שתף קטע נבחר

סכנת חיים: מסתננים לצרפת דרך האלפים

מהגרים אפריקנים שבקשת המקלט שלהם באיטליה נדחתה עושים את הדרך המסוכנת לצרפת, דרך הרי האלפים המושלגים ובקור מקפיא. המקומיים בעיירות הגבול הצרפתיות מזהירים אותם ממוות, ועוזרים להם להסתנן למרות העבירה על החוק: "אי אפשר לישון בשקט כשיש פה אנשים במצוקה"

יותר ויותר מהגרים אפריקנים מנסים להסתנן מאיטליה לצרפת דרך הרי האלפים המושלגים, כדי לחמוק ממשטרת ההגירה. ברוב הפעמים הם חוצים מעברים מסוכנים בגובה רב, ניסיונות שהמקומיים מזהירים שייגמרו במוות.

מתנדבים מחפשים מהגרים בגבול צרפת-איטליה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתנדבים מחפשים מהגרים בגבול צרפת-איטליה(צילום: רויטרס)
בשבועות האחרונים יורד שלג כבד בהרי האלפים הצרפתיים, והמאמצים לחצות את הגבול קשים ומסוכנים בהרבה מבשנים הקודמות. "המוות יגיע בכל יום עכשיו", מזהיר ז'אן גבריאל רברי, מדריך טיולים מהעיירה נבאש. "יש אוסף שלם של סכנות שעלולות להביא טרגדיות", אומר רברי, שעובד באזור כבר 42 שנה.

 

לעיירת הגבול נבאש אפשר להגיע דרך מעבר אישל, שנמצא בין איטליה לצרפת וגובהו 1,762 מטרים. הטמפרטורה באזור בתקופה הזו של השנה עלולה להגיע ל-20 מעלות מתחת לאפס, ומלווה ברוחות עזות. מסלול עם מזג אוויר נוח יותר למהגרים הוא דרך מעבר מונז'נבר, אך הוא מלא בשוטרים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

פעילים שמנסים לסייע למהגרים מספרים שהשלטים בצד הצרפתי של הגבול הוסרו, והמהגרים עלולים ללכת לאיבוד כשיגיעו לצרפת. אלן מושה, שמארגן את החיפושים אחרי המהגרים שתקועים באלפים המושלגים, אמר כי לאזור מגיעים בין עשרה ל-12 מהגרים מדי יום. לא רק המתנדבים מתקשים למצוא אותם, אלא גם אנשי הביטחון. "הם לא התקבלו לתפקיד כדי לרדוף אחרי ילדים בשלג", הוא אומר.

 

ביום ראשון צעדו יחד עשרות מדריכי טיולים כדי להזהיר את המהגרים מהסכנות שבחציית הגבול. המקומיים אומרים שהם מחויבים לעזור לאנשים בסכנה, למרות החשש מתגובת הרשויות. המשטרה הצילה לאחרונה צעיר מגינאה ממפולת שלגים באלפים, ופינתה אותו במסוק. הוא היה יחף. "הוא עבר גיהנום בלוב, בים התיכון, ועכשיו אולי יעבור את זה שוב כאן בצרפת", אומר אטיין, מדריך מקומי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

המהגרים שמגיעים מאיטליה לצרפת הם לרוב כאלה שבקשת המקלט שהגישו בארץ המגף נדחתה, והם מחליטים לנסות את מזלם בצרפת. לפריז, במסגרת תקנת דבלין, יש את הזכות להחזיר אותם לצד השני של הגבול.

 

עד השנים האחרונות היה קל יחסית לחצות את הגבול מאיטליה לצרפת, בזכות מעבר גבול בלתי מאויש בין שתי המדינות. אך גל ההגירה לצרפת הביא איתו בתגובה החמרה של הפיקוח במעברי הגבול. עמנואל מקרון, שנבחר לנשיאות במאי, הבטיח שממשלתו תנקוט יד קשה כלפי המהגרים שלא רשאים לקבל מקלט. 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הממשלה אמנם מאיימת, אך בקהילות שחיות קרוב לגבול הסולידריות עם המהגרים חזקה. באזור העיירה בריאנקון, לפי העיתון "לה מונד", כאלפיים מהגרים מצאו מחסה מאז חודש יולי. פייר ממבר בן ה-53 הוא אחד מהתושבים שאירח את המסתננים. "אי אפשר לישון בשקט כשיודעים שבמורד השביל יש אנשים במצוקה", הוא מסביר. 

 

ממבר תקף את "התגובה הרצחנית" של הרשויות בגבול, שפועלות נגד המקומיים שעוזרים למהגרים להגיע לצרפת. החקלאי והפעיל החברתי סדריק הרו קיבל ארבעה חודשי מאסר על תנאי על הברחת מהגרים מעיירת הגבול האיטלקית ונטימיליה. מקס דואז, רופא וחלק מהצוות הרפואי שמתנדב לעזור למהגרים באלפים, תומך בסדריק: "אני לא אנכריסט, אבל אבל אתה חייב להיות מסוגל לא לציית".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחפשים מהגרים שנתקעו בשלג
צילום: רויטרס
מומלצים