שתף קטע נבחר

לאן הבת שלכם תתגייס? תלוי כמה תשלמו

מתברר שדי קל "לקנות" תפקיד ביחידה יוקרתית בצה"ל, כיוון שכסף יכול להשפיע על השיבוץ הסופי. תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות": הורים שידיהם משגת רושמים את ילדיהם לקורסים של מכונים פרטיים, שלעתים בשיתוף יחידות צה"ל מבטיחים את עתידם בצבא. דובר צה"ל: הפרויקטים שהוזכרו לא מבטיחים תפקיד

 

 

מה משפיע על שיבוץ המועמדים לגיוס ביחידות השונות בצבא? אם עד כה מיתוס "צבא העם" תפס חלק מרכזי בהוויה הישראלית, מתברר כעת כי כסף קונה גם את זה. מי שיכול להרשות לעצמו לשלם למכונים פרטיים - שיחד עם יחידות צה"ל השונות מכשירים את המועמדים לתפקידים ספציפיים - מרוויח. 

 

הקונספט פשוט: קורסים פרטיים שמפעילות מכללות ברחבי הארץ מתהדרים בגלוי בשיתוף פעולה עם חילות מבוקשים דוגמת חיל האוויר וחיל התקשוב, וגובים אלפי שקלים מההורים בתמורה להכנה למבחני המיון בתפקידים יוקרתיים. לבנים, שסוגיית הפרופיל הקרבי משפיעה מאוד על היכולת לשלוט במיונם, מבטיחים "רק" שיפור משמעותי בסיכויי השיבוץ ליחידות אלה. הפנייה לבנות כבר מפורשת הרבה יותר וכוללת תמיד הבטחה ישירה: הרשמה לקורס מבטיחה שיבוץ בחיל הרלוונטי, עם סיכויי קליטה משמעותיים ביחידות מבוקשות.

קורס שמבטיח שיבוץ בצה"ל ()
קורס שמבטיח שיבוץ בצה"ל

"יהיו לה תפקידים טובים"

כמה קל "לקנות" תפקיד ביחידה יוקרתית בצה"ל והאם כסף יכול להשפיע על השיבוץ הסופי?

 

"חיל האוויר בשיתוף מיקרוסופט ישראל מזמינים אתכן להגיש מועמדות לקורס ייחודי שהותאם למאפייני השירות בחיל האוויר", נכתב באתר של מכון הקורסים הטכנולוגיים "טופ־אדיו", המפעיל את פרויקט "צמרות". כך מבטיחים כי הקורס "מהווה קרש קפיצה לשירות צבאי מאתגר ומשמעותי במערך הטכנולוגי המתקדם של צה"ל". העלות: 2,800 שקל.

 

בשיחה עם "טופ־אדיו" הבהרנו כי ברצוננו להבטיח לאחותנו הקטנה שיבוץ בחיל האוויר. הנציגה הסבירה: "לא צריך ידע קודם ובסופו של דבר מובטח להן מקום בחיל האוויר, בתחום האלקטרוניקה, יהיו לה תפקידים ממש טובים. אני גם הייתי בקורס הזה והתגייסתי לחיל האוויר".

"אם היא לא הולכת לקורס, היא תוכל להגיע לחיל האוויר?"

"למקצועות הללו צריך להגיע עם ידע מוקדם או להיות בוגר מקצוע, או מישהו שעשה מסלול מיוחד. אין אפשרות אחרת".  

"ואת אומרת שאם אנחנו משלמים 2,800 שקלים היא בטוח תהיה בחיל האוויר? כי זו המטרה".

"כן, בטח", היא השיבה.

 

ש', שבתה השתתפה בקורס לפני כשנתיים, סיפרה: "הפרויקט שווק בבית הספר של הבת שלי, וממש מכרו את זה לתלמידות. "נמסר שיש קריטריונים לקבלה לקורס, אבל מהר מאוד התברר שהקריטריון היחידי הוא אם אנחנו מוכנים לשלם". ההבטחה הייתה חד-משמעית: אם תשלמי את הסכום, בתך תשובץ בחיל האוויר.

 

חיל האוויר. יוקרה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
חיל האוויר. יוקרה(צילום: ירון ברנר)

בתה הייתה מיועדת לשירות ביחידות אחרות, אך הצטרפותה לקורס גרמה לכך שהועברה אוטומטית למיון של חיל האוויר. "אנחנו יכולנו לשלם, אבל ברור לי שיש הורים שלא יכולים לשלוח את הבנות שלהם לקורס הזה", אומרת ש'.

