שתף קטע נבחר

הצעה: בעמלת פירעון מוקדם במשכנתא - הלקוח יבחר מסלול

בוועדת הכלכלה החלו לקדם את הצעת החוק של ח"כ יואב קיש המבקשת לבטל את עמלת הפירעון המוקדם בהלוואות המשכנתא. בנק ישראל: ביטול העמלה יפגע בלווים. ח"כ קיש: עמלות של עשרות אלפי שקלים בהלוואה חוסמים את התחרות

ועדת הכלכלה של הכנסת החלה היום (ד') לקדם הצעת חוק פרטית האוסרת על הבנקים לגבות עמלה על פירעון מוקדם במשכנתא, כשהמטרה היא להוריד את יוקר מחירי הדיור ולהפחית את עלות המשכנתאות.

 

 

יוזם הצע החוק, ח"כ יואב קיש (ליכוד), עליה חתומים 28 חברות וחברי כנסת, אמר בדיון כי בתחילה הציע לבטל את עמלת הפירעון המוקדם באופן כזה שיאפשר לבנקים לגבות אותה רק במהלך השנה הראשונה מיום נטילת המשכנתא. עם זאת, הוא ציין כי במשך כשנה הוא בקשר עם המפקחת על הבנקים וכי הוא הסכים למתכונת "מרוככת", כך שהצעתו לא תחול על הלוואות שכבר ניתנו.

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

עוד סיכם קיש עם המפקחת על הבנקים כי במקום ביטול העמלה, הבנקים יחויבו להציע ללקוחות שני מסלולים, האחד עם עמלת פירעון מוקדם והשני ללא עמלה, והלקוח הוא שיבחר. הוועדה החליטה לקדם את החוק לאחר שבנק ישראל הודיע כי לא יתנגד להצעה החלופית.

 

בנק ישראל טען בוועדה כי המלצתו שלא להתערב בעמלה מתחזקת בתקופה זו נוכח הירידה בהיקפי הגביה של עמלת הפירעון המוקדם בשנים האחרונות, בגלל הריבית הנמוכה במשק. עם זאת הוא גם טען כי יישום התיקון עלול לגרום להעלאת הריבית על המשכנתאות, זאת בשל ההכללה האוטומטית של עלות האופציה לפירעון מוקדם ללא עמלה בתמחור ההלוואה. הבנק חושש כי אז יהיה מדובר בפגיעה בכל הלווים, כולל מי שאינם מעוניינים בכך, אם רק חלקם יממשו את האופציה של הפירעון המוקדם.

 

לדברי סגנית המפקחת על הבנקים, עודדה פרץ, עמלת הפירעון המוקדם נועדה לפצות אותו על הביטול החד-צדדי של חוזה ההלוואה ביוזמת נוטל ההלוואה. זאת לאחר שמנגנון העמלה מחשב את הפיצוי הכלכלי על הפסדיו. עם זאת הפיצוי בפועל חלקי בגלל שהוא כולל פטורים והפחתות שמיטיבים עם הלווים. לכן ביטול העמלה יוצר קושי באומדן ובגידור סיכוני הפירעון המוקדם, מה שעלול לפעול לרעת רוב הלווים.

 

מנגד, ציין ח"כ קיש כי לפי החוק הקיים עמלת הפירעון המוקדם יכולה להגיע לעשרות ואף למאות אלפי שקלים מעבר ליתרת קרן ההלוואה של המשכנתא. "תשלומים אלו חוסמים למעשה את התחרות בשוק המשכנתאות ומשעבדים את הלקוח למסלול היקר הקיים בלי יכולת להוזיל את עלויות ההלוואה", אומר ח"כ קיש. הוא דחה את הטענה שהבנקים זכאים לפיצוי על אובדן הרווחים העתידים הנובעים מעלות גיוס ההון הדרוש להעמדת האשראי. לדבריו חשיבה זו התאימה לתנאים הכלכליים ששררו בארץ בשנות ה-80 של המאה הקודמת. "כיום היא אינה רלבנטית שכן גיוס ההון כיום נעשה לרוב בדרך של פיקדונות לתקופות קצרות יותר ובכל אופן, בריבית נמוכה הרבה יותר. לכן יש להתאים את עמלת הפירעון המוקדם לעלות גיוס ההון בפועל ולא כשיפוי על רווחים עתידיים באופן גורף".

 

נציג התאחרות יועצי המשכנתאות, רימון חייט, אמר בדיון "כשלקוח רואה שיש קנס על פירעון מוקדם של 50 אלף שקל הוא נבהל וממשיך לשלם ריבית גבוהה, למרות שם היה משלם את העמלה הוא היה חוסך בתשלומי הריבית". לדבריו, "הבנקים מפחידים את הציבור ובגלל חוסר מודעות אנשים לא מבצעים מחזור משכנתה. זה משמר את הלקוח במצב שהוא משלם הרבה יותר כסף מהעמלה".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל סיכם את הישיבה וביקש כי לדיון הבא יונח בפני הוועדה נוסח לתקן את החוק כך שהבנקים יחויבו להציע שני מסלולים, אחד עם עמלת פירעון מוקדם ואחד בלי, בהתאם לסיכום של ח"כ קיש עם בנק ישראל. הוא הוסיף ודרש, הן מבנק ישראל והן מח"כ קיש, להעביר לוועדה נתונים על אופן חישוב העמלה, על מנת שאפשר יהיה לבחון האם מדובר בפיצוי על הנזק או בפיצוי על רווח עתידי ולבחון האם ניתן להפחיתה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ יואב קיש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים