוצ'י שברוסיה בחודש שעבר. הוא נפגש עם אסד, עם נשיא איראן רוחאני ועם ארדואן ושוחח טלפונית עם נתניהו ועם הגנרל סיסי במצרים, אבל ללא הועיל. פסגת סוצ'י נגמרה בחילוקי דעות ולכן גם תקועות השיחות המדיניות שהרוסים מקיימים באסטנה בירת קזחסטן ובז'נבה בחסות האו"ם.

 

רוחאני ופוטין בפסגה בסוצ'י (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוחאני ופוטין בפסגה בסוצ'י(צילום: AFP)

פוטין רוצה להזיז את הדברים בכיוון הרצוי לו ולכן הוא עורך היום את הביקור בסוריה, ובביקור הזה הוא מודיע שהורה לכוחותיו להתכונן לצאת מסוריה. לא צריך להיסחף - הרוסים מתכוונים להמשיך ולהחזיק בשדה התעופה שליד לטקיה, חמיימים, ובנמל טרטוס שבו יש להם זיכיון לחלק ניכר מרציפי הנמל שלצידם עוגנות אניות מלחמה וסוחר רוסיות. אבל הוא מתכוון להוציא את שאר הכוחות, כולל חלק גדול מסוללות הטילים נגד מטוסים, מתקני המכ"מ וכוחות הקרקע שלו, וכן היועצים הצבאיים שנמצאים עם הכוחות הסוריים בכל סוריה.

 

האמירה הזאת שלכאורה נועדה להצביע על כוונה רוסית לצאת מסוריה, בעצם היא איום ישיר הנשלח כחץ לכיוונו של אסד, לאמור: אם לא תקבל את המתווה שלנו להסדרה פוליטית בארצך, תצטרך להסתדר בעצמך עם המורדים וגם עם הג'יהאד העולמי. אנחנו לא נהיה שם לעזור לך, אומר לו למעשה פוטין, כי נצמצם מאוד גם את מספר מטוסי הקרב שלנו ומסוקי התקיפה שמתערבים בכל מקרה שכוחותיך נתקלים בקשיים. זה איום רציני על אסד, וגם האיראנים, שיודעים שרק פוטין מנע מהם תבוסה נחרצת במלחמת האזרחים הסורית, ייאלצו להתחשב בו.

 

טראמפ רע, אני מבין ללבכם

מסוריה נסע פוטין למצרים - ככל הנראה כדי לגייס את תמיכתו של הנשיא סיסי במתווה ההסדרה בסוריה שרוסיה רוצה בו, אבל גם להעמיק את קשריו עם מצרים באופן שיבסס את מעמדה של רוסיה כמעצמה הדומיננטית במזרח התיכון, במקום ארה"ב. ללא ספק פוטין מנצל בהקשר הזה את הכרזת טראמפ על ירושלים כבירת ישראל כמנוף להעמקת קשריו עם העולם הערבי ועם האיראנים. טראמפ הוא הבחור הרע ופוטין הוא זה שמבין ללבם של המוסלמים ותומך בעניינם.

 

פוטין בוודאי יצניע את העובדה שרוסיה לפני כמה חודשים הודיעה במפורש שהיא רואה במערב ירושלים את בירת ישראל. אבל אסור לתת לזוטות כאלו להפריע לפוטין להעמיק את קשריו עם הערבים, כשהמטרה הסופית היא לגרום להם לרכוש נשק וציוד מהתעשיות הביטחוניות הרוסיות. רוסיה כבר מצליחה למכור במזרח התיכון נשק וציוד צבאי במיליארדים רבים, וזהו אינטרס כלכלי מובהק שפוטין מקדם אותו בגיחת הפתע שלו למזרח התיכון.

 

מבחינת ישראל, אלו לא בהכרח חדשות רעות. המתווה הרוסי להסדרה בסוריה עדיף מנקודת ראות אסטרטגית ישראלית על המתווה שרואים הנשיא אסד והאירנים בחזונם. אולם עדיין קשה לשפוט את המהלך כיוון שהוא נמצא בתחילתו והמלחמה בסוריה עדיין לא הולכת לשום מקום. כנראה היא תימשך עוד חודשים רבים, אולי אפילו מעבר לשנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, Presidential TV
פוטין ואסד, היום בסוריה
צילום: AP, Presidential TV
מומלצים