שתף קטע נבחר

מותה של הזוגיות המתוקשרת בפייסבוק

עשור לאחר שפייסבוק נכנסה לחיינו, ונדמה שאנשים החלו לחשב מסלול מחדש: פחות החלפת סטטוסים זוגיים, ונטייה הולכת וגדלה לבחור בבני זוג שאין להם חשבון פעיל באתר. "כשאת רואה זוג מאוהב מצולם בפייס, זה בסך הכול זיוף של החיים שלהם והשקרים שהם מספרים לעצמם. הקשרים הכי משמעותיים בחיי לא מקבלים ביטוי בפייס. להפך, הם נעלמים משם"

עשור לאחר שפייסבוק הגיחה לחיינו, וכבר ברור לכולם שחבר הוא אדם שמקושר אלינו ברשתות החברתיות, ולא אדם שאנחנו מדברים איתו בטלפון. בין היתר, בגלל שהטלפון משמש אותנו ליותר מדי דברים מכדי לנטרל אותו מפעילות למשך זמן השיחה, אז תעשו טובה ותשלחו וואטסאפ.

 

את השפעת הרשתות החברתיות על החיים החברתיים שלנו ניתן לראות בראש ובראשונה דרך האופן בו אנחנו מנהלים את החיים הרומנטיים שלנו בכלל, ואת הנראות שלהם ברשת בפרט. החל משורת הסטטוס הזוגי (האם אנחנו זוג אם עוד לא הצהרנו על הזוגיות שלנו בפייסבוק?), דרך הנצחת החיים המשותפים (אבל רק של הרגעים היפים, כמובן) ועד לניהול הנראות של הפרידה ושל נוכחות האקס בחיינו (כי בלוק זה כבר מזמן לא מילה גסה). במילים אחרות: "איטס קומפליקייטד", כפי שלימד אותנו פייסבוק.

איך אספר לה שאין לי כוח לעוד סלפי זוגי משעמם בפייסבוק? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
איך אספר לה שאין לי כוח לעוד סלפי זוגי משעמם בפייסבוק?(צילום: Shutterstock)
 

אם תחילת ימיה של הרשת החברתית היו מאופיינים בתחושה של אופוריה לצד החששות הטבעיים מפני הלא נודע, הרי שככל שאחיזתה בחיינו הולכת ומתהדקת, עולה מסביבי תחושה שבהעדר הגדרה טובה יותר, אקרא לה "עיסה של מיאוס ומפח נפש". לשתי שיחות שמבטאות את התחושה הזאת נקלעתי במקרה השבוע. הראשונה הביעה שמחה על באג במערכת של פייסבוק שהוביל להיעלמותן של מספר קבוצות מרכזיות למשך כמה שעות, והשנייה הביעה תקווה שלא רק הקבוצות אלא כל פייסבוק יעלם ויימחה מעל פני האדמה והאינטרנט.

 

התחושה הזאת באה לידי ביטוי ביתר שאת בכל הנוגע לניהול מערכות יחסים על גבי הרשת החברתית: "הכל פייק ניוז בפייס", היתה תגובה אחת שקיבלתי במשאל בנושא שערכתי, איך לא, בפייסבוק. "כשאת רואה זוג מאוהב מצולם בפייס, זה בסך הכול זיוף של החיים שלהם והשקרים שהם מספרים לעצמם. חוקי הטבע הם שלא צריך לציין את מה שהוא מובן מאליו, כך שהמציאות היא הפוכה ממה שהם מתקשרים. מהסיבה הזאת, הקשרים הכי משמעותיים בחיי לא מקבלים ביטוי בפייס. להפך, הם נעלמים משם".

 

"פייסבוק הוא ההרג של האינטימיות", הכריז בנחרצות רועי, הנמצא במערכת יחסים שבתחילת דרכה היתה מתוקשרת ומצולמת לעייפה. "אם משהו נעשה מול כולם - האם זה בכלל אינטימי? בנוסף לכך, כל דבר שקורה על גבי הפייסבוק אוטומטית מאבד מהאותנטיות שלו, כי הוא כבר לא מעשה למען מעשה, וברגע שאתה מערב רייטינג ורגשות, הכול נהיה דפוק. לאט-לאט אנחנו מפסיקים לתקשר את הרגשות שלנו, ומעדיפים לשתף אייטמים. במקום להראות לבני הזוג שלנו שאנחנו אוהבים אותם, אנחנו מראים את הרייטינג שאקט שטחי מביא. הפוקוס הוא כבר לא על הרגע שהיה לנו שצילמנו. הפוקוס הופך להיות הלייקים סביב התמונה. אפילו הרגעים האינטימיים עצמם הופכים להיות שווי צילום או לא".

 

כתוצאה, יש מי שהגיעו להחלטה לעשות הפרדה ברורה בין הזוגיות לבין הפייסבוק. "אני מאמין גדול בתקשורת בתוך הזוגיות, תקשורת עם כנות בלתי מתפשרת. אנחנו מספרים אחד לשני הכול, לשנינו יש גישה לפייסבוק אחד של השני, ואף אחד מאיתנו אף פעם לא הרגיש צורך לרגל אחרי השני", מספר מייקל על הקשר שלו עם בן זוגו.

