שתף קטע נבחר

חיזבאללה של תימן בהתרסקות

המורדים החות'ים השיעים בתימן, שנתמכים על ידי איראן, מאבדים באחרונה שטחים וכוח ונפילתם היא רק עניין של זמן. הנהגת חיזבאללה צופה במתרחש בתימן בדאגה רבה - נפילת החות'ים מוכיחה כי חיסול מיליציה שיעית שהשתלטה על המדינה אינו בגדר משימה בלתי אפשרית

"אנו מוכנים להשתתף במלחמה הבאה של חיזבאללה נגד ישראל", "המצור של סעודיה עלינו הוא כמו המצור שמטילה ישראל על עזה"! (עבדאל-מלכ אל-חות'י, מנהיג החות'ים השיעים בתימן, לפני כמה חודשים)

 

המלחמה של סעודיה נגד הארגון האיסלאמי השיעי בתימן הרחוקה צריכה לעניין את ישראל. סיסמתם של החות'ים היא "מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על היהודים וניצחון לאיסלאם". כמו חיזבאללה, הם מקבלים סיוע מאיראן. החות'ים בתימן רואים בחיזבאללה בלבנון מקור השראה. מנגד, עלייתם של החות'ים העלתה את המורל של חיזבאללה. החות'ים למדו מחיזבאללה כיצד ניתן להפעיל טרור בתוך המדינה, להשתלט על מוקדי הכוח ולהשתמש בנשק הטילים כלפי אויביהם מבחוץ. רק שלשום, למשל, הם ירו בפעם השנייה טיל לעבר ריאד שכוון לארמון המלוכה הסעודי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מלחמתה של סעודיה בתימן התארכה יתר על המידה. תימן כמעט הפכה ל"וייטנאם" של הממלכה הסעודית. אולם לאחר שנתיים של לחימה עיקשת, כשנדמה היה כי עדיין רחוקה ההכרעה, הגיעה ההפתעה ממקור בלתי צפוי.

 

נפגע בתקיפות האוויריות של סעודיה. הארמון הרפובליקני בצנעא שנמצא בשליטת החות'ים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נפגע בתקיפות האוויריות של סעודיה. הארמון הרפובליקני בצנעא שנמצא בשליטת החות'ים(צילום: EPA)

מיהם החות'ים שקוראים "מוות לישראל, קללה על היהודים"?

השיעים הזיידים בתימן, כמו השיעים בלבנון, מהווים כ-40 אחוזים מאוכלוסיית המדינה. בשנות ה-90 יצר חוסיין בדר א-דין אל-חות'י, אחד ממנהיגי השיעים הזיידים בתימן בעיר סעדה שבצפון-מערב המדינה, ארגון איסלאמי הנקרא "אנצאר אללה" (תומכי האל, דומה ל"חיזבאללה" שפירושו מפלגת האל). הארגון ניסה למרוד בנשיא הקודם עלי עבדאללה סאלח כבר בשנות ה-90. הצבא התימני אמנם חיסל את חוסיין מנהיג החות'ים, אולם אחיו עבד אל-מלכ אל-חות'י תפס את מקומו והוא שולט בארגון מאז ועד היום.

 

בדומה לחיזבאללה בלבנון, החות'ים נתמכים צבאית וכלכלית על ידי איראן. ברמה האידיאולוגית הם טוענים כי הם לוחמים נגד המדיניות הפרו-אמריקנית של הנשיא ונגד ההתערבות המערבית במדינה, וכי הם לוחמים כביכול למען השיעים העניים ולהשגת צדק חברתי. לטענתם, סעודיה מנסה לפלג את התימנים מבחינה דתית, לחזק את הגורמים הסוניים בתימן ואף לחזק את אל-קאעידה וארגונים סלפיים ג'יהאדיסטיים.

