שתף קטע נבחר

נתניהו יכנס את הקבינט בעקבות בג"ץ המחבלים: "אסור לתת מתנות לחמאס"

לאחר ששופטי בג"ץ קבעו כי למדינה אין סמכות להחזיק גופות מחבלים לצורך משא ומתן, הורה ראש הממשלה לכנס דיון מיוחד שיתמקד "במציאת פתרונות מעשיים וחוקיים להמשך הפעלת הלחץ על חמאס". שרת המשפטים שקד הודיעה: אפיץ תזכיר חוק שייאפשר את החזקת הגופות כבר בשבוע הבא

ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
ראש הממשלה בנימין נתניהו(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע הערב (יום ה') כי יכנס ביום ראשון את שרי הקבינט ואת היועץ המשפטי לממשלה לדיון מיוחד בעקבות החלטת בג"ץ שקבעה כי לישראל אין סמכות להחזיק גופות מחבלים לצורך משא ומתן. "מדובר בהחלטה בעייתית מאוד של בג"ץ. אסור לתת לחמאס מתנות חינם", אמר נתניהו והוסיף כי הדיון יתמקד ב"מציאת פתרונות מעשיים וחוקיים להמשך הפעלת הלחץ על חמאס".

 

 

במקביל לדבריו של ראש הממשלה, הודיעה שרת המשפטים איילת שקד כי בשבוע הבא תפיץ תיקון לחוק המאבק בטרור שיאפשר החזקת גופות מחבלים לצורכי משא ומתן. תחילה עמדת היועמ"ש הייתה שאין צורך בתיקון חקיקה ושתקנות ההגנה מאפשרות את החזקת הגופות, אולם בעקבות הפסיקה החוק יתוקן. "ממשלת ישראל לא תחזיר גופות מחבלים כל עוד גופות חיילינו נמצאות בידי האויב", הבהירה שקד.

גופות מחבלים שהוחזרו לפלסטינים (צילום: AP) (צילום: AP)
גופות מחבלים שהוחזרו לפלסטינים(צילום: AP)

יוזמת תיקון לחוק. השרה איילת שקד (צילום: שחר עזרן) (צילום: שחר עזרן)
יוזמת תיקון לחוק. השרה איילת שקד(צילום: שחר עזרן)
 

בג"ץ, נזכיר, קבע הערב כי המדינה תחויב להשיב גופות מחבלים. בפסק הדין שניתן על ידי השופטים יורם דנציגר וג'ורג' קרא, ומול דעת מיעוט של השופט ניל הנדל, קיבל בג"ץ עתירות של בני משפחות מחבלים שגופותיהם הוחזקו בידי המדינה וקבע כי החזקתן נעשית בלא סמכות.

 

בפסיקתו הדרמטית קבע בג"ץ כי המדינה לא יכולה להחזיק בידיה בגופות לצרכי משא ומתן משום שאין חוק ספציפי שמאשר לה לעשות כן. בג"ץ נתן למדינה שישה חודשים לנסח חוק חדש שכזה, שיעמוד בסטנדרטים הבינלאומיים - ואם לא תעשה זאת בתקופה שהוקצבה - היא תיאלץ להשיב את הגופות למשפחות.

  

בנוסף לנתניהו ושקד, גם שר הביטחון אביגדור ליברמן הנחה את משרדו "לפעול ללא דיחוי לחקיקתו של חוק שיאפשר החזקה בגופות מחבלים לצורכי משא ומתן להשבתם של שבויים ונעדרים".

 

שר התיירות יריב לוין תקף גם כן בחריפות את שופטי בג"ץ: "הטרור קיבל היום שוב פרס מידי שופטי בג"ץ, שפגעו בפסיקתם פגיעה אנושה ביכולת להשיב הביתה את הבנים המוחזקים בידי חמאס. פסיקת בג"ץ מבטאת פעם נוספת סולם ערכים מעוות שבו לרוצחים שפלים ולבני משפחותיהם מוענקות זכויות יתר על חשבון חיילי צה"ל והמשפחות השכולות. אני קורא לחבריי בכנסת מכל קצות הקשת הפוליטית להתעורר ולתמוך ביוזמות החקיקה לשינוי פניה של מערכת המשפט ולשינוי הרכבו של בית המשפט העליון".

חללי צה"ל אורון שאול והדר גולדין, שגופותיהם בידי חמאס ()
חללי צה"ל אורון שאול והדר גולדין, שגופותיהם בידי חמאס
 

שר המדע אופיר אקוניס הוסיף כי מדובר בהחלטה שערורייתית וחמורה: "אומנם הציבור בישראל כמעט התרגל להחלטות מוזרות של בית המשפט העליון, אך אין ספק שהערב שברו שופטי בג"ץ שיא חדש. בדיוק כך מאבד העליון את אמון הציבור".

 

יו"ר מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד, הבהיר כי יתמוך בחקיקה שתביא הממשלה בנושא: "בג"ץ הורה לממשלה לעשות את מה שהייתה צריכה לעשות כבר מזמן - לחוקק חוק שיתיר להחזיק את גופות המחבלים בידינו. זה אקט משמעותי במלחמה בטרור ובמשא ומתן להשבת גופות הבנים. אתמוך בחקיקה. מדינת ישראל מחויבת להחזרת הבנים למשפחותיהם".

 

"אי אפשר להחזיק בגופות בהעדר הוראת חוק מפורשת"

המדינה מחזיקה נכון לעת הזו בתשע גופות מחבלים - שבע מתוכן כבר נקברו ושתיים טרם. בין היתר מוחזקות גופותיהם של המחבלים שביצעו פיגועים בארמון הנציב ובקריית ארבע, שם נרצחה הנערה הלל יפה אריאל ז"ל בביתה לפני כשנה וחצי.

 

משפחות המחבלים עתרו לבג"ץ ודרשו להשיב לידיהן את הגופות. המדינה סירבה וטענה כי החזקת הגופות של המחבלים עשויה לסייע בהשגת עסקה לחילופי גופות ושבויים עם חמאס, שמחזיק בגופות של החיילים סגן הדר גולדין ז"ל וסמ"ר אורון שאול ז"ל שנהרגו במבצע צוק איתן וכן באזרחים אברה מנגיסטו והישאם אל סייד.

 (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

"מדינת ישראל – כמדינת חוק – לא יכולה להחזיק בידיה גופות של מחבלים לצרכי משא ומתן בהעדר הוראת חוק מפורשת מסמיכה", כך קבע השופט דנציגר בפסק הדין. "אם המדינה חפצה בכך, עליה לגבש הסדר חוקי מלא ושלם, שיוקדש באופן ספציפי לנושא זה, בחקיקה ראשית ומפורשת אשר תעמוד בסטנדרטים המשפטיים הקיימים בדין הישראלי ותתכתב עם הוראות הדין הבינלאומי, בחלקו שאינו שנוי במחלוקת".

 

"אודה על האמת כי ההכרעה בעתירות אלה קשה לי עד מאוד", הוסיף השופט. "סבלם של השבויים והנעדרים הישראלים המוחזקים בשבי חמאס וכאבם של בני משפחותיהם, כבדים מנשוא. התוצאה האנושית קשה במיוחד בשעה שהמדינה מאמינה כי החזקת גופותיהם של המחבלים עשויה לסייע בהשגת עסקה להשבתם הביתה. יחד עם זאת כשופטים, תפקידנו לפסוק על פי דין ובהתאם לכללים המשפטיים המחייבים".

 

בדעת מיעוט היה השופט ניל הנדל, שסבר כי יש סמכות לאפשר למדינה להחזיק בגופות המחבלים. "מדינת ישראל מצויה במצב חירום – פשוטו כמשמעו, אף מהבחינה המשפטית – מיום היווסדה", כתב הנדל בפסק הדין. "מצב חירום, לרבות מלחמה. דיני המלחמה, על מרכיביהם והיבטיהם השונים, אינם בגדר אוקסימורון, כי אם אתגר משפטי מתמיד שנכפה על המדינה מכורח הנסיבות".

 

השופט הנדל הוסיף כי "המצב המתבקש היה כי גופות מתים, לרבות מחבלים, יוחזרו למשפחותיהם – בהתאם לכלל שקבעה ועדת השרים, וללא חריגים. ואולם, הכיעור והאכזריות שמפגינים ארגוני הטרור, המחזיקים באזרחים ובגופות חללי צה"ל ודורשים מחיר לא רק עבור החיים שברשותם אלא גם בשל המתים, אינם מותירים מנוס. במציאות זו, שאף היא נכפית עלינו, יש לצעוד על חבל דק בין השגת היעד של החזרת אזרחי ישראל וגופות חללי צה"ל, לבין שמירה על כבוד המת – אף של מחבלים. וכמובן, אם הדין מכיר ברגשות קרובי המחבלים, קל וחומר שזעקת המשפחות של החיים והמתים המוחזקים בידי החמאס לא תיתן לנו מנוח". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ראש הממשלה נתניהו
צילום: עמית שאבי
מומלצים