שתף קטע נבחר

ראש ממשלה סחיטה: הברקזיט חשף את תרזה מיי בחולשתה

ממשלתה של תרזה מיי סחיטה על ידי פוליטיקאים ממפלגתה ועל ידי האיחוד האירופי ונראה שאפילו תומכי הברקזיט מבינים שעשו טעות כשהצביעו בעד פרישה מהאיחוד האירופי. נחמתם היחידה היא שמספר המהגרים לממלכה נמצא בירידה, אולם חלקם נחשבים למוחות מבריקים שבריטניה זקוקה להם

ספגה מכות בפרלמנט. תרזה מיי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ספגה מכות בפרלמנט. תרזה מיי(צילום: AFP)

 

בדיחת ברקזיט שרצה ברשת גורסת כך: “הודעה לציבור: בעקבות הקיצוצים האחרונים בתקציב, עליית מחירי החשמל, הגז והנפט, והמצב הכללי של הכלכלה, האור בקצה המנהרה כבה".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בשבועות האחרונים נראה כי בריטניה מסתפקת במעט מאוד אור, כשהפעם לא מדובר בשעות האור המעטות של חודשי החורף הקרים. הממשלה של תרזה מיי מיטלטלת ממשבר אחד לשני, כאילו הייתה ספינה בין גלים טרופים, המנסה לקבל יציבות. האיחוד האירופי, מצדו, מתנהל כמו קרחון: בכל פעם שנדמה לבריטניה שהיא מתקרבת אליו, הקרחון מכה בספינה ומטלטל אותו עוד יותר.

 

רק בשבוע שעבר נחלה מיי הפסד צורב בפרלמנט, כשרוב חבריו קבעו כי ההסכם הסופי של פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי יובא להצבעה בפרלמנט. מיי ושאר קברניטי ספינת הברקזיט ניסו לסכל את ההצעה עד הרגע האחרון, תוך מתן הבטחות שונות למורדים בין חברי מפלגתם. אבל אז קיבלה מיי סטירה בלתי צפויה: 11 מורדים מקרב חברי המפלגה שלה, המפלגה השמרנית, הפנו לה עורף. הם אמרו לה: "אנחנו לא מאמינים במפת הדרכים שלך, בדרך שבה את מבקשת להוציא לפועל את הברקזיט. את תצטרכי לעשות את זה אחרת".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
גם החוק של מיי, שעבר ביום רביעי וממסמר את מועד פרישת בריטניה מהאיחוד (29 במרס 2019), נתקל בקשיים עצומים. שמונה ימים הזיעו מיי ותומכיה, עברו חבר אחר חבר במפלגתם, עד שהצליחו להעביר את החוק. לחקיקת החוק נוספה כוכבית: אם השרים יחליטו, הם יוכלו לדחות את המועד או לשנותו. רוצה לומר: גם כשמיי מצליחה להעביר חוק שהוא גולת כותרת מבחינתה, הוא לא עובר חלק. עכשיו היא מוצאת את עצמה בתוך כריך, בתור המילוי הלא מאוד רצוי. מצד אחד נושפים חברי מפלגתה בעורפה והיא מתאמצת כל העת לשמור על מקומה בראשות הממשלה. מהצד השני נמצא האיחוד האירופי, שדורש ומצליח לקבל ממנה הבטחות משמעותיות בתמורה להמשך המשא ומתן. מיי, ברור כבר עתה, נמצאת בעמדת נחיתות במשא ומתן עם האיחוד האירופי, עד כדי כך שאפילו תומכי הברקזיט הקשה בבריטניה מבינים כי החזון עבורו הצביעו במשאל העם עלול להפך לאשליה מרה.

 

ירידה בהגירה לממלכה עם כוכבית

בינתיים, מצביעי הברקזיט יכולים להתנחם בנתון אחד: השנה, לראשונה מאז החלה מדידת ההגירה, חלה ירידה תלולה במספר בני האדם שהיגרו לבריטניה. 572 אלף בני אדם היגרו לבריטניה ו-342 אלף היגרו ממנה, כלומר מאזן ההגירה עומד על 230 אלף בני אדם. מדובר בירידה תלולה של 80 אלף בני אדם לעומת השנה שקדמה לה, שהיא גם השנה שקדמה למשאל העם על הברקזיט.