 

מתנגדים למדיניות הפרו-אמריקנית ולהתמערבותה של תימן. מורדים חות'ים (צילום: AP) (צילום: AP)
מתנגדים למדיניות הפרו-אמריקנית ולהתמערבותה של תימן. מורדים חות'ים(צילום: AP)

החות'ים הופכים למעצמה

התרחבות שטחי שליטתם של החות'ים בשנים האחרונות הפכה לתופעה מאיימת ומסוכנת. הם ניצלו את מלחמת האזרחים בתימן על מנת לצאת ממעוזם בעיר סעדה שבצפון-מערב המדינה ולהשתלט על המחוזות הסמוכים, אלג'וף ועמראן, ולבסוף על הבירה צנעא בשנת 2012.

 

ב-2014 השתלטו החות'ים על כל המחוזות של החוף המערבי ובמרכזם העיר חודיידה. ב-2015 ניצלו את הכאוס בתימן על מנת להשתלט גם על החוף הדרומי עד לעיר הנמל עדן. בכך השלימו החות'ים את ההשתלטות על כל מערבה של תימן, כמעט מחצית משטחה של תימן. בקיץ אותה שנה ערכו החות'ים הפיכה בסיוע הנשיא המודח עלי עבדאללה סאלח. הם הדיחו את הנשיא החדש עבד רבו מנסור האדי והשתלטו על משרדי הממשלה. האדי נמלט לעדן בדרום ואחר כך לסעודיה, שם ביקש סיוע.

 

נטש את הברית עם החות'ים וחוסל על ידם. נשיא תימן לשעבר סאלח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נטש את הברית עם החות'ים וחוסל על ידם. נשיא תימן לשעבר סאלח(צילום: רויטרס)

הסעודים עוצרים את ההשתלטות

השתלטות החות'ים לא הייתה רק סיוט מבחינתה של סעודיה, אלא מבחינת העולם כולו. תפיסת ערי החוף התימניות עלולה הייתה לסכן את מעברן של ספינות הנפט מהמפרץ הפרסי, דבר שהיה משפיע באופן דרמטי על כלכלת העולם. זו הסיבה שסעודיה קיבלה לגיטימציה מלאה מהמערב להקמת הקואליציה נגד החות'ים בתימן. סלמאן בן עבד אל עזיז, מלך סעודיה החדש, החל במבצע צבאי גדול להשבת תימן לידיו של השלטון החוקי בראשות האדי. במקביל להפצצות של סעודיה ובעלות בריתה על מעוזי החות'ים החל להתגבש בדרום תימן צבא "השלטון החוקי" שכבש בהדרגה שטחים מידי החות'ים.

 

המבצע הצבאי הסעודי רשם בראשיתו הצלחות משמעותיות. ב-2016 כבשו כוחות הקואליציה את מחוזות הדרום וכוננו מושב זמני לממשלה החוקית בעיר עדן. המפציצים, רובם מסעודיה ואיחוד האמירויות, סייעו לצבא המשטר בסיוע השבטים הסוניים המתנגדים לחות'ים להתקדם צפונה בהדרגה ולצמצם את שטחי השליטה של השיעים.

 

טיל ששיגרו החות'ים לעבר סעודיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טיל ששיגרו החות'ים לעבר סעודיה(צילום: רויטרס)

הגורם שעיכב משמעותית את התקדמות הקואליציה הסעודית היה הכוח הנאמן לבעל בריתם של החות'ים, הנשיא המודח סאלח. סאלח, שיעי זיידי בעצמו, סייע לחות'ים בהפיכה והקים יחד איתם מועצה שלטונית. החות'ים כמנהגם של הטרוריסטים, הקימו את בסיסיהם בליבה של האוכלוסייה האזרחית. התעמולה של החות'ים נגד הקואליציה הופצה על ידי איראן ובעלות בריתה בכל העולם: "המדינה הערבית העשירה ביותר (סעודיה) מפציצה את המדינה הענייה ביותר (תימן)". תמונות קשות של אזרחים תימנים שנפגעו בהפצצות הקואליציה, עוררו מחאה נגד סעודיה בעולם כולו.

 

הנס שהסעודים ציפו לו

לפני כחודש שינה הנשיא המודח סאלח את עמדותיו. נראה כי הוא הבין שהחות'ים מחזיקים מעמד לעת עתה, אולם אין להם שום סיכוי לנצח במלחמה על תימן בטווח הארוך. העילה לסיום ירח הדבש של סאלח עם החות'ים היה סכסוך שפרץ בחודש נובמבר שבמהלכו התנפלו החות'ים על מסגד סאלח הגדול בצנעא והרגו קבוצה מנאמניו של הנשיא לשעבר.

 

ב-2 בדצמבר החליט סאלח לעבור לצד של הקואליציה ולקרוא לאינתיפאדה עממית נגד החות'ים. הבגידה של סאלח שברה את הקיפאון ששרר במלחמה בשנתיים האחרונות. כוחותיו של סאלח כוללים חלקים מצבא תימן, שנותרו נאמנים לנשיא המודח ובהם כוחות העילית. כוחות אלה שולטים על חלקים לא מבוטלים מהאזור שעליו השתלטו החות'ים. המחנה הזיידי התפלג.

 

החלטת החות'ים להעניש את הנשיא לשעבר על בגידתו ולחסלו לפני כשבוע בצנעא רק הוסיפה שמן למדורת הפילוג. המחנה השיעי נקרע והחלה מלחמה פנימית בין ה"ג'מאעה" (החות'ים) לבין "אל-מואתמר א-שעבי" (הוועידה העממית, מפלגתו של סאלח). כעת נוסף לאלמנט הבגידה גם הרצון לנקום את דמו של סאלח. נקמת הדם היא יסוד חזק ומשמעותי ביותר בחברה שבטית וכעת היא כאמור מופנית נגד החות'ים.

 

רושמים הישגים במלחמה. כוחות סעודיים בתימן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רושמים הישגים במלחמה. כוחות סעודיים בתימן(צילום: AFP)

כעת מתקיים מצור ימי על חודיידה ויבשתי על הבירה צנעא. המלחמה הבאה בתימן תתרחש בשתי הערים חודיידה והבירה צנעא. מדינות רבות הורו לאחרונה לנציגיהם הדיפלומטיים להתפנות מהבירה בשל הצפי למלחמה קשה בעיר. לאחר המלחמה בשתי הערים, יבוא תורה של בירת החות'ים סעדה בצפון, בקרב ההישרדות האחרון שלהם. לחות'ים סיכוי קלוש להחזיק מעמד ונפילתם אינה אלא עניין של זמן, ככל הנראה חודשים ספורים. אם יצליחו החותי'ם למנוע השתלטות של הקואליציה על סעדה, זה יהווה מבחינתם הישג משמעותי.

 

חיסול או צמצום האיום החות'י לא יביא לסיומה של מלחמת האזרחים בתימן, כי עדיין שטחים גדולים במזרח המדינה נשלטים על ידי ארגונים סלפיים ואל-קאעידה. זוהי מלחמת האזרחים השלישית שחווה תימן - הקודמת התרחשה ב-1994 וזאת שלפניה ב-1962. המורשת שישאירו החות'ים אחריהם לאחר חמש שנות שליטה במערב תימן תהיה כמו זו של "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בסוריה ועיראק: מאות אלפי הרוגים ופצועים, דור של ילדים שגויסו בכפייה ועברו שטיפת מוח, תשתיות הרוסות וכלכלה במצב אנוש.

 

יש לו סיבה לדאגה? נסראללה ()
יש לו סיבה לדאגה? נסראללה

האם אחרי החות'ים יבוא התור של חיזבאללה?

הנהגת חיזבאללה צופה במתרחש בתימן בדאגה רבה. נפילת החות'ים מוכיחה כי חיסול מיליציה שיעית שהשתלטה על המדינה אינו בגדר משימה בלתי אפשרית. זהו חומר למחשבה לא רק לישראל, אלא גם ללבנונים הסובלים מעול חיזבאללה כבר 40 שנה. המלחמה של סעודיה ואיחוד האמירויות נגד החות'ים בתימן היא רק הראשונה במאבק לחיסול זרועותיה של איראן במזרח התיכון.

 

לאחר סיום המלחמה בתימן, מעוניינים הסעודים להקים קואליציה חדשה נגד חיזבאללה בלבנון. האם לא תהיה לסעודיה ברירה במקרה זה אלא לפנות לישראל?

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אנשי שבטים שנלחמים לצד סעודיה בתימן
צילום: AFP
מומלצים