שתף קטע נבחר

אחת ולתמיד - כך תלבישו את הילדים בדצמבר

הבקרים והלילות קרים אבל במהלך היום נעים, לכן לא תמיד ברור איך להלביש ילדים קטנים שעוד לא יודעים להסביר את עצמם. כמה שכבות הם צריכים, מתי נדע שחם להם יותר מדי, ושאלת השאלות - אפשר לוותר מדי פעם על מקלחת?

דצמבר הוא חודש מבלבל. קר בבוקר ובערב אבל הימים נעימים ולא תמיד דורשים לבוש חם מאוד, לכן עולה השאלה כמעט כל בוקר מחדש - איך בכל זאת להלביש את הילדים הקטנים שעוד לא יודעים להסביר אם חם או קר להם?

 

"אחת הטעויות הנפוצות שהורים עושים היא חוסר ההתאמה בין מזג האוויר לבין לבוש הילד", אומרת ד"ר אירית אייזן, רופאת ילדים, מנהלת היחידה לטיפול ביילוד, מחלקת פגים ותינוקות, ספרא תל השומר. שימו לב שהתאריך בחודש לא משליך על הטמפרטורה בחוץ, לכן פעמים רבות ילדים לבושים באוברולים יפים וחמים שאינם תואמים את מזג האוויר".

 

אז מה נוסחת הלבוש בדצמבר? 

"תסתכלו על עצמכם כמבוגרים, כמה נעים לכם, ותוסיפו לילד מקסימום שכבה אחת מעל. קשה לתת נוסחת לבוש, הנוסחה תלויה בסביבה שהילד נמצא - אם הוא נמצא הרבה בחוץ צריך עוד שכבה יותר מהלבוש שלנו המבוגרים, אבל אם הוא נמצא בעיקר במקום סגור כל היום, מחומם או תינוק שנמצא בתנועה - הוא לא צריך להיות לבוש מדי, לא יהיה לו נעים.

 

"גם אם הוא מבלה בחוץ, יש הבדל בין תינוק בן שנה שנמצא בחוץ ומשתולל לבין תינוק ששוכב רוב היום בחוץ, בעגלה. הכול תלוי בחום שהם מייצרים. ילד שפחות בתנועה - צריכים לדאוג שיהיה לו קצת יותר חם. לשים בפרופורציה הנכונה".

 

שימו לב האם התינוק מסתובב או נמצא כל הזמן בעגלה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימו לב האם התינוק מסתובב או נמצא כל הזמן בעגלה(צילום: shutterstock)

מה עם כובע וגרביים?

"אם הטמפרטורה פחות מ-15 מעלות אפשר לשים לילד כובע וכפפות. מעל 18 מעלות אפשר רק כובע. בנוגע לגרביים, צריך לחוש את הילד, לבדוק חום פנימי באזור בית החזה והבטן ולראות אם חם לו. יחד עם זאת, בעונות שקריר מאוד, ההמלצה לא לוותר על גרביים כלל".

 

קראו עוד:

- זו הדרך לגלות אם הילד שלכם ימני או שמאלי

- חנוכה 2017: אטרקציות משפחתיות

- מילים שעדיף שלא תגידו לילדים שלכם

 

הלילות כבר קרים. איך את ממליצה להלביש את התינוק בלילה?

"באופן טבעי כשתינוקות נמצאים בשלב שבו הם מתחילים לזוז ולהתהפך, גם השמיכה זזה. לכן, גם כדי להקל גם על ההורים, שלא יצטרכו לקום כל רגע ולבדוק אם לא קר לתינוק, כדאי להלביש את התינוק עם אוברול שינה, אוברול קצת יותר חם שעשוי מפוטר ולהוסיף שכבה אחת דקה מתחת.

 

"לא חובה להתעקש על שמיכה אבל לדאוג לטמפרטורה נעימה בחדר של 22 מעלות. צריך לזכור שאין חוקים, כל אחד גר בבית שונה, אזורים שונים בארץ, יכולות חימום שונות בין הבתים ולכן להתאים את עצמנו לבית שבו אנו חיים - להתאים את הטמפרטורה בבית ללבוש".

אל תחממו יותר מדי את החדר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תחממו יותר מדי את החדר(צילום: shutterstock)
 

לדברי ד"ר אייזן, "אם נישן בחדר מחומם מאוד עם אוברול חם ושמיכה עבה, לתינוק לא יהיה נעים וחימום יתר הוא מסוכן מאוד. בחורף עולה השכיחות למוות עריסה בזמן שהילד מחומם יתר. הוא לא יכול להפעיל מערכות שעוזרות לקרר כי החדר מחומם מדי והוא לבוש מדי. הוא לא יכול להזיע, לקרר את עצמו לטמפרטורה תקינה, וכשהגוף מעלה חום יש כל מיני שינויים שמתרחשים שבעצם יכולים לפגוע בו.

 

"ישנם גורמים שונים שיכולים לגרום למוות בעריסה. אנחנו לא יודעים בדיוק, אם היינו יודעים היינו יכולים למנוע, אבל חלק מהמקרים משויכים לחימום יתר, ולכן מומלץ להיזהר ולפעול נכון".

 

האם יש מחלות שיכולות להיווצר מלבוש דק מדי או פחות מדי?

"מחלות לא באות מתוך הלבוש. זה נכון שילד שמאוד קר לו או לבוש ממש מעט יש לו נטייה קצת יותר לחלות, אבל מחלות באות מזה שיש וירוסים מסוימים שמרימים את הראש בחורף ויודעים לחיות, בעיקר אלו של מערכת הנשימה העליונה.

 

"לעיתים המחלות דווקא נובעות מזה שהילדים נמצאים במקומות סגורים ולא מאווררים, ואז הם נדבקים אחד מהשני. לכן מומלץ לאוורר לפחות פעם ביום את החדרים שהילדים נמצאים בהם ואם אפשר לפחות חלון אחד קבוע, זה עדיף, במטרה לשלוח החוצה את הוירוסים, שלא יתרבו בחלל הסגור".

 

מה לגבי המיתוס שאסור לצאת עם תינוק אחרי מקלחת הוא נכון?

"אם התקלחתי קרוב ליציאה או יצאתי עם שיער רטוב זה לא גורם למחלות, מקסימום נצטנן מעט, אבל נדבקים מהווירוסים שחיים יותר טוב בחורף.

 

"לא חייבים להיות סגורים בבית בתקופת החורף. אפשר לצאת עם הילד החוצה, לבושים בהתאם למזג אוויר, במידה ולא יורד גשם כמובן. גם בימי החורף כשנעים בחוץ, אפשר לצאת עם לבוש מתאים - בימים הקרים כפפות וכובע, בימים הפחות קרים - שכבה אחת מעלינו".

צאו עם הילדים והלבישו אותם בהתאם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צאו עם הילדים והלבישו אותם בהתאם(צילום: shutterstock)
 

איריס גרינבאום, אחות אחראית במחלקת ילדים בבית החולים שניידר, מדגישה לא להלביש את הילדים בצורה מסורבלת ולא לעטוף אותם בהמון שכבות. "ילדים שעטופים מדי לא יכולים לזוז וילד צריך את המרחב שלו, יכולת לנוע ולהשתולל. התנועה גם עוזרת לחמם אותו. אנחנו רואים למשל שפעמים רבות, בגלל שמלבישים בבגדים מסורבלים ולא בגדים נוחים וקלים - ילדים שנולדו בחורף ההתפתחות שלהם איטית יותר, מתקשים להרים את הראש ולהתהפך. ילד שנוח לו, נעים לו וטוב לו - מתפתח כמו שצריך".

 

איך נדע אם לילד חם מדי או קר מדי? 

"כשקר לילד מדי הוא עלול להיות אפטי. מנגד, אם חם לו - הוא נראה קצת ישנוני, לפעמים מזיע מהראש ומהצוואר. מישוש הידיים והרגלים אינם מקור מהימן להבחין בחום, אבל אנחנו יכולים למשש איברים פנימיים כמו הבטן. תינוקות קטנים שלבושים הרבה, יכולים לעלות חום גוף כי הם לבושים הרבה ולכן חשוב לזהות מוקדם. אנו עלולים להתבלבל בין חום שנובע ממחלה או חום שנובע מהלבשת יתר. יש הורים שמגיעים למיון , אנחנו מתחילים להוריד את השכבות של הבגדים ורואים אם החום יורד בעצמו.

 

"תופעה נוספת שצריך לשים לב אליה היא כוויות קור על הפנים של הילדים, כהעור מתייבש ונסדק. כדי לעזור להם, אפשר למרוח קרמים שעוזרים לשמן את העור ומגנים מפני הקור. ההמלצה היא לשים מיד לאחר האמבטיה שכן כך הקרם נספג היטב בעור. בנוסף, למרוח גם בשעות הבוקר, לפני שיוצאים לגן, בעיקר באזורים חשופים לקור כמו ידיים או פנים".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

ושאלת השאלות - חובה לקלח את הילדים כל יום בחורף?

"אני חושבת שמקלחת לילדים היא דבר נפלא. זה מרגיע אותם ומפנק אותם. הרבה פעמים ילד ישן בצורה רגועה ונינוחה מיד לאחר המקלחת, לכן גם כשנדמה לנו שקר ולא נעים ומתעצלים, חשוב להקפיד לקלח את הילדים, בכל הגילאים.

 

"כדי לייעל את התהליך מומלץ להיערך מראש - לחמם את החדר לטמפרטורה של 22-24 מעלות ולהכין בגדים. עם תינוקות קטנים מאוד, אפשר להעביר את האמבטיה לחדר הילדים. מרכזים הכול בחדר אחד, מכינים מראש גופייה, פיג'מה, מגבת וסבונים, מחממים את החדר ורק אז מתחילים במקלחת.

 

"חשוב שהמקלחת תהיה השלב האחרון אחרי שמוכנים ואז הכול זורם. לפני שמכניסים, לבדוק את טמפרטורת המים בגב כף היד או המרפק - זה המדד הכי מהימן כדי לדעת שהמים חמים אך לא רותחים. חשוב שהטמפרטורה של המים תהיה כ-37 מעלות.

 

"לעיתים אנחנו נתקלים בחימום מים מעבר לנדרש כי חושבים שלילד יהיה חם יותר, ורואים כוויות. נדמה להורים שקר וצריך לחמם, אבל המים צריכים להיות חמימים ונעימים".

 

אחרי המקלחת, מגיע זמן השינה. לדברי גרינבאום, "ההמלצה היא להשכיב את התינוק על הגב ולא על הבטן, כדי שיהיה לו קל לנשום. אפילו להגביה את המיטה לזווית של 30 מעלות, לכסות את התינוק עד גובה החזה ולא יותר, ולפתוח מעט את החלון בפינת החדר במטרה לאוורור.

 

"יש הממליצים לשים אדים על מנת להגביר לחות בחדר. סוג השמיכה לא חשוב אבל כן חשוב לא להדק אותה למיטה. השמיכה צריכה להיות קלה, נעימה, לא כבדה, כדי שיוכל לזוז בתוכה".

 

כמה עקרונות לשינה טובה ואיכותית של תינוק:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא מספיק לבדוק את כפות הידיים והרגליים של הילד
צילום: shutterstock
מומלצים