 

"כל עוד יש לנו תקשורת כזאת, אני מגלה, לפחות לגבי עצמי, שאין לי צורך בשיתוף של זה החוצה. אבל ממה שאני רואה מסביב, ובמיוחד בפייסבוק, הרוב לא ככה. אני רואה המון אנשים שמשתפים פרטים על הזוגיות שלהם, הדייטים שלהם וכל מיני דברים דומים - ואני שואל את עצמי, 'מה, אין לזה מחיר?', ואני די משוכנע שכן. אנחנו שמים גבול מאוד ברור לשנינו בין הזוגיות שלנו ובין החיים האמיתיים, ולא רק בינה לבין פייסבוק. אני, למשל, מאמין שעדיף לא לדבר כמעט בכלל עם אנשים אחרים על מה שקורה בתוך הזוגיות שלי. לאורך השנים גיליתי שכשמערבים אנשים אחרים, אפילו כמה 'אנשי סוד' שמאוד קרובים אליך ואפשר לסמוך עליהם בהכל, הזוגיות יוצאת מבאלנס".

 

 

אקס פקטור

סוגיית ניהול הנראות של מערכת היחסים על גבי הפלטפורמה של פייסבוק, היא מורכבת יותר כאשר משקללים גם את מערכות היחסים המתוקשרות של העבר. "לבעלי היו תמונות עם האקסית בפייס, אז ביקשתי ממנו שימחק אותן חודשיים אחרי שהתחלנו לצאת", מספרת חמוטל. "הוא ישב במשך כמה שעות, מחק את מה שיכל, והוריד תיוגים מאחרות. ברור לי שלתמונות שלה אין שום משמעות מבחינתו, ואני לא מנסה למחוק את ההיסטוריה או את העבר שלו. אני מכבדת אותו ואת חוויות החיים שלו, גם את אלו שקשורות באקסית. אין לי שום בעיה שיהיו לו את התמונות האלה שמורות במחשב, אני פשוט לא רואה סיבה שהקשר הקודם שלו ימשיך ללוות אותנו ככה בפומבי, לעיני כל".

 

בעיה מרכזית בניהול מערכות היחסים שלנו בפייסבוק עולה בזמן הפרידה, כאשר נוכחותו של בן הזוג לשעבר בפיד משמשת כתזכורת מתמדת לקשר שלא צלח. "אם מערכת היחסים נגמרה, לרוב זה ילווה באנפרנד או בבלוק מצידי. לא כעונש, חלילה. אני פשוט לא רוצה להיפגש באף סימן לכך שהוא חי. מבחינתי, לפרק זמן מסוים הוא מת", מודה שיר. "אחרי כמה חודשים לרוב נחזור להיות חברים בפייסבוק והכול יהיה סבבה. קרה לי אפילו שהודעתי למישהו שזה מה שהולך לקרות כשנפרדנו".

 

הפיצ'ר החדש: הפסקה יזומה מהאקס מבלי להסיר אותו

באופן מפתיע למדי, לחברת פייסבוק עצמה לקח זמן רב להבין את השלכות חדירתה לתוך חיינו על האופנים בהם היא מעצבת את ההתנהלות שלנו בתוך הקשר, וגם לאחריו. רק בחודש שעבר היא הציגה פיצ'ר חדש שלא ברור איך לא הוצג שנים קודם לכן. הפיצ'ר, העונה לשם "Take a Break", מאפשר למשתמשים לשלוט בכמות האינפורמציה שהם מעוניינים להיחשף אליה מצד האקס, ללא הצורך להסיר את חברותם או לעשות לו בלוק. הפרודים הטריים יכולים להגביל את נוכחותו של האקס בפיד שלהם, לערוך את תמונות העבר שלהם, ואפילו להסיר את התיוגים שלהם מפוסטים משותפים, וכל זה מבלי לפגוע בו באופן דרמטי על ידי הסרת החברות.

 

אבל גם הפיצ'ר הזה, מועיל ככל שיהיה, לא יכול לתת מענה לתחושת המיאוס הגדלה והולכת מניהול הזוגיות כולה, ולא רק של הרגעים שאחרי הפרידה דרך פייסבוק. "לפעמים נראה לי שיותר בריא לא להיות חברים בפייסבוק כשמתחילים לצאת עם מישהו. הפייסבוק הוא חלק מאוד מהותי מהסיבה שכל עולם הדייטינג השתנה בשנים האחרונות", אומרת שיר. "תמיד אעדיף בחור שהוא פחות פעיל פייסבוקית. זה כמו עם טיפוח: שיהיה מטופח אבל פחות ממני". קרן הלכה צעד אחד רחוק יותר - "בוחרים בן זוג בלי פייסבוק" היא מודיעה בגאווה. האם אנו עדים לשירת הברבור של פייסבוק? רק ימים יגידו. בינתיים, איפה הטלפון שלי? נראה לי שהגיע הזמן לסטורי חדש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
המגמה היום היא להפסיק לתעד את המתחולל בחיי האהבה שלנו
אילוסטרציה: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים