שתף קטע נבחר

אושר בוועדה: ניצולי שואה נזקקים ימשיכו לקבל את מענק התמיכה השנתי

הוועדה המשותפת לוועדות החוקה והכספים אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית כי למרות סגירתה של החברה לאיתור והשבת נכסים של נספי השואה שנרכשו בארץ, ניצולי שואה נזקקים ימשיכו לקבל את מענק התמיכה השנתי שקיבלו עד כה

למרות סגירתה של החברה לאיתור והשבת נכסים של נספי השואה שנרכשו בארץ, ניצולי שואה נזקקים ימשיכו לקבל את מענק התמיכה השנתי שקיבלו עד כה מעודפי הכספים שנותרו בקופתה. כך החליטה היום (ד') הוועדה המשותפת לוועדות החוקה והכספים, המפקחת על יישום חוקי הסיוע לניצולי השואה שהתקבלו בכנסת. החלטת הוועדה מעוגנת בתיקון החוק המיוחד, אותו אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית.

 

החוק קובע כי עודפי הכספים שנותרו בקופת החברה מרכוש שלא נמצאו לו בעלים או יורשים, ינוצל ברובו לתמיכה בניצולי שואה נזקקים, שלא יכולים להתקיים רק מהתמיכות שהם מקבלים מהמדינה ומחו"ל. העודפים מסתכמים במאות מיליוני שקלים. הכסף המיועד לניצולים ייגמר תוך שנה עד שנתיים.

 

"המדינה תיכנס לנעלי החברה ותתמוך בניצולים שיישרדו לאחר פירוק החברה והתרוקנות קופתה", אמר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה). כמו כן הוחלט בלחץ הוועדה המשותפת, שהמדינה תתפקד כיורשת קבועה של החברה ללא הגבלת זמן ולא עוד מכוח הוראת שעה זמנית כפי שהיה עד כה.

 

החלטה זו התקבלה למרות התנגדות הממשלה, שעמדה על הארכת תוקף החוק רק בהוראת שעה. "יש לנו חובה מוסרית לדאוג לקיומם של ניצולי השואה לכל ימי חייהם בכל ממשלה, ולוודא שלא יחיו רגע אחד בסימן שאלה", אמר יו"ר ועדת החוקה ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי). ח"כ גפני הוסיף: "אם נוותר לממשלה בעניין הזה, הכנסת יכולה ללכת הביתה. נביא את החוק לאישור סופי במליאה, למרות ההתנגדות. זה יהיה מבחן כוח בין הממשלה לכנסת, כי בעניינם של ניצולי השואה אפשר לוותר על קולות השרים. גם בלעדיהם מובטח שהחוק יתקבל פה אחד. בבית הזה ניצולי השואה הם הנושא הכי קונצנזואלי"

 

בין סעיפי הצעת החוק: המשך מימון הסיוע על ידי המדינה ללא תלות הכספים מהמפרק

הצעת החוק אושרה בנוסח משולב עם הצעת חוק פרטית של ח"כ מרב מיכאלי (מחנ"צ), והיא מסדירה את המשך מתן המענק השנתי בסך 11 אלף שקל שניצולי השואה מקבלים מהחברה בפעימה אחת בראשית ינואר. בתיקון החוק הוטל על מפרק החברה להבטיח שלאחר מימוש הנכסים וחלוקתם ליורשים, העודפים יעברו לקופת האוצר למימון המשך המענק השנתי שהמדינה תעביר לניצולים, בניכוי 4% מהסכום למימון פעולות להנצחת השואה. הצעת הממשלה שנדחתה, להאריך את תוקף החוק בהוראת שעה עד סוף 2018, הוגשה בטענה שתקציב 2019 טרם אושר ובלעדיו לא יהיה מקור תקציבי להמשך.

 

עו"ד שי סומך ממשרד המשפטים אמר כי תחת יד החברה נמצאים שני סוגי נכסים, האחד בו אותרו יורשי הנכסים והם אמורים לקבל את תמורתם המסתכמת בכ-100 מיליון שקל. הסוג שני מדבר על נכסים ללא יורשים וסכומו נאמד בכ-300 מיליון שקל. עד סגירת החברה העודפים יעמדו על 200-150 מיליון שקלים. הסיוע לנזקקים עומד על כ-100 מיליון שקל לשנה ולכן הסיוע ממקור זה יספיק לשנה וחצי בלבד. "לטובת הנזקקים מוצע בחוק כי הכספים שיגיעו לאוצר המדינה לא יהיו ייעודיים והמדינה תמשיך לממן את הסיוע שלא יהיה תלוי בכספים שיגיעו מהמפרק".

 

נזכיר כי החברה הוקמה לפי חוק שהתקבל ב-2006, בעקבות ממצאי ועדת חקירה פרלמנטרית לאיתור והשבה ליורשים של נכסים שבעליהם נספו בשואה. מלכתחילה נקבע כי הכספים שיבואו ממימוש נכסים ללא יורשים יופנו לניצולי שואה הזקוקים לסיוע, ובאופן משני להנצחת זכר הנספים בשואה.

 

על פי החוק החברה הוקמה לתקופה קצובה של 15 שנים, אבל ב-2014 הוא תוקן והתקופה קוצרה עד ל-31 בדצמבר 2017. לפי התיקון החדש רוב הנכסים שבידי החברה, שטרם מומשו, יעברו לניהול האפוטרופוס הכללי עד להשבתם ליורשים. חלקם יעבור למימוש מפרק החברה ולהפניית הכסף למטרות הסיוע לנזקקים (עד 135 מיליון שקל בשנה) שיקבלו את המענק ישירות לחשבונות הבנק שלהם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים