שתף קטע נבחר

בצורת מתמשכת: "נעקור את המטעים, אין מים"

בצפון מדווחים על שנה חמישית של מחסור במשקעים. החקלאים נאלצים להשקות את השדות שכבר זרעו ונמנעים מלזרוע עוד: "אני זוכר את הטעם המעולה של הנקטרינות שגדלו כאן, טעם גן עדן, ועכשיו הכול יבש, נשארו רק הגזעים". התחזית: החום יישבר מחר בצהריים וביום ראשון צפוי שינוי חורפי

 

 

 

באמצע דצמבר מצהיב עמק החולה הקסום, שמהווה סמל ישראלי לפריון הטבע והחקלאות. האזור מיובש. בצורת קשה של חמש השנים האחרונות פוגעת בטבע ובתושבים.

 

 (צילום: אסף קמר, רועי עידן, אביהו שפירא) (צילום: אסף קמר, רועי עידן, אביהו שפירא)
(צילום: אסף קמר, רועי עידן, אביהו שפירא)

 

איש המים הוותיק של קיבוץ דן, עמיקם דגני, מסייר בחלקה העליון של שמורת תל דן בגבול הלבנון, אזור מעיינות שקרוי בפי תושבי המקום "גן עדן". בריכת השכשוך המפורסמת של תל דן יבשה והשלטים האוסרים על הקפיצה למים נראים תלושים מהמציאות. "בעקבות הבצורת הקשה ושאיבת מי התהום, המעיין של 'גן עדן' התייבש. זאת הבצורת הכי קשה שאני זוכר ב-40 השנים האחרונות", אמר.

 

 

"שפל שלא ראינו כמותו עשרות שנים"

מנהל שמורת תל דן, איתן נסים, מרשות הטבע והגנים מאוד מוטרד מהתייבשות החלק העליון של השמורה. "אחרי רצף של חמש שנות בצורת, שפיעת המעיינות בשמורה הולכת ויורדת. במעיין הראשי שעדיין יש בו זרימה וניתן לטייל בו, זורמים כרגע פחות משלושה קוב לשנייה, שזה מעט מאד לעונה. כמחצית ממה שהיינו אמורים לראות עכשיו בחורף. זהו שפל שלא ראינו כדוגמתו בעשרות השנים האחרונות".

 

 

 

שמורת תל דן ()
שמורת תל דן


 (צילום: רשות הטבע והגנים, אסף קמר) (צילום: רשות הטבע והגנים, אסף קמר)
(צילום: רשות הטבע והגנים, אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)
לדברי ניסים כל בעלי החיים מושפעים מהבצורת. "היונקים יכולים לרדת אל המעיינות שעדיין נובעים, אבל חסרי החוליות שבמים והדגים מתים. אחת הבעיות שאנחנו צריכים להתמודד איתן היא הישרדות הסלמנדרות הנדירות. 'גן עדן' הוא בית הגידול וההתרבות העיקרי שלהן בישראל. אנחנו מזרימים מעט מים לבריכת השכשוך היבשה כדי להציל את דור העתיד שלהן".

 

לטענתו, שאיבת מי התהום בתקופת הבצורת מייבשת את המעיינות העליונים בשמורה. "צריכים למצוא פתרון לצרכי האדם, החקלאות, התיירות וגם לשמור על הטבע, כי אחרי שהמקום יתייבש סופית - לא נוכל לשקם אותו".

 

כשיורדים מתל דן לכיוון עמק החולה, הנוף הצהבהב שנשקף מהחלון מציק לעין. ניב רוזנטל, מנהל המטעים בקיבוץ כפר בלום, סיפר: "החלטנו השנה לא לזרוע את האפונה, הזרעים מחכים במחסן. בגלל הבצורת והמחירים הגבוהים של המים - זה לא שווה לנו כלכלית".

אדמה יבשה בכפר בלום שבצפון (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
אדמה יבשה בכפר בלום שבצפון(צילום: אסף קמר)

כפר בלום. חקלאות במשבר (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
כפר בלום. חקלאות במשבר(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

מטע הנקטרינות נעקר (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
מטע הנקטרינות נעקר(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

משקים את שדות הגזר (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
משקים את שדות הגזר(צילום: אסף קמר)

מימין: ניב רוזנטל, יאיר ביאלי (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
מימין: ניב רוזנטל, יאיר ביאלי(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

מחסן זרעים בכפר בלום. "השנה לא נזרע יותר" (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
מחסן זרעים בכפר בלום. "השנה לא נזרע יותר"(צילום: אסף קמר)
 

את מטע הנקטרינות הוותיק שעציו התייבשו, עקרו לאחרונה בגלל הבצורת הקשה והמחיר הגבוה של מי ההשקיה. "אני זוכר את הטעם המעולה של הנקטרינות שגדלו כאן, טעם גן עדן, ועכשיו הכול יבש, נשארו רק הגזעים. אני מרגיש שהמדינה ושר החקלאות לא מתעניינים בגורל שלנו ובעתיד החקלאות בצפון. בקצב הזה ועם המחירים הגבוהים של המים להשקיה - החקלאות בעמק החולה תחוסל", הזהיר רוזנטל.

 

נעמה מנספלד מנהלת מרכז חינוך והסברה גולן של רשות הטבע והגנים חושפת תופעות מטרידות נוספות הקשורות בבצורת: "בעקבות הבצורת הקשה, הזרימה בנחלים בחודשי הקיץ הייתה מאד נמוכה ואיטית. צואת בעלי החיים והבקר שהגיעה לנחל מרמת הגולן נשארה בתוך המים ובעקבות הזיהום התפתחו בנחלים חיידקי קולי המסוכנים לבריאות. משרד הבריאות אסר בקיץ כניסה של מטיילים לנחל. אנחנו נמצאים במרכזו של קונפליקט גדול בין האדם לטבע - והמים במרכז. זהו תהליך של מדבור הצפון. אין צד אחד שצריך לנצח את השני. לטבע יש זכות למים וגם לאדם יש זכות לעסוק בחקלאות. צריך למצוא פתרון בדחיפות".

 

סוף השבוע: חם ויבש

התחזית משקפת אף היא יובש קיצוני יחסית לחודש דצמבר: סוף השבוע הזה עומד להיות חם מהרגיל לעונה. מחברת מטאו-טק נמסר כי היום יגיע לשיאו גל החום ששרר בימים האחרונים. תורגש עלייה נוספת במידות החום והיובש יימשך. עננים גבוהים יכסו את השמיים.

 

שקע מעל לוב גורם לזרימה דרום מזרחית חמה ויבשה. מידות החום החזויות להיום והלילה: קריית שמונה 16-25, קצרין 14-23, צפת 15-21, טבריה 15-25, נצרת 15-22, חיפה 18-27, תל אביב 19-28, ירושלים 18-26, אשקלון 19-28, עין גדי 18-25, באר שבע 18-30, ערד 17-27, מצפה רמון 16-25 ובאילת 18-28. הים יהיה נוח וגובה הגלים ינוע בין 20 ל-40 ס"מ. 

 


 

מחר, שבת, בבוקר יהיה חם יחסית ויבש. בשעות הצהריים יחל לחדור אוויר קריר יותר ולח, תחילה למישור החוף ולשפלה ובערב גם ליתר האזורים. ייתכן אובך ובלילה ייתכן גשם מקומי בעיקר בצפון הארץ. הים ייעשה גלי בשעות אחר הצהריים. גובה הגלים עשוי להגיע ל-120 ס"מ.

 

ביום ראשון תורגש התקררות ניכרת. גשם יחל לרדת לפרקים בצפון הארץ ויתפשט במשך היום למרכז. ייתכן גשם קל גם בערבה. במשך היום יתחזקו הרוחות וייתכן אובך בעיקר בדרום הארץ. ביום שני בבוקר יירד גשם מקומי מהצפון ועד לצפון הנגב. במשך היום ייפסק הגשם והרוחות ייחלשו.


 

השירות המטאורולוגי פרסם לאחרונה את התחזית העונתית למשקעים בשלושת חודשי החורף העיקריים - דצמבר, ינואר ופברואר. על פי המודל העונתי, מסתמן כי הסיכוי שהחודשים הללו יהיו שחונים מובהק ועומד על 64.7 אחוז. 

 

בשירות המטאורולוגי ציינו כי לפי התחזית העונתית למשקעים שפורסמה בנובמבר 2017 היו הסתברות של 35.2% שתקופה זאת תהיה גשומה מהרגיל, הסתברות של 17.7% לתקופה "ממוצעת" והסתברות של 47.1% לתקופה שחונה באזורנו. לדבריהם, היות שרמת הדיוק של התחזית העונתית נמוכה והיות שתרחישים מנוגדים הופיעו בהסתברות גבוהה, היה קשה לתת לפני חודש הערכה אמינה למשקעים הצפויים. 

 

תגובות

ממשרד החקלאות נמסר: "לעניין מחירי המים, משרד החקלאות הוא היחיד שהתנגד לתיקון 27 לחוק, המהווה גורם מרכזי לעליית מחיר המים לחקלאות באזור עמק החולה. המשרד פועל למען החקלאים ומקדם מתווה לפיצוי בגין עליית המחיר. המשרד תומך בפרויקט הזרמת המים לצפון הארץ על בסיס התשתית של המוביל הארצי, אך ההחלטות מתקבלות ברשות המים".

 

ממועצת המים נמסר: "התייבשות מעיינות הדן איננה תוצאה של שאיבה. מעיין הדן נובע למרגלות החרמון וניזון ממשקעיו ואינו מושפע מהפקה. השפעה של שאיבה ניכרת רק במורד המעין (קידוחי חורשת טל), ואף שמדובר באחוזים בודדים מסך שפיעת המעין, מים אלו מוחזרים במורד לנחל חרמון". עוד מסרו כי כבר היום מזרמים במוביל הארצי מים צפונה עד לאתר אשכול.

 

לגבי מחיר המים נמסר: "מחיר המים השפירים המופקים בהפקה עצמית נמצא באזור זה במגמת עלייה במטרה להשוות אותו למחיר המים השפירים בכלל הארץ. במקביל הייתה ירידה בתעריף המים השפירים שמספקת חברת מקורות. "רשות המים ומשרד האוצר מתכוונים לסייע לאזור בפיתוח מפעלי המים כך שהם יוכלו להתמודד עם המצב של פחיתה במשקעים. מכאן ואילך הכדור הוא בידי החקלאים".

 

מהמועצה אזורית הגליל העליון נמסר: "בחודש שעבר הגענו להסכם חשוב מאוד עם האוצר, רשות המים ומשרד החקלאות, במטרה לתמוך בחקלאות הגלילית שתצלח את המשבר כתוצאה מהתייקרות המים לשימושי חקלאות ומיעוט המשקעים, והתאמתה למציאות החדשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
יבש בכפר בלום
צילום: אסף קמר
מומלצים