 

במשרד הבריטי לנתונים סטטיסטיים מציינים במפורש כי הירידה התלולה נובעת מפיחות ניכר במספר המהגרים לממלכה מתחומי האיחוד האירופי. במשרד אף ציינו כי מספר האנשים שהיגרו לבריטניה בעקבות הצעת עבודה קונקרטית נותר זהה, בעוד שהירידה חלה בעיקר אצל מהגרים שבאו לבריטניה כדי לחפש עבודה. הברקזיט, אין ספק, הפך להיות גורם בתנועת בני האדם לתוך בריטניה. עם זאת, יש לציין כי הממשלה עדיין לא עומדת ביעדים שהציבה לעצמה - להפחית את מאזן ההגירה אל מתחת ל-100 אלף בני אדם (מאזן ההגירה הוא המספר המתקבל אחרי שמקזזים את מספר המהגרים לתוך בריטניה ממספר האנשים שהיגרו ממנה).

 

השאלה הגדולה היא אם אפקט הברקזיט על ההגירה לא ירתיע גם מוחות מבריקים, המבקשים לממש את הפוטנציאל שלהם מחוץ למדינותיהם. לשאלה זו יש להוסיף את העובדה כי חברות רבות, בהן גם סוכנויות של האיחוד האירופי, מעתיקות את המטות שלהן מבריטניה לארצות אחרות באיחוד האירופי. כך, מאבדת בריטניה מקומות עבודה חשובים ואנשי מקצוע משובחים.

 

ועוד דבר, שמסתתר באותיות הקטנות של הדו"ח הסטטיסטי, אבל בכל זאת יכול לשפוך אור על מגמה נוספת: מספר הבריטים שעזבו את בריטניה בשנה שאחרי הברקזיט היה גבוה משליש ממספרם בשנה שקדמה לו. האם מדובר באנשים שמצביעים ברגליים נגד החלטת ארצם לפרוש מהאיחוד האירופי? זו אפשרות סבירה בהחלט. מומחים רבים, בהם אנשי אקדמיה, מזהירים כי בריטניה הפכה להיות יעד הרבה פחות אטרקטיבי מבעבר וכי צעירים בעלי השכלה אקדמית מעדיפים ערים כמו ברלין, פריז ואמסטרדם, כמקומות לחפש בהן עבודה ולהשתקע בתוכם.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
בריטניה אמנם ביקשה בשנים האחרונות להפחית את ההגירה לתוכה, אבל הכוונה הייתה בעיקר למהגרי עבודה חסרי השכלה, שחלקם מהווים נטל על קופת המדינה. נראה כי עתה בריטניה גם מצליחה להרחיק ממנה מהגרים איכותיים. הגירה, מסתבר, היא לא תמיד עניין סלקטיבי.

 

מי אמר שאין הזדמנויות בברקזיט? הדוגמה הישראלית

אבל חדשות רעות הן בדרך כלל חדשות טובות, עבור מישהו אחר. גם הברקזיט עשוי לייצר הזדמנויות - וכמה מהן כבר קורמות עור וגידים. כך לפחות טוענת שגרירות בריטניה בישראל עם עמדה פרו-ישראלית מובהקת. דו"ח חדש של השגרירות, שפורסם השבוע, טוען כי בשנה שחלפה מאז משאל העם על הברקזיט, חלה עלייה מרשימה של 28 אחוזים במספר החברות הישראליות שהתבססו בבריטניה, בהשוואה לשנה שקדמה לה. הדו"ח הוא ניסיון ראשון ללמוד על השפעת הברקזיט על היחסים הבילטרליים של בריטניה עם ישראל, שכן אחרי הברקזיט בריטניה תהפוך לציפור חופשייה, שאינה כבולה לאיחוד האירופי ולמהלכיו.

 

לטענת מחברי הדו"ח, בפרק הזמן של 12 חודשים שאחרי המשאל, חלה עלייה תלולה של 33.5 אחוזים בהשקעות של חברות ישראליות בבריטניה, נתון שאף הוביל ליצירת מקומות עבודה בבריטניה. מראיונות שנערכו עם החברות הללו, עולה כי חברות ישראליות בתחום ההיי-טק, הפינטק (פיננסים וטכנולוגינ), הפרסום וההימורים המקוונים לא מפגינות סימני דאגה מהיום שאחרי פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי.