 

מי שכמעט לא הצטרפה לפרויקט היא ד', בת לאם חד-הורית ממרכז הארץ. "לא היה פשוט לאימא שלי לשלם את הסכום הזה, אבל התעקשתי, ובסוף היא הסכימה לרשום אותי לקורס. לא חשבתי שאצליח להתקבל, למדתי שלוש יחידות מתמטיקה, אבל הצלחתי".

 

לדבריה, הליך המיון שלה הוביל אותה בסופו של דבר לחיל התותחנים. "לא ידעתי מה לעשות, כי רציתי ללכת לחיל האוויר, זה מה שהבטיחו לי". התערבות מצד מנהלי הקורס שינתה את השיבוץ. "חמישה ימים לפני הגיוס, אחרי שהפעילו לחצים גדולים מאוד מצד התוכנית, ואחרי שכבר השלמתי עם זה שאני הולכת לתותחנים, הודיעו לי שהוציאו אותי משם ושאני הולכת לחיל האוויר".

 

סוכנת המכירות: המורה

גם לחיל הקשר והתקשוב מוניטין מעולה בכל הקשור לשירות הצבאי, לא מעט משום יחידות הסייבר שלו ויחידות יוקרתיות נוספות כמו ממר"ם. בית הספר למקצועות המחשב (בסמ"ח) של ממר"ם מקיים במכון הקורסים הפרטי "טופ־אדיו" את פרויקט "הדרים".

(אילוסטרציה) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(אילוסטרציה)(צילום: ירון ברנר)
  

בשיחה עם נציג מטעמם נמסר כי אנשי "טופ-אדיו" מאתרים בנות שיעברו הכשרה במהלך י"ב בתחומי הסייבר, ומתחייבים שישרתו "באשכול מקצועות המחשוב של חיל התקשוב". לדבריהם, "חיל התקשוב הוא גורם משמעותי פה בפרויקט. הוא מקבל את רשימת התלמידות לפני שהן מתחילות את הקורס".

 

לשאלה אם זהו קורס צבאי, השיבו: "לא, זה קורס אזרחי של מיקרוסופט. מחברים את ההכשרה שהבנות מקבלות לשירות צבאי. אנחנו מכינים את התלמידות למבחני המיון וכמובן מתחייבים שהן יקבלו זימון למבחני המיון, אבל גם אם הבת שלך לא תעבור את המבחן, בתור בוגרת 'הדרים' היא בטוח תקבל תפקיד בחיל. בקרוב נעשה כנסי חשיפה בבתי הספר".

 

"כנס חשיפה" הוא אירוע שבו משווק הפרויקט לתלמידות בבתי הספר. על תקן המשווקות של הפרויקט, שהוא כאמור פרטי ועולה לא מעט כסף: המורות. "המורה שלנו סיפרה לנו על 'הדרים' והציעה את זה לכל התלמידים", סיפרה נ', בוגרת הפרויקט. "כשנרשמנו נמסר לנו שהם מבטיחים תפקיד טוב בחיל התקשוב. חשבתי שכל הרעיון של הקורס זה פשוט להכין למיון, אבל זה גרם בסופו של דבר לשיבוץ אוטומטי בחיל התקשוב ומנע ממני להתמיין למקומות אחרים בצבא".

 

5,000 שקלים לסיוע בשיבוץ

מכללת NET4U מציעה קורסים בתחום ההיי-טק. אחד מהם הוא קורס CCNA (ניהול רשתות), שמיועד גם למלש"בים "שאינם בעלי רקע בתחום ומעוניינים להתקבל לאחת מהיחידות הטכנולוגיות הנחשבות של צה"ל".

 

נציג המכללה הסביר כי לאחר שהמועמדת מעדכנת את יחידת הליכי המיון והשיבוץ בצה"ל כי היא לומדת בקורס, "יחידות כמו ממר"ם, לוט"ם, חיל האוויר, 8200, ועוד כמה יחידות במודיעין פתוחות בפניה. זה נותן לה יתרון על מועמדות אחרות.

 

"אני אוכל לעזור ביחידה ספציפית שנקראת 'חושן' (היחידה שאחראית על שירותי טלפון, וידיאו ותקשורת נתונים)".

"אם היא נרשמת, אפשר לקדם אותה שם?"

"כן", הוא משיב. מחיר הקורס הוא 5,000 שקלים ובסופו יהיה עליה לעבור מבחן נוסף ולשלם עבורו 290 דולרים. תמורת הסכום הזה הורים שיכולים להרשות זאת לעצמם מבטיחים יתרון משמעותי בהליך המיון ואולי גם הפעלת קשרים אישיים.

 

דובר צה"ל: ניתן להתמיין ללא רקע ייחודי

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "הפרויקטים המוזכרים בכתבה לא מבטיחים קבלה לתפקידים בצה"ל. כלל המלש"בים שלוקחים חלק בפרוייקטים מסוג זה עוברים הליך מיון ואלה שעוברים אותו מתקבלים לתפקידים הטכנולוגיים השונים.

 

"החינוך הטכנולוגי במדינת ישראל מהווה בסיס איתן לשילוב חיילים במערך הטכנולגי, הצרכים והידע הנדרש הולכים וגדלים לאורך השנים ולכן צה״ל שואף למצות את היכולות שהמלש״ב רכש טרם הגיוס.

 

"לצד מיצוי בוגרי המגמות הטכנולוגיות, מסלולי שוחרות, טכנאים והנדסאים, הוקמו פרוייקטים שונים, ביניהם חוגי העשרה המקנים למלש"בים בסיס וניסיון לקראת השירות הצבאי ונותנים הזדמנות למשתתפי חוגים אלו להגיע ליעדי שיבוץ בהתאם לנלמד.

 

"יחד עם זאת, נדגיש כי מדובר ביעדי שיבוץ אליהם ניתן להתמיין ללא רקע ייחודי, חוגים אלו מוסיפים נדבך מקצועי בלבד".

 

ממכללת NET4U נמסר: "צר לנו כי בחרתם לסלף את הנאמר ולהוציא דברים מהקשרם. לגופו של עניין, קורס CCNA, אשר נערך אצלנו במכללה, מיועד לכלל האוכלוסייה ללא יוצא מן הכלל ואינו מיועד למלש"בים בלבד.

 

"קורס CCNA בהחלט יכול לשפר את סיכויי המועמד להתקבל ליחידות טכנולוגיות, אך משיפור הסיכויים ועד להבטחה מפורשת לקבלת תפקיד זה או אחר המרחק רב כרחוק מזרח ממערב. ובעניין זה יובהר ויודגש כי בשום שלב במהלך השיחה לא הובטח דבר ולא חצי דבר.

 

"בשום שלב במהלך השיחה לא הובטחה התערבות אישית בקבלת שיבוץ. נהפוך הוא, בשיחה הוסבר באופן מפורש כי החלטות בדבר שיבוצים הם כאמור בידי בוחן חיילי וקצין מיון. התמונה שהינכם מנסים לצייר לצורך כתבתכם אינה מתיישבת עם המציאות, ובפועל הטענות שהצגתם באופן מסולף אינן נכונות ואינן מבוססות".

 

מחברת "טופ־אדיו" נמסר: "מטרת הפרויקטים 'הדרים' ו'צמרות' הינה לעודד בנות בכיתות י"א-י"ב, אשר רובן חסרות רקע וניסיון טכנולוגי רלוונטי, להיכנס לתחומים טכנולוגיים אזרחיים ולעודד שירות צבאי טכנולוגי אשר יסייע להן להשתלב בעולם ההיי־טק בישראל.

 

"יודגש כי הבנות המשתתפות בפרויקטים עוברות תהליכי מיון בדומה לכל המועמדות לגיוס לצה"ל ושיבוצן בתפקידים השונים הינו בהתאם לתהליכי המיון והשיבוץ הנהוגים בצה"ל ובהתאם לתוצאות המבחנים אותם הן עוברות, בדיוק כפי שעוברות כל המתגייסות.

 

"תלמידות הפרויקטים משתתפות במימון חלקי של שכר הלימוד בדומה לתוכניות ידועות מקבילות. כל הגופים גם יחד עושים את מרב המאמצים על מנת לאפשר לכל תלמידה המעוניינת בכך להצטרף למסלול, גם אם ידה אינה משגת זאת".

 

מחברת "נס" נמסר: "נס גאה לתרום למצוינות והישגיות בני הנוער ועל כן הקמנו את תוכנית 'מנהיגות טכנולוגית' שמטרתה להשריש ערכים של מצוינות, מנהיגות ומובילות טכנולוגית בקרב בני הנוער בישראל. אנו משתפים פעולה עם מספר רב של גופים, בין היתר מעולמות האקדמיה, התעשייה, רשויות המדינה וכוחות הביטחון". 

 

הכתבה המלאה - היום ב"ידיעות אחרונות"


פורסם לראשונה 12/12/2017 22:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברה שעורכת קורס למלש"ביות
מומלצים