שתף קטע נבחר

חשש: מחסור בחול לבניית דירות

בעקבות סגירת אחת משתי המחצבות היחידות שמספקות חולות סיליקה דקים לתעשיית הבנייה - בהתאחדות התעשיינים מזהירים ממחסור חמור בחומרי גלם, שעלול להתגלגל למחירי הדירות. הקבלנים: "תהיה לכך השפעה אך קשה לאמוד אותה"

חשש ממחסור בחול לענף הבנייה? בהתאחדות התעשיינים מזהירים ממחסור חמור בחולות סיליקה דקים, המשמשים לבנייה, זאת בעקבות שלילת רישיון החציבה של מפעל לעיבוד חולות אלו בדרום. מדובר באחד משני מפעלים בלבד שמייצרים את החולות הללו בארץ, ושסיפק, לפי נתוני ההתאחדות, כ-30% מחומר הגלם לענף.

 

עוד בערוץ הנדל"ן:

דבר המומחים: מה צפוי ב-2018 בשוק הנדל"ן?

נתיבות מתעצמת: תטפס לכ-83 אלף תושבים בעשור 

 

חולות סיליקה משמשים כחומר גלם לייצור אבקות יבשות, דבקים, חיפויים, ציפויים וחומרים נוספים לענף הבניין. לאחרונה הורה המפקח על המכרות במשרד האנרגיה, בגיבוי רשות מקרקעי ישראל, על שלילת רישיון החציבה ממפעל חולות לבנים במישור רותם, זאת על רקע הפרות שביצעה, בהן חריגות כרייה, כרייה בשמורות טבע, עבירות על הוראות פקודת המכרות וחוק התכנון והבנייה.  

 

 

מחצבה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחצבה(צילום: shutterstock)

החברה ערערה על ההחלטה לבית המשפט נגד משרד האנרגיה ורשות מקרקעי ישראל. לערעור הצטרפה ההתאחדות, שביקשה לאפשר את המשך פעילות המחצבה חרף ההפרות, וזאת לשם אספקת חומרי הגלם לתעשייה ומניעת עליות תשומות הבנייה.

 

"סגירתה, ולו באופן זמני, משמעותה פגיעה אנושה בתעשיית מוצרי הבנייה המבוססת על חולות דקים כחומרי גלם", נטען בעתירה. "סגירה כזו אף מצמצמת באופן קיצוני את היצע חולות הסיליקה הדקים לתעשייה וכפועל יוצא תביא בהכרח לעליית מחירי החולות ותשומות הבנייה".

 

"נותרנו בלי פתרון לחומרי גלם"

אלי כהן, מנכ"ל תרמוקיר, שעושה שימוש בחולות הדקים לייצור חומרים כמו דבקים וטיח, קובל כי מאז סגירת המחצבה, כמות חומרי הגלם שלו פחתה בכשליש. "למעשה נותרנו בלי פתרון לחומרי גלם, בדיוק בזמן שהביקוש להם עולה", הוא מפרט.

 

"תעשיית הבנייה דורשת כעת יותר חול כי אנחנו נכנסים לשלב הסופי של הבנייה מ-2015 ו-2016. אנחנו כבר מרגישים את זה אבל כרגע יש לנו עוד מלאים. כשזה ייגמר, גם הקבלנים יתחילו להרגיש את זה. זה עניין של שבוע-שבועיים עד שזה יתפוצץ".

 

כהן מוסיף, כי סגירת המחצבה מגיעה לאחר תקופה ארוכה בה הם מאותתים על מחסור בחולות אלו. "ישבנו עם צוות של משרדי הממשלה למציאת פתרון וביקשנו שיוציאו עוד מחצבה או שתיים למכרז ייעודי לאספקת חול לתעשייה שלנו. הם דחו אותנו שוב ושוב, ולפני שבועיים פתאום סגרו לנו את הברז". 

 

בנייה (ארכיון) (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
בנייה (ארכיון)(צילום: יריב כץ)

גם בבקשת התעשיינים לבית המשפט מצוין, כי הם פועלים למעלה משנה מול רשות מקרקעי ישראל, משרד האנרגיה ומשרד הכלכלה במטרה להגדיל את היצע החולות הדקים לשם אספקת המחסור הקיים בשוק.

 

"המשק ממילא סובל ממחסור חמור בחולות מסוג זה, שנאמד בכ-300 אלף טון בשנה", מציינים בהתאחדות. "על כן עלה מחירם בעשרות אחוזים במהלך השנה האחרונה, עלייה שסביר שתתגלגל בהמשך אל הצרכן".

 

לפי נתוני ההתאחדות, כ-15 מפעלים תעשייתיים בסך הכל נשענים על אספקה שוטפת של חולות דקים. "צמצום היצע החולות מאלץ את המפעלים לצמצם פעילות בקווי הייצור, לבטל משמרות במפעלים, להאריך את זמני האספקה עד לכדי פגיעה במועדי סיום הפרויקטים ואף לפנות לשימוש בתחליפי חול שעלולים לפגוע באיכות המוצר ומאלצים את המפעלים לבצע שינויים בקווי הייצור ובהרכבי המוצרים", מוסיפים שם.

 

חשש נוסף: איחורים במסירת דירות

גרא קאושנסקי, סמנכ"ל מנהלת אגף התשתיות והבנייה המחוזית בהתאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר), מאשר כי המחסור בחולות סיליקה עלול להתגלגל למחירי הבנייה, אך מעריך כי מדובר בסביבות אחוז בלבד מהעלויות. "ההערכה שלנו שתהיה לזה השפעה, אך קשה לאמוד אותה".

 

השלכה נוספת ממנה הוא מזהיר, היא איחורים במסירת דירות. "מי שיפסיד מכך זה הקבלן", הוא אומר. "הדבר עלול להקשות על קבלני הביצוע והמדינה תצטרך לטפל בזה ולמצוא פתרון".

 

עוד הוא מוסיף, כי "אנחנו מתריעים כבר מ-2008 על מחסור במחצבות בכלל. התוצאה היא עלייה בתשומות הבנייה, דבר שמתגלגל לצרכן. הכל נובע מתכנון לקוי של משרדי הממשלה, כי אם כבר אז היה מחסור, היום בוודאי שיש, כי המדינה משקיעה יותר בבנייה ובתשתיות".

 

מצד שני, מדגיש ישי לוי, מנהל תחום מחצבות ברשות מקרקעי ישראל, כי ביטול רישיון החציבה נעשה בעקבות פעילות שביצעה המחצבה בניגוד לחוק. "אנחנו מסכימים ששוק סביר לא יכול לפעול רק עם ספק אחד, אבל לא ייתכן שגורם שפועל בניגוד לדין ימשיך להתנהל כרגיל", מסר.

 

לוי הוסיף כי הרשות פועלת מול גורמים נוספים שיש להם הרשאות לכריית חול במישור רותם, לפתוח מתקנים לעיבוד החול לחולות דקים. "אנחנו מקווים שייכנסו שחקנים נוספים לתחום הזה בתקופה הקרובה", הוסיף. 

 

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, קרא למשרד הכלכלה ולרשות מקרקעי ישראל למצוא פתרון לבעיה. "כרגע המצב חמור מאוד ומוביל את הענף למשבר. בשלב הבא, עקב המחסור, עלולה להתרחש התייקרות במחירי חומרי הבנייה שבשימוש הקבלנים ובזמינות של חומרים אלה, דבר שישליך על מחירי הדיור ויעכב פרויקטי בנייה".

 

ממשרד האנרגיה נמסר: "רישיונה של מחצבת מישור רותם בוטל עקב הפרות חמורות שביצעה, כגון: חריגות כרייה, כרייה בשמורת טבע, עבירה על הוראות פקודת המכרות, חוק התכנון והבנייה, חוזה הרשאת הכרייה של רשות מקרקעי ישראל ועוד. חוקי מדינת ישראל מחייבים עמידה בתנאים מסוימים. משרד האנרגיה אינו מאפשר פעילות שמנוגדת לחוק ולכן ישלול רישיון חברות שאינן עומדות בתנאים אלו".

 

ממחצבת חולות לבנים נמסר בתגובה: "הדברים יתבררו בבית המשפט".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
צילום: ירון ברנר
נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש. "מובילים את הענף למשבר"
צילום: ירון ברנר
מומלצים