 

עבור ישראל וחברות ישראליות, פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי עשויה לפתוח את הדלת להזדמנויות חדשות ומרתקות. בריטניה שאחרי הברקזיט תצטרך לחתום על הסכמי מסחר בילטרליים עם מדינות רבות וישראל כבר סומנה כאחת מעשר המדינות החשובות ביותר לבריטניה בתחום המסחר והטכנולוגיה. חברות ישראליות אף ישאפו למלא את החלל שייווצר עם הסתלקותן של חברות רבות מתחומי בריטניה לתוך האיחוד האירופי.  


היו נרגשים לא פחות מהמעריצים של סדרת הסרטים המפורסמת. הנסיכים וויליאם והארי בפרמיירה של "מלחמת הכוכבים - אחרוני הג'דיי" ()
היו נרגשים לא פחות מהמעריצים של סדרת הסרטים המפורסמת. הנסיכים וויליאם והארי בפרמיירה של "מלחמת הכוכבים - אחרוני הג'דיי"

אבל מוקדם מדי ללחוץ ENTER במחשב על העסקה ולחלוץ את בקבוקי השמפניה. ראשית, חברות בריטיות עדיין לא מממשות את הפוטנציאל הישראלי במלואו כפי שעושות חברות מארצות הברית, מקנדה ומסין. גם ייבוא מישראל לתוך בריטניה עדיין רחוק מלהיות במספרים גדולים, בין השאר משום שזול יותר לבריטים לייבא ממדינות האיחוד מאשר מישראל. לאלה יש להוסיף גם תהליכים פוליטיים, שגורמים לחלק מהחברות הבריטיות להסס בבואן לעשות עסקים עם חברות ישראליות, מפחד שיפגמו בקשר ובאינטרסים שלהן עם חברות ערביות.

 

החרם הערבי אמנם אינו מוצהר וקולני כפי שהיה בשנות השמונים, אבל שאריות ממנו עדיין נותרו. עם זאת, היחסים המדיניים בין שתי המדינות התחממו מאוד בשנים האחרונות ובדאונינג 10 יושבת היום ממשלה פרו-ישראלית מובהקת, שמעוניינת להדק את הקשרים המסחריים עם ישראל. הברקזיט יכול לסמן לחברות ישראליות שהגיעה שעת הכושר וששערי בריטניה פתוחים בפניהם יותר מאי פעם. שנאמר: ארזתם לבד?

 

בקטנה: רגע של אסקפיזם לנסיכים - "מלחמת הכוכבים"

הלונדוניסט הוזמן לפרמיירה האירופית של "מלחמת הכוכבים - אחרוני הג'דיי". על השטיח האדום מחוץ לאולם הרויאל אלברט הול, בטמפרטורה קפואה, צעדו כוכבי הסרט, שלפרקים נראו נרגשים לא פחות מהמעריצים הרבים שהמתינו להם בצד. אחת מכוכבות הסרט, קלי מארי טראן, “התלוננה" באוזניי כי היא לא יכולה לחתום כי בקושי מסוגלת לאחוז בטוש.

 

אבל כולם שרדו את הקור בגבורה עד שהגיעו שני אורחי הכבוד של הסרט, הנסיכים וויליאם והארי. הנוכחות של השניים לא הייתה מקרית: רוב הסרט צולם באולפני פיינווד האייקוניים, ליד לונדון. חברת "דיסני", מפיקת הסרט, אף מתכננת לפתוח משרדי ענק בלונדון ולצלם הפקות רבות בבריטניה, מהלך כלכלי-שיווקי-יחצ"ני בעל ערך רב למדינה.

 

אבל הנסיכים הגיעו לפרמיירה מסיבה נוספת: הם מעריצים שרופים של "מלחמת הכוכבים". בחשכת האולם אפשר היה להבחין בהם מרותקים למסך ונהנים משעתיים וחצי אסקפיסטיות, נטולות עניינים כמו חתונה או לידה מלכותית. הנסיכים אף ביקרו על הסט של הסרט באולפני "פיינווד", אחרי שארמון המלוכה העביר בקשה רשמית למפיקי הסרט לארח אותם. על הסט הם התנהלו כמו מעריצים שרופים נרגשים. כמחווה, הוזמנו השניים לשחק באחת מסצינות הסרט, בתפקיד הסטורמטרופרס. אלא שלבסוף הסצינה שבה הופיעו נותרה על רצפת חדר העריכה. כך הסתבר שבזמן שוויליאם והארי משמשים נסיכים בבית המלוכה הגדול בעולם, בגלקסיה של מלחמת הכוכבים הם נתינים סוג ב'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים